Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα στη Θεσσαλονίκη – Οι φόβοι για τη νέα «εστία»

Μέχρι και τις 21/8 το Νοσοκομείο δεν θα δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απολύμανσης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Σταματά να δέχεται ασθενείς με κορωνοϊό το ΑΧΕΠΑ έπειτα από τον εντοπισμό 14 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε υγειονομικό προσωπικό στην Α΄ Παθολογική Κλινική του. Με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας «μέχρι και τις 21/8 το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης δεν θα δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απολύμανσης».

Ειδικότερα, σε εξέλιξη είναι τα έκτακτα μέτρα μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων, καθώς με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.) και εντολή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, ορίζονται στην 3η και 4η ΥΠΕ ως Νοσοκομεία για νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την 3η και 4η ΥΠΕ, συγκροτείται Εξειδικευμένη Ομάδα Ελέγχου Λοιμώξεων που θα αποτελείται από επαγγελματίες υγείας, η οποία θα συντονίσει την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνεται ότι συνεχίζεται κανονικά ο εργαστηριακός έλεγχος στο σύνολο του προσωπικού των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που επανέρχεται στην υπηρεσία μετά από κανονική άδεια.

Οι 13 ήταν ασυμπτωματικοί

«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πώς ξεκίνησαν τα κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό. Είμαστε μέσα σε μια COVID κλινική και ενώ η πανδημία είναι σε έξαρση στην κοινότητα. Είναι ένας φαύλος κύκλος», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και υπεύθυνος του Τμήματος Λοιμωξιολογίας της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης. Πρόσθεσε πως «όλοι οι υγειονομικοί ήταν ασυμπτωματικοί και εντοπίστηκαν από την ιχνηλασία και τα τεστ που έγιναν. Μόνο σε μία περίπτωση υπήρξαν ήπια συμπτώματα».

Εξάλλου ανέφερε πως θα γίνουν επαναληπτικά τεστ στο προσωπικό την Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα.

Να σημειωθεί πως το πρωί ήταν γνωστή η ύπαρξη 7 κρουσμάτων που σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο  οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Πέτρος Κετικίδης «μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών και μένουν σπίτι».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» νωρίτερα ότι πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές της Παθολογικής Κλινικής, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για κρούσματα COVID-19, υποστήριξε πως ορισμένοι εκ των κρουσμάτων έχουν νοσήσει από επαφή τους εντός του Νοσοκομείου ενώ άλλοι φορείς προσβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της άδειας τους.

Φόβοι για μεγαλύτερη διασπορά

«Εικάζουμε πως έχουμε μεγαλύτερη διασπορά, αύριο αναμένονται αποτελέσματα και άλλων γιατρών και νοσηλευτών», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας πως «έχει τεθεί σε καραντίνα όλο το προσωπικό της Κλινικής και έχει αντικατασταθεί από προσωπικό άλλων Κλινικών», ενώ ακόμη «έχουν αναβληθεί όλα τα χειρουργεία που ήταν προγραμματισμένα για την Τετάρτη, ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά».

Στο γεγονός πως πλέον λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού υπάρχουν και νέα νοσοκομεία αναφοράς, εστίασε ο κ. Κετικίδης. «Πλέον και το Ιπποκράτειο και το Παπαγεωργίου είναι νοσοκομεία αναφοράς για κορωνοϊό. Ήδη μοιράζονται οι ασθενείς. Στα παραπάνω νοσοκομεία υπάρχει μηχάνημα για μοριακό έλεγχο για τεστ ώστε τα αποτελέσματα να βγαίνουν γρήγορα», ανέφερε.

Αναγκαίο οι γιατροί να απομακρύνονται μετά την διεξαγωγή του τεστ

Πάντως ο κ. Κετικίδης υπογράμμισε την ανάγκη οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό όταν κάνουν τεστ για κορωνοϊό το υπόλοιπο της ημέρας να απομακρύνονται από το νοσοκομείο.

Όπως εξήγησε «τα τεστ για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτικά. Όμως ενώ αρχικά μετά τη διεξαγωγή των τεστ οι εργαζόμενοι επέστρεφαν σπίτι τους για το υπόλοιπο της ημέρας, πλέον, με νέα εγκύκλιο, μετά το τεστ επιστρέφουν στην εργασία τους κανονικά. Μεσολαβούν 3-4 ώρες μέχρι να βγει το αποτέλεσμα και στο ενδιάμεσο έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς και ιατρικό προσωπικό και ελλοχεύει ο κίνδυνος της διασποράς», σχολίασε.

«Πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους εργαζομένους. Μην ξεχνάτε πως υπήρξαν περιπτώσεις που ενώ στο πρώτο και στο δεύτερο τεστ δεν φαίνονταν ο κορωνοϊός, εντοπίστηκε στο τρίτο τεστ. Πρέπει να επαναλαμβάνονται τα τεστ μέσα σε 30-40 μέρες», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννακός δήλωσε πως «ο ρυθμός μετάδοσης σε γιατρούς και νοσηλευτές είναι αυξητικός και μεγαλύτερος από ότι ακόμη και στην κορύφωση της πανδημίας».

Τις προηγούμενες ημέρες άλλωστε 9 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο «Παπαγεωργίου» το δεύτερο Νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, ενώ εντοπίστηκαν συνολικά 59 κρούσματα μεταξύ υγειονομικών σε Νοσοκομεία όλης της χώρας σε 15 μόλις ημέρες, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ