Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή λάμψη σήμερα στη Ροτόντα – Ομιλία Μητσοτάκη

Τα φώτα της Ευρώπης στραμμένα απόψε στη Ροτόντα - Παρουσία του πρωθυπουργού η απονομή

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

Στη Ροτόντα θα γίνει σήμερα με αυστηρά 50 προσκεκλημένους λόγω της πανδημίας η τελετή απονομής του βραβείου αυτοκράτειρα "Θεοφανώ" στο δίκτυο Erasmus.

Τα φώτα θα είναι στραμμένα στο εμβληματικό μνημείο της πόλης μας, ενώ ήδη βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι ΜΜΕ από ευρωπαϊκές χώρες για να καλύψουν το γεγονός.

Για την παραλαβή δεν θα έρθει τελικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen. Όπως ενημέρωσε με βίντεό της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σε καραντίνα, καθώς ήρθε σε επαφή με άτομο που βρέθηκε θετικό σε κορωνοϊό. Παράλληλα εξέφρασε τη θλίψη της που δεν θα παραστεί δια ζώσης στην αποψινή τελετή ενώ υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να προσέχουμε ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η πανδημία. Πάντως η ίδια θα στείλει διαδικτυακά το μήνυμά της για την παραλαβή του βραβείου.

Στην τελετή απονομής θα είναι παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης - η οποία θα μεταδίδεται διαδικτυακά (μπορείτε να την παρακολουθήσετε στις 18.30 στο https://www.theophano.eu/winners/)- θα προβληθεί ένα βίντεο με την ιστορία του μνημείου ενώ χορωδία με τέσσερις μουσικούς θα εκτελέσει απόσπασμα από τη «Μουσική της Ροτόντας», το οποίο συνέθεσε ο Δημήτρης Μαραμής το 2018, έπειτα από ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα της ακουστικής του μνημείου.

Απόψε είναι η πρώτη απονομή του βραβείου «Θεοφανώ». Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία που ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη. Το Βραβείο "Θεοφανώ" θα απονέμεται κάθε χρόνο στη Ροτόντα, σε κορυφαία προσωπικότητα ή θεσμό που προάγει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιδέα.

“ Η απόφαση για να πραγματοποιηθεί η τελετή στη Ροτόντα, προηγήθηκε της προετοιμασίας για την εκδήλωση. Το μνημείο αποτελεί δομικό κομμάτι της εκδήλωσης, καθώς συμβολίζει ακριβώς τη σύνθεση της Ευρώπης. Μαρτυρά τη Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Ορθόδοξη, Οθωμανική και Ελληνική επίδραση στη διαμόρφωση της Ευρώπης”, ανέφερε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Ιδρύματος Θεοφανώ, Βίκυ Παπαδημητρίου. Μέσα από την εκδήλωση αναδεικνύεται και η πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως σημειώνουν αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, “ το εμβληματικό μνημείο αποτυπώνει όλη την ιστορία της πόλης”.

Λίγα λόγια για τη Ροτόντα

Η Ροτόντα ιδρύθηκε στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα, στο μεταίχμιο δηλαδή του ειδωλολατρικού με τον χριστιανικό κόσμο, πιθανότατα ως ναός της αρχαίας λατρείας ή ως μαυσωλείο του Μ. Κωνσταντίνου (306-337). Αρχιτεκτονικά το κτίριο μπορεί να συγκριθεί μόνο με το Πάνθεον στη Ρώμη. Μέσα στους αιώνες άλλαξε πολλά ονόματα και χρήσεις και είναι αναγνωρισμένο ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Με γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2016 επιτρέπονται εκδηλώσεις «αντάξιες του μνημείου», με τρόπο συμβατό προς την μουσειακή χρήση του, την πολυπολιτισμική, διαχρονική λειτουργικότητά του και την ιερότητα του χώρου.

Το μνημείο είναι επισκέψιμο καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 8:30 μέχρι τις 15:30.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ