Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ο κορωνοϊός «κατέστρεψε» τα πνευμόνια 43χρονου χωρίς νοσήματα

Τι αναφέρει ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου – Ο 42χρονος νικητής – Η μαρτυρία γιατρού που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ

Η Θεσσαλονίκη κουβαλάει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος ολόκληρης της χώρας και ένας άνθρωπος της πρώτης γραμμής της μάχης ο κ. Νικόλαος Καπραβέλος Διευθυντής Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα εξέφρασε την αγωνία του καθώς όπως λέει το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του και ζητά από την πολιτεία πιο γενναίες αποφάσεις. 

«Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Έχω κρούσει των κώδωνα του κινδύνου. Κάτι καλό δεν έχουμε δει ακόμα. Είναι πολύ ανησυχητική η κατάσταση, σε 2 επίπεδα. Η διασπορά εξακολουθεί να είναι μεγάλη, είχαμε 82 εισαγωγές χθες. Αρχικά η προσέλευση ήταν μικρότερη, όμως η νοσηρότητα ειναι μεγάλη.

Από τους 82 στο 58% η διάγνωση έγινε στο νοσοκομείο μας. Οι άνθρωποι δεν το ήξεραν, είχαν συμπτώματα σοβαρά, αλλά δεν γνώριζαν ότι είχαν κορωνοϊό. Και οι άλλοι 100 που πήγαν σπίτι τους ένα 30% – 35% ήταν θετικό. Η διασπορά είναι τεράστια και η πίεση αφόρητη στο ΕΣΥ», ανέφερε αρχικά περιγράφοντας την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

«Πολλές φορές επειδή συνεργαζόμαστε όλες οι κλίνες να είναι κλεισμένες. Δεν έχουμε που να νοσηλέψουμε. Δεν συζητάμε επιλογέςΕίναι μια πράξη αντιδεοντολογική. Δεν θα το εφαρμόσουμε. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα όρια και εναγωνίως να βρούμε κρεβάτικη εντατικής.

Κάποιες διακινήσεις γίνονται. Σε απλούς θαλάμους που έχουνε υποδομή να δεχτούν μηχανήματα αναπνευστικής υποστήριξης. Όμως είναι κάτω από 10 σε επίπεδο Βορείου Ελλάδας.

Αυτός που θα ζητήσει βοήθεια είναι μικρής ηλικίας. Νοσηλεύουμε 43 ετών ασθενή χωρίς υποκείμενο νόσημα. Ήρθε στη ΜΕΘ σε βαρύτατη κατάσταση, με κατεστραμμένα πνευμόνια. Η πνευμονία είναι τόσο καταστροφική που ακόμα και τα μηχανήματα δυσκολεύουν να τον αερίσουν», πρόσθεσε.

Ζήτησε μάλιστα από την πολιτεία πιο γενναίες αποφάσεις. «Σκεφτείτε τη θέση της δική μας, των συγγενών των νεών ανθρώπων. Η εικόνα του φόβου, πριν από τη διασωλήνωση θα μας μείνει αξέχαστη. Ένας ασθενής υγιέστατος πριν έχει φτάσει σε αυτή την κατάσταση.

Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, η πολιτεία γνωρίζει καλά τι πρέπει να γίνει. Είναι γενναίες αποφάσεις. Πρέπει να βγουν μπροστά κι άλλα. Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα υγείας.

Υπάρχουν και κέντρα αποκατάστασης που μπορούν να βοηθήσουν. Οι ΜΑΦ του νοσοκομείου μας έχει γίνει κι αυτή ΜΕΘ. Είναι γενναίες αποφάσεις. Να επικροτήσω τη γενναιότητα ψυχής της Eλληνίδας νοσηλεύτριας.»

«Αν ο πνιγμένος πιαστεί από τα μαλλιά δεν σώζεται. Αυτά είναι δικά μας παιδιά. Η πολιτεία δεν μπορεί να μας δώσει πλωτό νοσοκομείο 1000 θέσεων, μπορεί να αυξήσει τη δύναμη πυρός αναγνωρίζοντας και τις δικές μας νοσηλεύτριες και γιατρούς, χωρίς να έχουν ενταχθεί στο σύστημα υγείας που είναι η στρατιά των επικουρικών. Κάνω έκκληση. Το να αναγνωρίσει η πολιτεία ηθικά και να τους εντάξει στο σύστημα, θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη πυρός της πρώτης γραμμής…», υπογράμμισε.

 

Νικητής ο 42χρονος που συγκίνησε στο ΑΧΕΠΑ

Ήταν 3 Νοεμβρίου, όταν ο Γιώργος Χαλδέζος έδινε τη μεγάλη μάχη με τον κορωνοϊό, στον ειδικό θάλαμο του ΑΧΕΠΑ. Η κίνησή του να χαιρετήσει την κάμερα του LIVE NEWS προκάλεσε στους στενούς συγγενείς του συγκίνηση. Λίγες μέρες μετά, πήρε το πολυπόθητο εξιτήριο, νικητής, και επέστρεψε στο σπίτι του υγιής και ανακουφισμένος.

«Μια χαρά είμαι. Οι γιατροί μού είπαν θα μείνω 10 μέρες σπίτι, προληπτικά όχι για να μην κολλήσω. Για τον οργανισμό, για πλήρη ανάρρωση».

Από εκείνη τη μέρα που χαιρέτησε σε απευθείας μετάδοση, η κατάσταση της υγείας του άρχισε να βελτιώνεται συνεχώς. Η στιγμή που του είπαν ότι μπορεί να επιστρέψει σπίτι του, είναι μια από εκείνες, που όπως λέει, δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ.

«Εντάξει χάρηκαν οι άνθρωποι δεν το συζητάμε. Οι νοσοκόμες, οι γιατροί, όλοι. Χάρηκαν. Έχουν την αγωνία τους όλοι. Σου δίνουν κουράγιο όλοι όλοι, από τις γυναίκες που καθαρίζουν μέχρι τους καθηγητές».

Ο κορωνοϊός άλλαξε τη ζωή του στα τέλη Οκτωβρίου. Αρχικά, αισθάνθηκε ανησυχητικά συμπτώματα και μπήκε σε καραντίνα σπίτι του. Γρήγορα όμως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο ΑΧΕΠΑ.

Μοναδική συντροφιά εκείνες τις δύσκολες μέρες, η τηλεόραση που υπήρχε στο δωμάτιό του.

Ποτέ όμως δεν έχασε την πίστη ότι θα τα καταφέρει. Σε αυτό, τον βοήθησαν οι ήρωες όπως τους χαρακτηρίζει, γιατροί και νοσηλευτές, που τον στήριζαν και ψυχολογικά. Το δημόσιο ευχαριστώ σε εκείνους, ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει.

Πλέον, όλα ανήκουν στο παρελθόν. Η σκοτεινή παρένθεση του κορωνοϊού στη ζωή του έκλεισε και ο Γιώργος Χαλδέζος, που κάποτε θεωρούσε υπερβολικό τον θόρυβο γύρω από την πανδημία, ζητάει από όλους να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών, για να μην περάσουν όσα εκείνος.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γιώργος Χαλδέζος σημείωσε ότι κάθε μέρα που περνάει είναι καλύτερα στην υγεία του.

Αναφέρθηκε στην περιπέτεια της υγείας του, λέγοντας ότι «είναι ύπουλη αρρώστια», ενώ ευχαρίστησε και όλο τον κόσμο που ήταν στο πλευρό του.

 

Η μαρτυρία γιατρού που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ 

Ως «πόλεμο» χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία αυτήν τη στιγμή ο Αντώνης Στοΐτσας, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέας Μαδύτου, που νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ3. Είναι πρωταρχικό σε αυτήν την κατάσταση να μειωθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία, πρόσθεσε ο κ. Στοϊτσας, καθώς είναι η πρώτη φορά στα 40 χρόνια που είναι γιατρός που βλέπει τέτοιον αριθμό ασθενών και μάλιστα νεαρής ηλικίας. Ο κ. Στοΐτσας ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτές για την ηρωική προσπάθεια που καταβάλουν και ζήτησε από τους πολίτες να προσέχουν ιδιαίτερα.

 

Πηγές: MEGA και ΕΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα
«Εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»
Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα