Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: «Προβληματισμός» για ξέσπασμα κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Αντέχει η Θεσσαλονίκη, όμως καθυστερούν δραματικά τα νέα μέτρα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ « ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Του Γιώργου Καλλίνη και της Λεμονιάς Βασβάνη

Η χώρα έχει πέσει για τα καλά στα «νύχια» του κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να διανύουμε τις πιο κρίσιμες στιγμές για την εξέλιξη της πανδημίας. Τα μηνύματα από την Αττική είναι δραματικά, καθώς έχει σταθεροποιηθεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων και η κατηφόρα δεν έχει τελειωμό.

Τα νέα μέτρα, προς το παρόν, δεν έχουν αποδώσει την αναμενόμενη μείωση των κρουσμάτων και με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων, το ερώτημα που δημιουργείται είναι, τι περιμένει η κυβέρνηση για να προχωρήσει σε ακόμη σκληρότερα μέτρα, στην Αττική. Η απειλή του «ντόμινο» της πανδημίας από την Αττική στην υπόλοιπη χώρα, είναι κάτι παραπάνω από πιθανή και η ώρα της δράσης είναι τώρα.

Ως σήμερα, η Θεσσαλονίκη δείχνει να αντέχει το νέο κύμα της πανδημίας, όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα συνεχιστεί αν τα πράγματα θα χειροτερέψουν. «Υπάρχει πρόβλεψη για νέες κλίνες για Covid σε όλα τα νοσοκομεία, ακόμη και τη μετατροπή του νοσοκομείου «Αγίος Δημητρίος» σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό»., εξηγεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», ο εκτελεστικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης.

«Έχει αλλάξει το τοπίο, έχει αυξηθεί ο φόρτος στα νοσοκομείο, μόνο στο Ιπποκράτειο την Τρίτη είχε 22 ασθενείς για νοσηλεία. Υπάρχει προβληματισμός για ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε. Πάντως, δεν μπορεί να υπάρχει κανένας εφησυχασμός επειδή έχουμε συγκριτικά με την Αττική λίγα κρούσματα», συμπληρώνει.

«Όσο είμαστε πιστοί στα μέτρα, τόσο θα είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ , επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς COVID-19 στη Βόρεια Ελλάδα κ. Συμεών Μεταλλίδης.

Παράλληλα σχολίασε πως η πόλη μας πειθάρχησε στα μέτρα που επιβλήθηκαν και έτσι σημειώθηκε μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. «Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη είναι διασωληνωμένοι 8 ασθενείς και 6 στο Παπανικολάου. Περίπου 120 άτομα νοσηλεύονται συνολικά στην πόλη μας. Υπάρχει σαφής ύφεση στη διάγνωση νέων κρουσμάτων, όμως τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δέχονται πίεση καθώς όμοροι νομοί έχουν αυξημένο αριθμό περιστατικών και έρχονται για νοσηλεία στην πόλη μας», τόνισε ο κ. Μεταλίδης στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

 

Πέτσας: Αν χρειαστεί θα πάρουμε νέα μέτρα

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πανδημίας κι αν απαιτηθεί θα λάβει και νέα μέτρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης ότι δεν βάζει σε καμία ζυγαριά την δημόσια υγεία.

Αν έχουμε επιδείνωση θα έχουμε μέτρα, σημείωσε και πρόσθεσε πως «έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας» απευθύνοντας έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων. Στην ερώτηση αν η οικονομία αντέχει νέο lockdown, ο κ. Πέτσας τόνισε πως και στο αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. «Είναι ψευτοδίλημμα και όταν αντιμετωπίζεις της υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το εάν η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε καθολικό κλείσιμο των σχολείων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν υπάρχει τέτοια σκέψη και πως η κυβέρνηση θεωρεί πως τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά. Μάλιστα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως τα σχολεία άνοιξαν χωρίς τα προβλήματα που κάποιοι προεξοφλούσαν.

«Χωρίς τις ακρότητες που ίσως κάποιοι προσδοκούσαν» δήλωσε επίσης ο ίδιος. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, έδειξαν υπευθυνότητα και τήρησαν τα μέτρα που υπέδειξε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υιοθετώντας τις συστάσεις των ειδικών. «Η φετινή ιδιαίτερη σχολική χρονιά απαιτεί από όλους υπομονή και επιμονή», προσέθεσε.

Ειδική αναφορά στην Αττική ο Στέλιος Πέτσας αφού νωρίτερα είχε σημειώσει ότι «ορισμένες περιοχές είναι ήδη στο πορτοκαλί πριν ανάψει το κόκκινο» όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα αυτή τη στιγμή η Αττική βρίσκεται μεταξύ «μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου» διευκρινίζοντας ότι «με 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατατάσεται στον μέτριο κίνδυνο, την ίδια ώρα, όμως, εμφανίζει αυξημένη επιβάρυνση στις ΜΕΘ καθώς 2 στους 3 είναι κατειλημένες και αυτό την τοποθετεί στον υψηλό κίνδυνο».

«Πρέπει να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό και να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών για να μην χρειαστούν νέα μέτρα» τόνισε ο κ. Πέτσας υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν το κάνουμε το οικονομικό και κοινωνικό κόστος θα είναι βαρύτερο». «Η κυβέρνηση θα παιρνει όποια μέτρα χρειάζονται» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι «αν έχουμε επιδείνωση μπορεί - όπως γίνεται τώρα στην Αττική - να εντείνονται τα μέτρα».

 

Σύψας: Θα πάμε σε lockdown στην Αττική αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Ο Νίκος Σύψας, γνωστός καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εξήγησε ότι κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται. «Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει. Αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ειδικά στην Αττική, θα πάμε αναμφίβολα σε lockdown. Το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι οι ειδικοί θα περιμένουν να δουν την απόδοση των νέων μέτρων πριν την εφαρμογή άλλων, ωστόσο ανέφερε ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί lockdown, αυτό θα είναι εβδομαδιαίο. «Θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις. Θα δώσουμε σίγουρα 10 μέρες με 2 εβδομάδες στα νέα μέτρα για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν όχι ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο του περιορισμού κυκλοφορίας», είπε χαρακτηριστικά.

 

ΕΟΔΥ: 359 νέα κρούσματα, τα 18 στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 359 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 2500 (17.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6070 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα 322 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Αναλυτικότερα:

- 36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

- 212 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 325 θανάτους συνολικά στη χώρα. 121 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά
«Θα συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα» - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της οικογένειας
Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά