Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Όσα έγιναν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Ποιους είδες και τι συζητήθηκε

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα στηριχθεί η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες εργαζόμενοι και οι ελληνικές επιχειρήσεις στο δύσκολο φθινόπωρο και στον δύσκολο χειμώνα που έρχονται, αλλά και τις ενέργειες που θα γίνουν από εδώ και πέρα σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς της πολιτικής που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στους παραγωγικούς φορείς το επόμενο Σάββατο στη πόλη, μια ομιλία η οποία φέτος θα γίνει υπό διαφορετικές συνθήκες, δεδομένης της ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ.

Ενόψει αυτής της ομιλίας που θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια του πολιτικο-οικονομικού φόρουμ «Thessaloniki Helexpo Forum» (11-20 Σεπτεμβρίου) το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη θέση της αναβληθείσας ΔΕΘ, χθες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε σειρά συναντήσεων στο ΥΜΑΘ με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ενώ είχε συζητήσεις και για την πορεία σημαντικών έργων.

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά το τέλος των συναντήσεων, χαρακτήρισε γλυκόπικρη την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. «Χαίρομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στην Βόρεια Ελλάδα, στην Μακεδονία και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, αλλά φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά αναγκασθήκαμε να πάρουμε την δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για λόγους απολύτως ευνόητους και κατανοητούς», είπε και συνέχισε: Επέλεξα, όμως, να βρεθώ στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο, να εκφωνήσω την παραδοσιακή μου ομιλία στους παραγωγικούς φορείς, στην οποία θα παρουσιάσω το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους επόμενους δώδεκα μήνες, να κάνω την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Αλλά ταυτόχρονα να μιλήσω και σε μια ειδική εκδήλωση για τον σχεδιασμό μας, για όσα έχουμε κάνει αλλά και όσα θα κάνουμε για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα οποία αφορούν την Βόρεια Ελλάδα και ειδικά την Θεσσαλονίκη.

Τόνισε ακόμη ότι επέλεξε συνειδητά να περιορίσει στο ελάχιστο τις συμμετοχές μελών της κυβέρνησης και του κομματικού μηχανισμού, που θα παρακολουθήσουν την ομιλία, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να εκπροσωπηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι παραγωγικοί φορείς αλλά και απλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης.

f1.jpeg

Για τα θέματα της Θεσσαλονίκης

Στις χθεσινές συναντήσεις σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έγινε μια επισκόπηση της σημαντικής προόδου η οποία έχει συντελεστεί αυτούς τους 12 μήνες. «Και θα έχω την ευκαιρία το επόμενο Σάββατο να μιλήσω πιο αναλυτικά για το τι έχουμε κάνει και κυρίως για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς της πολιτικής που αφορούν τη Θεσσαλονίκη. Την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στα ζητήματα που αφορούν τα αστικά λεωφορεία. Ξέρω ότι έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλή δουλειά, αλλά έχει γίνει μια σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα. Να μιλήσουμε για το μετρό, για το έργο του flyover, για το στρατόπεδο “Παύλου Μελά”, για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για τη ΔΕΘ, για το ThessINTEC, το εμβληματικό πάρκο καινοτομίας το οποίο σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε αλλά και για τις υπόλοιπες σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης, στον τομέα της εκπαίδευσης, στον τομέα του πολιτισμού, στον τομέα της καινοτομίας», τόνισε.

«Ξέρουμε ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά»

Στην ομιλία που θα κάνει από τη Θεσσαλονίκη και η οποία όπως τόνισε θα είναι διαφορετική από άλλες, με πολύ περιορισμένη προσέλευση, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, θα παρουσιαστεί και το σχέδιο της κυβέρνησης» για το πώς θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τους έλληνες εργαζόμενους, τις ελληνικές επιχειρήσεις, στο δύσκολο φθινόπωρο και στον δύσκολο χειμώνα που έρχονται», όπως πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ξέρουμε ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή -δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας- μιλήσαμε για τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του αμέσως μετά τις συναντήσεις. «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα. Έχω πει πολλές φορές ότι έχουμε φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδια για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία το δύσκολο Φθινόπωρο και τον δύσκολο Χειμώνα που έρχονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα στοιχεία για την ύφεση

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία της ύφεσης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ. «Η ύφεση για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 εκτιμάται ότι θα είναι τελικά της τάξης του 15,2% -ένα νούμερο το οποίο φαντάζει και όντως είναι πολύ μεγάλο- θέλω να κάνω, όμως, δύο επισημάνσεις επ’ αυτού: Πρώτον ότι το νούμερο αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από την ύφεση του δεύτερου τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες, αναφέρω ενδεικτικά ότι η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με ύφεση 19%, η Ιταλία με ύφεση 17,3%. Το λέω αυτό διότι στην αρχή της κρίσης πολλοί διεθνείς οργανισμοί επηρεασμένοι, ίσως, από την σημαντική συμμετοχή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας είχαν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα είχε την μεγαλύτερη ύφεση απ’ όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτό είναι κάτι το οποίο, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώνεται. Η Ελλάδα είναι στο μέσο της Ευρωζώνης ως προς την εκτιμώμενη ύφεση του πρώτου εξαμήνου του 2020. Θα κλείσουμε με μια ύφεση της τάξης του 7,9%. Τονίζω ότι αυτό είναι ένα νούμερο μεγάλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό- δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική οικονομία, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια καθώς εξελισσόταν η πανδημία και για την δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω πιο αναλυτικά το επόμενο Σάββατο».

Ελπίδα για το 2021

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2021 θα αφήσουμε πίσω μας την κρίση, βάζοντας τα θεμέλια για δυναμική και υψηλού ρυθμού ανάπτυξη, προειδοποιώντας ωστόσο ότι έχουμε τουλάχιστον έξι δύσκολους μήνες μπροστά μας.

«Τονίζω ότι οριστικά θα βγούμε από αυτήν την κρίση μόνο όταν θα βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή και ένα εμβόλιο. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τα χρονοδιαγράμματα ως προς την διαθεσιμότητα εμβολίων που θα έχουμε ως Ελληνική Κυβέρνηση. Αλλά ξέρουμε ότι έχουμε κατ’ ελάχιστον έξι δύσκολους μήνες μπροστά μας. Και γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία και το 2021 ελπίζω ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή την κρίση και θα έχουμε βάλει ήδη τα θεμέλια για μια πολύ ουσιαστική, μια πολύ ρωμαλέα ανάπτυξη», κατέληξε.

Ο Θ. Καράογλου

Προλογίζοντας τον πρωθυπουργό, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, χαρακτήρισε ως «απόφαση ευθύνης» τη ματαίωση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ενώ σχετικά με το περιεχόμενο των συσκέψεων με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς αλλά και με όλους όσοι ευθύνονται για την πορεία υλοποίησης των έργων συμπλήρωσε πως «ήταν πολύ σημαντικές και απέδειξαν ότι η Μακεδονία και η Θράκη, η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη, πραγματικά βρίσκονται πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και προσωπικά του Πρωθυπουργού. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με την κοινωνία, αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες και υλοποιούμε πολιτικές που απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλεί ο κορωνοϊός. Με οδηγό το τρίπτυχο αξιοπιστία - συνέπεια - αποτελεσματικότητα τιμούμε το Συμβόλαιο Αλήθειας που υπογράψαμε με τον ελληνικό λαό το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019», τόνισε.

Οι συζητήσεις με τους παραγωγικούς φορείς

Η ενίσχυση της ρευστότητας και των παραγωγικών επενδύσεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των υφιστάμενων επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς. Οι φορείς κατέθεσαν με υπομνήματα τις προτάσεις τους για μέτρα στήριξης του επιχειρείν και της ρευστότητας (Διαβάστε αναλυτικότερα παρακάτω)

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σάββακης η συνάντηση αποτελεί συνεχεία σειράς συναντήσεων των φορέων με τον Πρωθυπουργό και έγινε εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα ανοιχτά θέματα της Θεσσαλονίκης. Ερωτηθείς σχετικά με τα θέματα που είχαν τεθεί και πέρυσι και προχώρησαν ο ίδιος ανέφερε ότι από τα θέματα Υποδομών η ΔΕΘ εξελίσσεται όπως και το ThessIntec.

ee8qekzw.jpeg

Η ζώνη ελεύθερου εμπορίου βρίσκεται υπό σχεδιασμό. Ο ίδιος θεωρεί πάντως ότι τα περισσότερα από τα θέματα έχουν ήδη έχουν σημαντική πρόοδο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος και εκτίμησε ότι παρά πολλά από αυτά που ειπωθήκαν θα εφαρμοστούν "και θα έλεγα πάρα πολλά από αυτά με εκπλήξεις" τόνισε σημειώνοντας ότι οι φορείς που σήμερα εξέφρασαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους αναμένουν την ομιλία και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες. Ερωτηθείς σχετικά με την Επιστρεπτέα προκαταβολή ανέφερε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα τρέξει και νέο κύμα Επιστρεπτέας. Στη συζήτηση τέθηκε επίσης και το ζήτημα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Το θέσαμε και πιστεύω θα ακούσουμε πολλά ευχάριστα πράγμα τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καπνοπώλης

Στο πρόγραμμα για την προώθηση του μακεδονικού σήματος αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στην πορεία των εξαγωγών, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό τους ως προς το ΑΕΠ της χώρας από 18,5% το 2019, σε 24-25% στα επόμενα χρόνια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος και η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

 

Οι επιστημονικοί φορείς

Στη σύσκεψη με τους επιστημονικούς φορείς συμμετείχαν οι εκπρόσωποι  του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) και του ΕΚΕΤΑ. Παρευρέθηκαν, επίσης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

f2.jpeg

Όπως δήλωσε η Υπουργός σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, με τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων τέθηκαν ζητήματα που αφορούν σε διοικητικής φύσεως θέματα και σε θέματα εξωστρέφειας. Ο Πρωθυπουργός κατέγραψε τα θέματα που του έθεσαν και κυρίως πως νομοθετικές πρωτοβουλίες που γίνονται το τελευταίο διάστημα αλλάζουν την  καθημερινότητα των Πανεπιστημίων, όπως σημείωσε. Ερωτηθείσα για το θέμα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς είπε ότι όλες οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν κανονικά στις 14 Σεπτεμβρίου με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Για τη μάσκα είπε ότι είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους οικείους τους. «Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση αυτή θα υπηρετήσει και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και την παροχή εκπαίδευσης. Πρέπει και τα δύο αυτά να συνδυαστούν. Είναι σημαντικό τα παιδιά μας να επιστρέψουν στο σχολείο αλλά βεβαίως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει αυτό με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

keramews2.jpeg

Για μια πραγματικά εποικοδομητική συζήτηση έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός πραγματικά ενέσκυψε στα θέματα που τέθηκαν τόσο από τους ακαδημαϊκούς όσο και από τους άλλους επιστημονικούς φορείς. Ειδικότερα για το ΑΠΘ είπε ότι τα θέματα που έθεσε σχετίζονται με τη δυνατότητα που θα πρέπει να παρέχεται -έχει ήδη δοθεί αλλά και στη συνέχεια θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις- για την ακαδημαϊκή ελευθερία. Συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και γενικότερα του χώρου της εκπαίδευσης και θέματα που αφορούν το ΑΠΘ και σχετίζονται με τη συμβολή του στην εθνική στρατηγική της έρευνας, είπε ακόμη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και ό,τι σχετίζεται με την καθημερινότητα, που για το Αριστοτέλειο, όπως τόνισε, «έχει πλέον αλλάξει και μέσα στους χώρους μας είναι μια απλή ακαδημαϊκή καθημερινότητα όπως σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου».

Οι συναντήσεις για την πορεία των έργων

Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις για την πορεία των έργων συμμετείχαν οι επικεφαλής του Μετρό Θεσσαλονίκης, του ΟΑΣΘ, της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΘ-HELEXPO, του ΟΛΘ, του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το γήπεδο ΠΑΟΚ, του THESS INTEC και για το Μητροπολιτικό Πάρκο Δήμου Παύλου Μελά, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, ανάλογα με το αντικείμενο, παρευρέθηκαν, ακόμη, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Από την Εγνατία Οδό, ο πρόεδρός της κ. Γ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι τα μεγάλα έργα της Εγνατίας Οδού προχωράνε με πολύ γοργό ρυθμό. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κουτσούκος, ανέφερε ότι πέρα από τα έργα η Εγνατία είναι έτοιμη να υπογράψει δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπουργείο υποδομών για να γίνει πρόγραμμα οδικής ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα.

Ανάπλαση ΔΕΘ: Μέχρι τέλος του μήνα ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Εντός προγραμματισμού κινείται η ανάπλαση της ΔΕΘ όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο ΥΜΑΘ. Όπως είπε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ειδικότερα είπε ότι ετοιμάζεται το Προεδρικό διάταγμα τα οποίο θα υποβληθεί στο συμβούλιο της Επικρατείας. Σημείωσε ότι η έκθεση είναι έτοιμη σε ότι αφορά το διαγωνισμό ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με την παγκόσμια ένωση αρχιτεκτόνων για την επιτροπή αξιολόγησης εκτιμώντας ότι θα έχουν ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα εξάλλου θα αναρτηθεί η περίληψη του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα της έκθεσης και μέχρι τέλος του μήνα θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

tzik.jpeg

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo ενημέρωσε επίσης τον πρωθυπουργό για τη δημιουργία και οργάνωση του πολυήμερου πολιτικό οικονομικού φόρουμ σε αντικατάσταση της ακυρωθείσας ΔΕΘ σημειώνοντας ότι για τη ΔΕΘ - HELEXPO αποτελεί μεγάλο στοίχημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πόλη πρέπει να είναι παρούσα τον Σεπτέμβριο στα πολιτικό οικονομικά δρώμενα της χώρας. Είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να το διοργανώσουμε φέτος και αν όλα πάνε καλά να καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια.

ΟΑΣΘ: Στο δρόμο περίπου 550 λεωφορεία το επόμενο διάστημα

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης 500- 550 λεωφορεία ΟΑΣΘ περισσότερα από ποτέ, όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ καθ. Γιώργος Σκόδρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σκόδρας υπενθύμισε ότι στην περιαστική ζώνη ήδη από τα μέσα της άνοιξης έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια με τη σύμβαση των ΚΤΕΛ όπου πλέον εκτελείται το 100 τοις εκατό της συγκοινωνίας. Έχει επίσης ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη μίσθωση σε πρώτο χρόνο 180 λεωφορείων για τις συγκοινωνίες μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Ήδη όπως τόνισε έχει ξεκινήσει σταδιακά η παραλαβή τους ενώ ταυτόχρονα παρελήφθησαν και τα πρώτα τέσσερα λεωφορεία από αυτά που προμηθεύτηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Αυτά, όπως είπε, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ενταχθεί στο στόλο του ΟΑΣΘ και ταυτόχρονα θα παραλαμβάνονται σταδιακά και τα υπόλοιπα. Έτσι στο επόμενο διάστημα στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης «συνολικά θα ξεπεράσουμε τα 500-550 λεωφορεία, δηλαδή θα κυκλοφορούν στο νόμο περισσότερα λεωφορεία από ποτέ».

Σε επίπεδο 12 μηνών έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των λεωφορείων που κυκλοφορεί και με την ολοκλήρωση της προσπάθειας θα κυκλοφορούν περίπου δυόμισι φορές περισσότερα λεωφορεία στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τόνισε. Σχετικά με τα 500-550 λεωφορεία διευκρίνισε ότι η εισαγωγή στο δίκτυο του ΟΑΣΘ γίνεται σταδιακά καθώς υπάρχει και η διαδικασία τεχνικού ελέγχου και ταξινόμησης και έκδοσης πινακίδων. Στο επόμενο δίμηνο θα έχει σταδιακά ολοκληρωθεί ίσως να μας πάρει και τον Νοέμβριο, είπε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση με τους «γαλάζιους» βουλευτές στη Θεσσαλονίκη

Οι χθεσινές επαφές του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη άρχισαν με συζήτηση με «γαλάζιους» βουλευτές της Α΄ και Β΄Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης.

boyleytes.jpeg

«Οι μάσκες είναι αποτελεσματικές όταν τις φοράμε όλοι» είπε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση, διαπιστώνοντας πως και οι εννέα βουλευτές φορούσαν μάσκα.

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν την πόλη ο ΟΑΣΘ, το Μετρό και έργα όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, στρατόπεδα στη δυτική Θεσσαλονίκη καθώς και όλη η τρέχουσα επικαιρότητα.

Ο Στράτος Σιμόπουλος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που από ότι αποδεικνύεται επιταχύνουν αυτά τα έργα. Επίσης ο Πρωθυπουργός τους ενημέρωσε και για το Ταμείο Ανάκαμψης σημειώνοντας ότι η Θεσσαλονίκη θα πάρει το μερίδιο που της αναλογεί.

Υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας για την περιοχή της Θεσσαλονίκης είπε ο Σταύρος Καλαφάτης κυρίως αν μπορέσουμε όλοι οι άνθρωποι της πόλης να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα χρήματα από τους πόρους από το ταμείο ανάπτυξης, όπως τόνισε. Θα δοκιμαστούμε λόγω κορωνοϊού αλλά η επόμενη μέρα θα είναι πιο δυνατή είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Ο πρόεδρος έδωσε ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα αλλά θα έρθει μια πραγματική άνοιξη, μια περίοδος βελτίωσης των υγειονομικών συνθηκών με την έλευση του εμβολίου αλλά και των οικονομικών συνθηκών, δήλωσε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Συζήτηση έγινε και για τη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και της απασχόλησης, όπως ανέφερε η κ. Άννα Ευθυμίου, ενώ ο κ. Κώστας Γκιουλέκας τόνισε ότι συζήτηση έγινε και για την τρέχουσα επικαιρότητα για τα θέματα της άμυνας και για την κρίση που δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή μας, όπως είπε.

 

Τα υπομνήματα των παραγωγικών φορέων 

mitsotakis-paragwgikoi-foreis.jpeg

ΣΕΒ: 7 άξονες προτάσεων και 28 μέτρα πολιτικής για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας 

 

Ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης κατέθεσε υπόμνημα το οποίο αναπτύσσεται σε 7 άξονες προτάσεων, και σε αυτό περιλαμβάνονται 28 μέτρα πολιτικής, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας.

Εξερχόμενος από την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο κ. Σαββάκης δήλωσε:

«….Η οικονομική κρίση από την πανδημία αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και τη χάραξη πολιτικών που θα διαμορφώνουν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο το οποίο θα στοχεύει στην περιφερειακή ανάπτυξη και σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργεί υπέρμετρη εξάρτηση από έναν και μόνο κλάδο.

Κατά τον ΣΒΕ, οι επιπτώσεις από την κρίση είναι αναστρέψιμες και βραχυχρόνιες.

Η εξαιρετικά θετική αντίδραση της κυβέρνησης στις απρόοπτες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την έμπρακτη ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανίας τους επόμενους μήνες. …»

Επειδή ακριβώς η μεταποιητική δραστηριότητα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, και οι προβλέψεις για το 2021 είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, ο ΣΒΕ ως Εθνικός Κοινωνικός Εταίρος και εκπρόσωπος της μικρομεσαίας μεταποιητικής περιφερειακής βιομηχανίας κατέθεσε σήμερα προς τον Πρωθυπουργό της χώρας σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του.

Οι 7 άξονες προτάσεων που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα του ΣΒΕ είναι:

1.            Λειτουργικές ενισχύσεις

2.            Παραγωγικές επενδύσεις

3.            Τεχνολογία – Ε & Τ Α

4.            Περιφερειακή αγορά εργασίας

5.            Υποδομές

6.            Μείωση περιφερειακών ανισοτήτων

7.            Βελτίωση περιφερειακών υποδομών

ενώ οι 28 προτάσεις μέτρων πολιτικής περιλαμβάνονται στο πλήρες κείμενο του υπομνήματος, βρίσκεται εδώ

 

Γενναία μέτρα στήριξης για το επιχειρείν ζητά το ΒΕΘ

 

Δέσμη γενναίων μέτρων προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν από τη λαίλαπα που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός ζήτησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία προκαλούν τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις και έντονη ανησυχία στους πολίτες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα δυσμενές περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από ύφεση, μείωση της κατανάλωσης και γενικά από μειωμένους ρυθμούς κίνησης της αγοράς. Το δυσκολότερο είναι πως πρέπει να καλύψουν λειτουργικά έξοδα και να κρατηθούν στη ζωή την ώρα που η ενίσχυση της ρευστότητας είναι σχεδόν ανύπαρκτη» ανέφερε ο κ. Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως «η διαμορφωθείσα κατάσταση θέτει την επιβίωση εκατοντάδων επιχειρήσεων και δη μικρομεσαίων και πολύ μικρών, εν αμφιβόλω, βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας».

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΒΕΘ, περιγράφονται οι προτεινόμενες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Το ΒΕΘ, μεταξύ άλλων, ζητά:

-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τη συνέχιση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς και με νέα στοχευμένα προγράμματα για την παροχή ευνοϊκών δανείων.

 

-Αποκατάσταση της χρηματοδοτικής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

 

-Επανεξέταση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Οι πόροι που εξασφάλισε η Ελλάδα από την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, είναι η μεγάλη ευκαιρία της για να αντιμετωπίσει τα εμπόδια αυτά και να προχωρήσει ταχύτερα τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

 

-Επιχορήγηση όλων των επιχειρήσεων υφιστάμενων, αλλά και νέων, οι οποίες θα πρέπει να επιχορηγηθούν έστω και κλιμακωτά.

 

-Επιδότηση των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία βάσει της μείωσης του τζίρου τους και όχι αποκλειστικά βάσει των ΚΑΔ.

 

-Δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων, με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά.

 

-Στήριξη της απασχόλησης, με μέτρα για την επιδότηση της εργασίας, καθώς και για την ενίσχυση των εποχικών εργαζομένων, οι οποίοι κινδυνεύουν με κατάρρευση των αποδοχών τους. Η ενίσχυση αυτή μπορεί να έρθει με τη μετατροπή της επιδότησης ανεργίας σε αυξημένη επιδότηση της επαγγελματικής κατάρτισης και της αναβάθμισης δεξιοτήτων, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος περιθωριοποίησης και να διευκολυνθεί η επανένταξη στην εργασία.

 

-Ανάδειξη νέων κλάδων, αλλά και ενθάρρυνση επενδύσεων σε υψηλή τεχνολογία, σε καινοτόμες λύσεις και εφαρμογές, με έμφαση σε δυναμικούς κλάδους όπως:  πράσινη ενέργεια, μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα, μεταποίηση, αγροδιατροφικός τομέας  (σε συνεργασία με τον δευτερογενή τομέα για την καλύτερη ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων και την ποσοτική αύξηση πωλήσεων και εισοδημάτων) καθώς και ο τουρισμός, με την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών.

 

-Συνέχιση μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση των ευρύτερων συνθηκών άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κυρίως όσον αφορά τη αποκατάσταση της χρηματοδοτικής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

 

-Ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με χαμηλότερους συντελεστές για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχτούν οι επενδύσεις και η απασχόληση.

 

-Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης .

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ των επαγγελματικών ακινήτων.

 

-Επιστροφή του ΦΠΑ εντός 30 ημερών- ιδιαίτερα για τις εξαγωγικές εταιρείες- κάτι που συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές, αλλά και βαλκανικές χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία. 

 

-Νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση καθώς συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο στη δημιουργία πλούτου, όσο και θέσεων εργασίας.

 

-Ενίσχυση των εξωστρεφών κλάδων και στήριξη των εξαγωγών με αναπτυξιακά κίνητρα και χρηματοδότηση.

 

-Ουσιαστική και άμεση υλοποίηση των προγραμμάτων, με αιχμή του δόρατος το ΕΣΠΑ και ειδικότερα των προγραμμάτων που στοχεύουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού καθώς επίσης και άμεση εκταμίευση των χρημάτων που έχουν εγκριθεί μέσω προγραμμάτων.

 

-Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

 

-Στρατηγικές συνεργασίες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, σε επενδύσεις αναβάθμισης και αξιοποίησης σημαντικών υποδομών, όπως μαρίνες, αεροδρόμια, κέντρα διαμετακομιστικού εμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό περαιτέρω ώθηση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να δώσει η δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν επιχειρήσεις από μία σειρά κλάδων που έχει στους κόλπους του το ΒΕΘ.

 

-Συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση της έρευνας και την αξιοποίηση της γνώσης για την ανάπτυξη της καινοτομίας.  Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να διαδραματίσουν τα επιμελητήρια, όντας γνώστες των αναγκών της αγοράς. Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε συνδυασμό με την παραγωγή αποτελούν ένα κρίσιμο ζήτημα στην προσπάθεια για την ανάκαμψη και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας.

 

-Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) σε παραμεθόριες κυρίως περιοχές, στις οποίες θα εγκατασταθούν παραγωγικές επιχειρήσεις.

 

«Με ενότητα και κοινό όραμα, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε μια νέα κανονικότητα, με προϋποθέσεις για δημιουργία και προκοπή. Τα Επιμελητήρια, ως θεσμικός εκφραστής των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, θα συνεχίσουν να συμμετέχουν υπεύθυνα και εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο και να στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία, κάθε μεταρρύθμιση που βοηθά την πατρίδα μας να κάνει το μεγάλο άλμα μπροστά» καταλήγει το υπόμνημα.

 

ΕΒΕΘ: Να επιταχυνθούν οι μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην Θεσσαλονίκη

 

Επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων, επέκταση του μέτρου των μειωμένων μισθωμάτων για τις επαγγελματικές μισθώσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και μέτρα άμεσης στήριξης της ΔΕΘ-Helexpo AE, ζήτησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μέσω του υπομνήματος που κατέθεσε σήμερα στον Πρωθυπουργό.

Το υπόμνημα παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Ιωάννης Μασούτης.

Ο κ. Μασούτης ζήτησε ακόμη από τον Πρωθυπουργό να διατεθεί το ακίνητο του Γ΄Σώματος Στρατού στην ΔΕΘ-Helexpo και να μεταφερθούν οι αμιγώς στρατιωτικές δραστηριότητες κάπου περιφερειακά της πόλης, ενώ πρότεινε να μετονομαστεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης σε «Ελληνικό Μετρό», προκειμένου να μην συγχέεται με το αντίστοιχο Μετρό της Αττικής.

Τα θέματα του υπομνήματος είναι αναλυτικά τα ακόλουθα:

Α. ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α1. ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Επισημαίνεται ότι η αντίδραση της Κυβέρνησης στο ξέσπασμα της κρίσης του COVID-19 ήταν άμεση (στην πρώτη φάση του περασμένου χειμώνα), τόσο αναφορικά με τη γενικότερη υγειονομική διάσταση, όσο και τη στήριξη των πληττομένων επιχειρήσεων και εργαζομένων σ’ αυτές.  Στην παρούσα φάση όμως, τα μέτρα στήριξης, μέχρι στιγμής, κρίνονται από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του ΕΒΕΘ μη επαρκή και μη αποτελεσματικά (σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΒΕΘ την περίοδο 25-28 Αυγούστου 2020).

Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν οφείλουν να στοχεύουν σε τρεις κατευθύνσεις:

 

•             Ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης

•             Ενίσχυση της ρευστότητας  και

•             Στήριξη της απασχόλησης.

 

Ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης

Tο σημαντικότερο πρόβλημα που αναδεικνύεται κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι η καθήλωση της τελικής ζήτησης και συγκεκριμένα της ιδιωτικής κατανάλωσης, όπως καταγράφεται από μια σειρά ποσοτικών και ποιοτικών ενδείξεων. Αυτό οδήγησε σε μέση μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ κατά 43% (σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα).

Για την αντιμετώπιση της απομείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση δεν πρέπει να διστάσει να υιοθετήσει ακόμη και μη συμβατικά μέτρα προώθησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς είναι πιθανόν συμβατικά μέτρα όπως αυτά των φορολογικών ελαφρύνσεων να μην επαρκούν, ενώ θα δοκιμάσουν την αντοχή της δημοσιονομικής κατάστασης. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσδοκά κανείς ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης, όταν τα επιτόκια των τραπεζών για αντίστοιχες πιστώσεις ξεπερνούν το 15 %  και πλησιάζουν το 18 % -19 %.

 

Ενίσχυση της ρευστότητας και στήριξη της απασχόλησης

Η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας και ιδιαίτερα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας. Όσο δεν παρέχεται η απαραίτητη ρευστότητα για την κάλυψη των προηγούμενων υποχρεώσεων και τη γενικότερη αντισταθμιστική στήριξη των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη και σύντομα θα δούμε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. Είναι συνεπώς απαραίτητο να ληφθούν άμεσα οι εξής αναγκαίες πρωτοβουλίες :

 

•             Να επεκταθεί, με νέο κύκλο, η επιστρεπτέα προκαταβολή, ένα μέτρο που χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα ανακουφιστικό για τις επιχειρήσεις.

•             Να διευρυνθούν οι φοροελαφρύνσεις, στον ΦΠΑ, στον εταιρικό ΕΝΦΙΑ και σε άλλες επιβαρύνσεις καθώς και η αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις που κατέγραψαν μειώσεις τζίρου.

•             Να επιταχυνθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον ιδιωτικό.

•             Να δοθούν ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όπως π.χ. η πλήρης επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.

•             Να εξετασθεί η επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων.

•             Να ασκηθεί πίεση στις Τράπεζες για εκταμίευση όλων των εγγυημένων δανείων COVID-19, αν και έχουν βελτιωθεί τα ποσοστά εγκρίσεων, (εγκρίθηκε το 31% και εξ’ αυτών που εγκρίθηκαν εκταμιεύθηκε το 45%).

•             Να επεκταθεί το μέτρο των μειωμένων μισθωμάτων για τις επαγγελματικές μισθώσεις μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους.

•             Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

 

Α2. ΛΟΙΠΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

1.            Πάταξη του λαθρεμπορίου, του παρεμπορίου, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Αναμένουμε τη λήψη μέτρων που θα πατάξουν επιτέλους το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο, δύο μάστιγες που σχετίζονται άμεσα με την φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη διαφθορά, και στερούν από το Κράτος έσοδα 6-8 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. 

Πέραν όμως της απώλειας σημαντικών εσόδων για το Κράτος, το παρεμπόριο, προωθώντας τα απομιμητικά προϊόντα, αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αυξάνει την εγκληματικότητα στα αστικά κέντρα και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις νόμιμες επιχειρήσεις.  Ευελπιστούμε ότι η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

 

2.            Επιτάχυνση της αναθεώρησης των κριτηρίων χαρακτηρισμού του βαθμού όχλησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ώστε να διευκολυνθεί, κυρίως η μεταποιητική δραστηριότητα, με παράλληλη ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

 

3.            Επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης.

Δυστυχώς δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στο ζήτημα αυτό. Στη μελέτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, η επίλυση εμπορικής διαφοράς στη χώρα μας συνεχίζει να απαιτεί σχεδόν τριπλάσιο χρόνο (1711 ημέρες) από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (589,6 ημέρες).

 

4.            Μετασχηματισμός της οικονομίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μετασχηματιστεί. Το μοντέλο που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα στηρίχθηκε σε μικρές μονάδες παραγωγής τόσο στον πρωτογενή όσο και στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Πρέπει λοιπόν να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις, προκειμένου να μεγαλώσει το μέσο μέγεθος της επιχείρησης και να εξασφαλισθούν οικονομίες κλίμακας που σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και την απλοποίηση των διαδικασιών θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, με άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και τη γενικότερη βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας.

 

Β. ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β1 Μέτρα άμεσης στήριξης ΔΕΘ-Helexpo AE

Η ΔΕΘ αποτελεί ένα θεσμό άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της πόλης μας και ήταν πάντα μια γιορτή για τη Θεσσαλονίκη και μια διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία και ιδιαίτερη σημασία για την τοπική αλλά και ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Είναι προφανές ότι η ΔΕΘ-Helexpo AE είναι αυτή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την απόφαση ματαίωσης της φετινής διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η πλήρης φοροαπαλλαγή και εισφοροαπαλλαγή της εταιρείας για 12 μήνες, ως αντιστάθμισμα της απώλειας εσόδων. Συγκεκριμένα, προτείνεται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για 12 μήνες, φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2020, ΕΝΦΙΑ για το 2020 και εργοδοτικών εισφορών για 12 μήνες. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει μια γενναία έκπτωση σε χρεώσεις ΔΕΗ και ΕΥΑΘ για 12 μήνες. Τέλος, προτείνεται η πλήρης απαλλαγή της εταιρείας από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών και φόρων για 12 μήνες.

 

Β2 Λοιπά μέτρα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας

•             Αναβάθμιση υποδομών για μετεξέλιξη  της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστικό κέντρο και κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας. Απαραίτητες ενέργειες:

             Σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης  με το σιδηροδρομικό δίκτυο και προώθηση της νομοθετημένης, ήδη από το 2014, απόφασης για λειτουργία του Στρατοπέδου Γκόνου ως εμπορευματικού κέντρου.

 

             Σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα και τους Τοξότες Ξάνθης.

 

             Κατασκευή σε μελλοντικό χρόνο πρόσθετης συνδετήριας οδικής αρτηρίας Εγνατίας Οδού –ΠΑΘΕ που θα διέρχεται από την περιοχή των Γιαννιτσών.

 

•             Επίλυση των θεμάτων στη χρήση του όρου Μακεδονία και παραγώγων του σε εμπορικές επωνυμίες, ονομασίες προϊόντων και εμπορικά σήματα.

 

•             Μέσα μαζικής μεταφοράς: Οι εργασίες του Μετρό δεν προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, ενώ οι υπηρεσίες του ΟΑΣΘ συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας με ανεπαρκή λεωφορεία, τόσο σε αριθμό όσο και σε κατάσταση.

 

•             Επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης στους υφιστάμενους χώρους της ΔΕΘ.

 

•             Άμεσος σχεδιασμός μιας στρατηγικής προσέγγισης μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων στη Μακεδονία και στη Θράκη.

 

•             Ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για το χαρακτηρισμό των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων. Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, το Καλοχώρι είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

 

•             Προώθηση δράσεων για τη δημιουργία πλέγματος νεοφυών επιχειρήσεων, σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής και με τη δημιουργία ενός ταμείου ειδικού για τη χρηματοδότηση αυτών. Το ταμείο πρέπει να έχει δομή που να επιτρέπει τη μόχλευση 4πλάσιων κεφαλαίων προς τα διατιθέμενα δημόσια. Να αξιοποιηθούν και να συμπληρωθούν οι υφιστάμενες υποδομές.

 

ΕΕΘ: Πρέπει να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη

 

Ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων (μισθοί υπαλλήλων, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, φόροι κλπ) μέχρις ότου επανέλθει η κανονικότητα στην Αγορά, ζήτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης.

Ζήτησε επίσης να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς το «Επιχειρείν» κράτος. Για το θέμα της ρευστότητας στην αγορά σημείωσε ότι πρέπει να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, που υποφέρει λόγω της πτώσης του τουρισμού και της ματαίωσης της ΔΕΘ. Πρότεινε να ακολουθηθεί μια νέα Επιθετική οικονομική πολιτική με Νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ΣΔΙΤ στη Θεσσαλονίκη για να τονωθεί η τοπική οικονομική δραστηριότητα με δημόσια έργα.

Σε ότι αφορά τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων πρότεινε:

Μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων:

- Δραστική Μείωση όλων των φόρων, τελών και επιβαρύνσεων σε επαγγελματικά ενοίκια, ενέργεια, πρώτες ύλες, Διαδίκτυο και τηλεπικοινωνίες.

- Στήριξη της Απασχόλησης μέσω δραστικής μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης mentoring και μαθητείας).

- Γενναίες ρυθμίσεις σε όλα τα χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία, Τελωνεία και Ασφαλιστικά ταμεία), με αποπληρωμή σε 120 δόσεις, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Ειδικά όσα δημιουργήθηκαν τους μήνες της Καραντίνας.

- Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του καταναλωτή, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά.

- Μόνιμη μείωση του ενοικίου των επαγγελματικών χώρων με ταυτόχρονη φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών.

- Απεμπλοκή των Τραπεζών από την υλοποίηση των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες.

- Αλλαγή νοοτροπίας στο Δημόσιο ώστε να μετατραπεί από μηχανισμός καταπίεσης των επιχειρήσεων σε εργαλείο υποβοήθησης τους. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να εμμένουν στην ουσία και όχι στην τυπολατρία και το γράμμα του νόμου.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκλεισαν τις ΑΠΕ για να αποτραπεί μεγάλο μπλακ άουτ τις αργίες του Πάσχα
Ο Α∆ΜΗΕ για να κρατήσει το σύστημα όρθιο και να αποτρέψει ένα γενικευμένο μπλακ άουτ, χρειάστηκε να θέσει εκτός για πρώτη φορά το σύνολο της...
Έκλεισαν τις ΑΠΕ για να αποτραπεί μεγάλο μπλακ άουτ τις αργίες του Πάσχα