Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Εκτίναξη 48,5% των ενεργών κρουσμάτων σε 9 μέρες στη Θεσσαλονίκη

Δύσκολη η κατάσταση σχεδόν σε όλη τη χώρα με την Αττική να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα

Η εκτίναξη του αριθμού των ενεργών κρουσμάτων τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και τις άλλες κόκκινες περιοχές αποδίδει με τον πιο δραματικό τρόπο την κάκιστη επιδημιολογική εικόνα της χώρας στο τρίτο κύμα κορωνοϊού. 

Οι εστίες λοιπόν ενεργών κρουσμάτων έχουν επίκεντρό τους την Αττική. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 24 Φεβρουαρίου είχαμε 5.536 ενεργά κρούσματα και στις 5 Μαρτίου έφτασαν τα 8.128. Στη Θεσσαλονίκη που ακολουθεί σε αριθμούς ενεργών κρουσμάτων στις 24 Φεβρουαρίου είχαμε 1.244 και την Παρασκευή (05/03) 1.848. Αύξηση είχε και η Αχαϊα με τα 639 (24/02) να φτάνουν πλέον τα 831. 

Αλλες περιοχές που ανησυχούν τις Αρχές είναι η Λάρισα που μετρά 520 ενεργά κρούσματα, η Κορινθία με 330, η Φθιώτιδα με 320 και το Ηράκλειο με 284. Και όλα αυτά τα δεδομένα, ενώ η μισή χώρα βρίσκεται σε αυστηρό lockdown που, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.

Δείτε το ρεπορτάζ του OPEN:

 

 Ασφυξία στα νοσοκομεία

Εφιαλτικό είναι το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της Αττικής με άλλες 120 εισαγωγές ασθενών και τους γιατρούς να προσπαθούν να διαχειριστούν τις διασωληνώσεις χωρίς να υπάρχουν, παρά ελάχιστα διαθέσιμα κρεβάτια στις εντατικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το νοσοκομείο Ιπποκράτειο στην Αθήνα εφημερεύει σήμερα, Σάββατο, 6 Μαρτίου, με μόνο μία κλίνη ελεύθερη.

«Εμείς είμαστε γεμάτοι» είπε ο Γιάννης Λαζαρίδης, αντιπρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, εργαζόμενος στο «Αγία Όλγα» στο Open TV.  Παράλληλα η καθηγήτρια πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα ανέλυσε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο Σωτηρία και για τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού λέγοντας πως δεν είναι υπέρ των στρατιωτικών μέτρων, καθώς ο καθένας πρέπει να προσέχει μόνος του. Ακόμα, ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να μπει ο ιδιωτικός τομέας στη «μάχη» της πανδημίας.

Η γιατρός μίλησε για την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα. «Είναι δύσκολο, δεν σταματάει, δεν τελειώνει, μας έχει κουράσει απίστευτα όλο αυτό το πράγμα και μας προβληματίζει πάρα πολύ. Γενικά, προσπαθούμε να κάνουμε μετατροπές σε ΜΕΘ. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα δώσουμε ό,τι έχουμε για να το προλάβουμε. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εμβολιαστούμε».

 

Πρόστιμα και συλλήψεις 

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν την Παρασκευή, 05.03.2021 συνολικά 86.985 ελέγχους και κατέγραψαν 1.898 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 615.650€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε μία (1) επιχείρηση.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (75.085).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων

Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)

Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

 1. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τρεις (3) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 2.  ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 3.000€ πρόστιμο στον προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος πώλησης κινητών τηλεφώνων και συναφών ειδών, 5.000€ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη, καθώς και 300€ πρόστιμο σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
 3. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 5.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος πώλησης κινητών τηλεφώνων και συναφών ειδών και 300€ πρόστιμο σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
 4. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 5.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ-σνακ μπαρ, πρόστιμο 300€ στον ιδιοκτήτη για μη χρήση μάσκας και από 600€ πρόστιμο σε τέσσερις (4) πελάτες για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
 5. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο στον προσωρινά υπεύθυνο και 5.000€ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη παντοπωλείου, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας, καθώς και 300€ πρόστιμο σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
 6. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο στην προσωρινά υπεύθυνη καφέ-μπαρ, με 15ημερη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς είχε θέσει προς πώληση τσάντες, πορτοφόλια και μάσκες, κατά παράβαση των προβλεπόμενων διατάξεων, στην Περιφέρεια Αττικής.
 7. Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ δύο (2) πρόστιμα των 3.000€ σε καφέ-μπαρ και εστιατόριο αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Κρήτης.
 8. Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ από 300€ πρόστιμο σε έντεκα (11) άτομα, που τοποθετούσαν φυλλάδια σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
 9. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 5.000€ πρόστιμο για άσκηση υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
 10. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης, στην Περιφέρεια Αττικής.
 11. Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ τρεις (3) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
 12. Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 17.500€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ