Της Λεμονιάς Βασβάνη
Εξίσωση για γερούς λύτες φαίνεται πως αποτελεί το «άνοιγμα» της Θεσσαλονίκης, καθώς η πόλη μας εξακολουθεί να έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων, παρά το λοκντάουν.
Κατά τον καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικό σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, «αν και η πόλη μας βρίσκεται σε σαφή πορεία αποκλιμάκωσης, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός». «Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει 3-4 φορές μεγαλύτερη διασπορά απ’ ό,τι στην Αθήνα, δεδομένων και των πληθυσμών των δύο πόλεων», συμπλήρωσε σε δηλώσεις του στον "Τύπο Θεσσαλονίκης".
Ο παράγοντας του καιρού
Ο καθηγητής εξήγησε στο σημείο αυτό την σημασία που έχει στον αριθμό των κρουσμάτων και ο παράγοντας του καιρού.
Όπως μάς είπε έχουν φτιάξει ένα συνθετικό μοντέλο μετρώντας την χρονοσειρά του καιρού μέρα τη μέρα επί τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Με βάση τις μετρήσεις έχουν καταλήξει σε μια σύνθεση για τον μέσο όρο θερμοκρασίας, υγρασίας και ηλιοφάνειας. «Αυτό δείχνει τον καιρό για όλο το έτος. Και έχουμε στοιχεία μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στα δεδομένα αυτά προσθέτουμε τις προβλέψεις που κάνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Έτσι επικαιροποιούνται τα στοιχεία των επόμενων δεκαπέντε ημερών ενώ πχ στην 16η έχουμε τα στοιχεία από το μοντέλο μας. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν πως η Θεσσαλονίκη θα έχει μικρότερη θερμοκρασία κατά 3-4 βαθμούς σε σχέση με την Αθήνα. Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού η οποία αυξάνεται στη μειωμένη θερμοκρασία και στην χαμηλή ηλιοφάνεια. Αν υπάρχει μικρότερη θερμοκρασία είναι λογικό να μένουμε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους και να αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού, κι ας είμαστε σε λοκντάουν», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.
Προβληματικό τώρα το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη
Ο καθηγητής τόνισε πως σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία «αν συνεχίσουμε με λοκντάουν μέχρι τα Φώτα θα είμαστε στα 186 κρούσματα και αν συνεχιστούν τα μέτρα μέχρι και τις 20/1 ή στα τέλη Γενάρη θα πέσουμε στα 150-110 κρούσματα. Αν και τώρα βλέπουμε μια μικρή πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων, τις ημέρες των γιορτών αναμένουμε μια μικρή άνοδο. Μετά την εορταστική περίοδο θα δούμε περαιτέρω πτώση. Μεγάλο ρόλο θα παίξει και το άνοιγμα των σχολείων. Φυσικά η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει πολύ πιο μετά. Όσο για το λιανεμπόριο πιστεύουμε πως το άνοιγμά του τώρα θα ήταν προβληματικό για τη Θεσσαλονίκη, παρά το ότι η πόλη πάει σχετικά καλά».
Ο κ. Σαρηγιάννης συμπλήρωσε πως ήδη στις ΜΕΘ η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη και σύντομα θα δούμε να μειώνεται και ο αριθμός των θανάτων. «Οι καμπύλες είναι πτωτικές, όμως η κλίση τους είναι ήπια. Δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει ένα άνοιγμα της πόλης τη δεδομένη στιγμή», κατέληξε.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"