Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΑΣΘ, απαντά σε όσους κάνουν λογό για «εστία υπερμετάδοσης» στον ΟΑΣΘ με αφορμή κριτική στον Οργανισμό, μετά τη γνωστοποίηση κρουσμάτων σε εργαζόμενους.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση εντοπίστηκαν 46 κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων με τον ΟΑΣΘ να έχει φροντίσει να υποβληθούν σε μοριακά τεστ στο 863 άτομα από το προσωπικό. Ως προς τον αριθμό των εργαζομένων (350) που αναφέρεται ότι βρίσκεται σε καραντίνα, ο Οργανισμός απαντά πως πρόκειται για «προσωπικό που είναι σε άδεια ειδικού σκοπού», εφαρμόζοντας ασφαλώς τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, είτε επειδή ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, είτε επειδή ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Παρακολουθούμε το θράσος ορισμένων που, αφού διέλυσαν την αστική συγκοινωνία στην Θεσσαλονίκη, σήμερα εμφανίζονται ως δήθεν “ανησυχούντες”.
Αφού πήραν αποστομωτική απάντηση για τα δήθεν “ακατάλληλα” νέα λεωφορεία, σήμερα, χωρίς ντροπή, ισχυρίζονται ότι “ανακάλυψαν” πως ο ΟΑΣΘ είναι δήθεν “εστία υπερμετάδοσης” του κορωνοϊού.
Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Για άλλη μια φορά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Συγκεκριμένα, στον ΟΑΣΘ των 2.057 εργαζομένων, στο πλαίσιο των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, εντοπίστηκαν 46 κρούσματα, δηλαδή ποσοστό 2,2%.
Ειδικά στον κλάδο των οδηγών, στον ΟΑΣΘ υπηρετούν συνολικά 1.117 οδηγοί (ήτοι το 54,3% του συνόλου των εργαζομένων), και εντοπίστηκαν μόλις 16 κρούσματα, ή ποσοστό 1,43%, που είναι μικρότερο από το γενικό ποσοστό (2,2%) στον Οργανισμό. Μέχρι εχθές Παρασκευή 13.11.2020 πραγματοποιήθηκαν, με ευθύνη της διοίκησης, 863 μοριακά τεστ στο προσωπικό, που εντόπισαν τα ανωτέρω κρούσματα, και επομένως ο δείκτης νοσηρότητας στον ΟΑΣΘ είναι 5,3%, έναντι 32% στην Θεσσαλονίκη.
Όσο για το προσωπικό που είναι σε άδεια ειδικού σκοπού, εφαρμόζουμε ασφαλώς τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Γι’ αυτό χορηγούμε άδειες ειδικού σκοπού τόσο σε ευπαθείς ομάδες εργαζομένων (ερμηνεύοντας μάλιστα διασταλτικά τον νόμο), όσο και σε εργαζόμενους που δηλώνουν επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα. Χάρις σε αυτά τα μέτρα κρατήθηκε μέχρι σήμερα σε αυτά τα επίπεδα ο δείκτης νοσηρότητας αλλά και ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων στον ΟΑΣΘ.
Συνεχίζουμε, εργαζόμενοι και διοίκηση, διοίκηση και εργαζόμενοι, να εφαρμόζουμε με κάθε αυστηρότητα τα μέτρα, και αν απαιτηθεί θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα.
Την ώρα που άλλοι κινδυνολογούν και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για μικροκομματικούς σκοπούς, στον ΟΑΣΘ υπεύθυνα συνεχίζουμε να προστατεύουμε την υγεία των εργαζομένων και των συμπολιτών μας».
Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα των κρουσμάτων και των εργαζομένων σε καραντίνα είχαν αναφερθεί μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, κάνοντας λόγο για ασυναρτησίες σχολιάζοντας όσα ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Κ. Καραμανλής πως τα ΜΜΜ δεν αποτελούν εστία υπερμετάδοσης.
Παράλληλα από τη μεριά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Γιαννούλης είχε αναφέρει:
«Δυστυχώς στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του ΟΑΣΘ έρχεται να προστεθεί και η επιβεβλημένη καραντίνα στην οποία τέθηκαν 350 εργαζόμενοι μετά την ανίχνευση 46 κρουσμάτων. Οφείλει η διοίκηση του Οργανισμού να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων αλλά και του επιβατικού κοινού. Παράλληλα και παρά το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση έχει μειωθεί αισθητά την εβδομάδα που διανύουμε, απαιτείται ένας ορθολογικός σχεδιασμός για να συνεχίσουν να εκτελούνται απρόσκοπτα τα δρομολόγια».