Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρύτανης ΑΠΘ: Στη Σύνοδο ακούστηκαν διάφορες απόψεις

Προφανώς και δεν είμαστε όλοι οι πρυτάνεις αρνητικοί στο νομοσχέδιο, είπε σε συνέντευξή του ο Πρύτανης του ΑΠΘ

"Προφανώς και δεν είμαστε όλοι οι πρυτάνεις αρνητικοί στο νομοσχέδιο" τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαιωάννου, μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος”, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. Λάθος αναφέρθηκε στον Τύπο “όχι των πρυτάνεων”, όπως είπε σημειώνοντας πως θα υπάρξει νέα διορθωτική ανακοίνωση διότι βγήκε μια εικόνα, η οποία δεν είναι αληθινή.

«Στη Σύνοδο ακούστηκαν διάφορες απόψεις», είπε. «Σεβαστές όλες. Δεν υπάρχει όμως ομόφωνο “όχι”, ούτε στη φύλαξη – ασφάλεια, ούτε στη βάση εισαγωγής. Κατ` αρχάς, όλη η Σύνοδος είναι θετική στην εφαρμογή μιας ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που θα έχει ακαδημαϊκά κριτήρια και θα προωθεί την αυτονομία των πανεπιστημίων.»

Ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει συμβουλευτικό ρόλο, συνεπώς οι θέσεις που διατυπώνονται δεν είναι δεσμευτικές προς την κυβέρνηση.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητεί δύο πράγματα, όπως είπε ο πρύτανης, και αυτά είναι : φύλαξη και προστασία από αδικήματα ποινικού δικαίου. Την φύλαξη την έχει αναλάβει το πανεπιστήμιο, ωστόσο «η πρόληψη και καταστολή τέτοιων καταδρομικών ενεργειών θα πρέπει να είναι ευθύνη της πολιτείας», η οποία και θα εκπαιδεύσει το προσωπικό, που θα σταλεί.

«Δεν πάνε άλλο περιπτώσεις τύπου  Μπουραντώνη, περιπτώσεις τύπου Μπουντουβή, που του έσπασαν το γραφείο του στο Μετσόβειο, περιπτώσεις τύπου Ζαπράνη το 2017 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Δεν είναι ανεκτό να χτίζονται καθηγητές στα αμφιθέατρο, να χτίζονται καθηγητές στα γραφεία. Μπορεί να μην είναι καθημερινό αλλά αμαυρώνει την εικόνα του ελληνικού πανεπιστημίου.»

Κληθείς να σχολιάσει το κείμενο υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα που συνυπογράφουν 68 καθηγητές πανεπιστημίων ο κ. Παπαιωάννου επεσήμαινε ότι δεν θα ήθελε να κρίνει την έκφραση συναδέλφων του ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε. Πρόσθεσε όμως με νόημα: «Πανελλαδικά τα μέλη ΔΕΠ είναι περίπου 25.000!».

Διευκρινίσεις από τη Σύνοδο Πρυτάνεων σχετικά με την τοποθέτησή της για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Στις αποφάσεις προηγούμενης συνεδρίασής της, όπως περιγράφονται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2020, παραπέμπει η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων σχετικά με τη θέση της σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των φοιτητών στα ακαδημαϊκά τμήματα με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια, με τρόπο ώστε να ενισχύεται η αυτονομία των Πανεπιστημίων.

«Για την καλύτερη ανάγνωση της τελευταίας απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων των Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων διευκρινίζεται, ότι η Σύνοδος επιβεβαιώνει την παλιότερη θέση της για την αναγκαιότητα καθορισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής φοιτητών/τριών στα ακαδημαϊκά τμήματα με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και μάλιστα με τρόπο ώστε να ενισχύεται η αυτονομία των Πανεπιστημίων. Προς αυτή τη κατεύθυνση τα μέλη της Συνόδου διατύπωσαν την άποψη της ενίσχυσης των περιφερειακών Πανεπιστημίων, η οποία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τον αριθμό των εισακτέων», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Συνόδου.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση της Συνόδου, της 20ης Δεκεμβρίου, ανέφερε συγκεκριμένα πως «αναφορικά με την πρόταση του Υπουργείου για τον τρόπο υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής, εμμένει στην προηγούμενη θετική άποψη που εξέφρασε κατά την έκτακτη σύνοδο της 15ης Δεκεμβρίου», καθώς «για πρώτη φορά ζητείται από τα Τμήματα και τις Σχολές των ΑΕΙ να έχουν αποφασιστικό ρόλο σχετικά με τον καθορισμό των βάσεων», ενώ «υπήρξε και προβληματισμός, αναφορικά με το ενδεχόμενο να πληγούν Πανεπιστημιακά Τμήματα με τον προτεινόμενο νέο τρόπο υπολογισμού» και για τον λόγο αυτό «τα ΑΕΙ αναμένουν την αποστολή εκ μέρους του Υπουργείου των στατιστικών στοιχείων από τις εξετάσεις των τελευταίων ετών, ώστε να υπάρξει ενδελεχής μελέτη».

Ακούστε τη συνέντευξη 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη εταιρεία έρχεται στην Ελλάδα - Ανοίγει θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη
Η Cegeka επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα με νέο γραφείο στην Αθήνα - Στα άμεσα σχέδια η λειτουργία γραφείου και στη Θεσσαλονίκη
Μεγάλη εταιρεία έρχεται στην Ελλάδα - Ανοίγει θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη