Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Οι κρίσιμες 2 εβδομάδες για την Ελλάδα – «Δύσκολο» νέο lockdown

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλά στο TyposThes

Του Γιώργου Καλλίνη

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να έχουν αυξητική τάση στη χώρα μας, η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα καθημερινά διογκώνεται. Ήδη, οι πρώτες φωνές επιστημόνων για «επικίνδυνη χαλάρωση» των μέτρων προστασίας από το γενικό πληθυσμό άρχισαν να ακούγονται, ενώ οι έλεγχοι στα σύνορα σκληραίνουν για να προληφθούν τα εισαγόμενα κρούσματα.

Σε ποια φάση βρισκόμαστε όμως και τι ξημερώνει την επόμενη ημέρα, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση από το ΑΠΘ ότι εντοπίστηκαν ισχυρά ίχνη του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης;

«Η αλήθεια είναι ότι στατιστικά δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα σήμερα, για να καταλάβουμε εάν μιλάμε για μια παροδική έξαρση ή ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα», τονίζει στο TyposThes ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Πιθανολογώ ότι, όχι, δεν πρόκειται για δεύτερο κύμα, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα. Τη σωστή εικόνα θα την έχουμε τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου», συμπληρώνει.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, αλλά αυτό δεν συμβαίνει γιατί άνοιξαν τα σύνορα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ. «Η ανακοίνωση του ΑΠΘ βρήκε τα ίχνη του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, πριν ανοίξουν τα σύνορα. Οπότε δεν φταίει ο τουρισμός, αλλά η χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον γενικό πληθυσμό. Δεν μπορεί να περνούν άνθρωποι από τα σύνορα στα Βαλκάνια που βράζει ο ιός και μετά να γυρνούν χωρίς έλεγχο».

Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας είναι πλέον πιο κρίσιμοι από ποτέ, καθώς δεν υπάρχουν άλλα κρατικά μέτρα προστασίας. «Εμείς οι γιατροί λέμε ότι δεν χρειάζεται αστυφύλακας για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Είναι πλέον πολύ δύσκολο να φτάσουμε σε ένα νέο λοκντάουν, όμως υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε», σχολιάζει ο κ. Εξαδάκτυλος και εξηγεί: «Όλοι πρέπει να φορούν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Πλέον, γνωρίζουμε ποια μέτρα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς του ιού».

Από ό,τι φαίνεται τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η κρίσιμη περίοδος είναι αυτή ακριβώς που διανύουμε. «Υπάρχει μια πιθανότητα, αν προσέξουμε όλοι μας τις επόμενες δύο εβδομάδες, να αποφύγουμε ένα πιθανό δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Χρειάζεται προσοχή και υπευθυνότητα και η ό,τι επιπλέον μέτρο χρειαστεί, είναι απόφαση της Πολιτείας», καταλήγει ο πρόεδρος.

 

27 νέα κρούσματα, τα 4 εισαγόμενα

27 είναι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, χθες Τετάρτη 15 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Από αυτά τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3910 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 54.7% άνδρες.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13 (76.9% άνδρες). Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 15 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 27, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3910 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 54.7% άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13 (76.9% άνδρες). 

Από το σύνολο των 3910 κρουσμάτων, 1051 (26.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2024 (51.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). 

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 391773 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6067 (1.5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 42814 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 88 (0.2%) θετικά στον κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ