Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Απέχουν 3 παρατάξεις από την εκλογή προέδρου του δημοτικού συμβουλίου

Σε εξέλιξη η διαδικασία της ψηφοφορίας

Την απόφασή τους να απέχουν από τη σημερινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και τη διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου μετά τη διαγραφή του Δρόσου Τσαβλή, ανακοίνωσαν 3 δημοτικές παρατάξεις.


Συγκεκριμένα η «ΠΟΛΗΧχρωμη Θεσσαλονίκη», σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η υπαναχώρηση του δημάρχου στο ομόφωνο αίτημα της αντιπολίτευσης για αποδοχή της μυστικής ψηφοφορίας στη διαδικασία εκλογής του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν μια νίκη του ορθολογισμού και της δημοκρατίας στη λειτουργία του θεσμού.

Ωστόσο, η παραίτηση από την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα της συναδέλφου κ.  Σπανού που, σύμφωνα με το νόμο,έπρεπε να στείλει την πρόσκληση αλλά και να προεδρεύσει στην έκτακτη συνεδρίαση, καθιστά σαφώς παράτυπη τη σημερινή σύγκλισή  της και άκυρη την όποιαδιαδικασία εκλογής, από την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να απέχουμε.

Πιστεύουμε πως η εκλογή πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης πρέπει να διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, αφού σταλεί μια έγκυρη και έγκαιρη πρόσκληση από τον επόμενο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο κ. Αβαρλή, που να διασφαλίζει τη μυστική ψηφοφορία, τη νομιμότητα αλλά και το κύρος του νέου προέδρου που θα εκλεγεί».

Από τη μεριά της η «Πόλη Ανάποδα» αναφέρει:

«Η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο για την εκλογή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πολύ προβληματική και ελάχιστη σχέση έχει με τους δημοκρατικούς θεσμούς: στην πραγματικότητα, η διοικούσα παράταξη υποδεικνύει τον εκλεκτό της και έπειτα οι δημοτικοί σύμβουλοι επικυρώνουν την εκλογή του υποδειχθέντα, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση ακόμη και αν η υποψηφιότητά του συγκεντρώσει λιγότερες θετικές από αρνητικές ψήφους! Πρόκειται δηλαδή για διαδικασία ορισμού που δεν έχει καμία σχέση με εκλογές.

Τη διαδικασία αυτή την είχαμε καταγγείλει ήδη την πρώτη φορά που έλαβε χώρα, κατά τη σχετική ειδική συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου 2019. Τότε η προεδρεύουσα κα. Σπανού είχε ρωτήσει απλώς το σώμα αν επικυρώνεται η εκλογή του υποδειχθέντος από την παράταξή του προέδρου και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα με ένα απλό «Επικυρώνεται». Σημειώναμε μάλιστα στην ανακοίνωσή μας την επόμενη μέρα ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που κατέλαβε θέση με βαρύνουσα σημασία, έχαιρε της εκπεφρασμένης (μειοψηφικότατης) αποδοχής μόνο της επταμελούς παράταξης του δημάρχου και των τριών δημοτικών συμβούλων που είχαν καταθέσει δήλωση σύμπραξης.

Κατά συνέπεια, η παράταξή μας «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» θα απέχει από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση για την εκλογή Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενη με τον τρόπο αυτό για τον «νομότυπο» ευτελισμό και αυτού του κορυφαίου θεσμού του δημοτικού συμβουλίου. Ένας ευτελισμός μάλιστα που ενισχύθηκε περαιτέρω από όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες με την αποπομπή του κ. Τσαβλή, τις διεργασίες που ακολούθησαν στη διοικούσα παράταξη και την ανεξαρτητοποίηση της κας Σπανού αφότου είχε αποστείλει η ίδια την πρόσκληση για την ειδική συνεδρίαση.

Η παραπάνω δήλωση απεστάλη από τον δημοτικό σύμβουλο της Πόλης Ανάποδα – Δύναμης Ανατροπής, Κώστα Ξενόπουλο, στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και στον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δημοτική παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη» με επικεφαλής το Μιχάλη Τρεμόπουλο αναφέρει:

«Χθες το βράδυ έστειλα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους το παρακάτω μήνυμα:

Στάλθηκε πριν λίγο ένα email από τον παραταξιακό λογαριασμό του ΓΓ του Δήμου «ΕΥΘ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ | ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου εκτός της διοικούσας πλειοψηφίας.

Κατ’ αρχήν θεωρώ θετική την τοποθέτηση κάλπης στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ώστε να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.

Δεν είναι δυνατόν, όμως, να αλλάζει έτσι πρόχειρα η διαδικασία και χωρίς να έχει γίνει νέα πρόσκληση από τον/την προεδρεύοντα/ουσα της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 66 παρ. 4 του ν. 3852/201010, οι δημοτικοί σύμβουλοι δύνανται να ανεξαρτητοποιηθούν με δική τους πρωτοβουλία από τη δημοτική παράταξη στην οποία ανήκουν, μέσω υποβολής γραπτής δήλωσής τους προς το προεδρείο του οικείου δημοτικού συμβουλίου. Κατ’ αντιστοιχία με όσα γίνονται παγίως δεκτά στην περίπτωση της παραίτησης αιρετών από αξίωμα, η γραπτή αυτή δήλωση πρέπει να διατυπώνεται κατά τρόπο σαφή, ώστε να προκύπτει η βούληση του δημοτικού συμβούλου να αποχωρήσει, οριστικά, από τη δημοτική παράταξη.

Η προεδρεύουσα κα Ιωάννα Σπανού έχει παραιτηθεί επίσημα από τη διοικούσα παράταξη, με κοινοποίηση στο Πρωτόκολλο του Δήμου, και δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης. Αυτός είναι και ο λόγος που αναλαμβάνει να ορίσει τη διαδικασία ο ΓΓ του Δήμου. Και υιοθετεί τον λεκτικό ακροβατισμό να περιορίζει την παραίτηση σε απλή «δημοσιοποίηση της πρόθεσης της συμβούλου που υπογράφει τη σχετική πρόσκληση να ανεξαρτητοποιηθεί».

Παραμένει ακατανόητη η βιασύνη της διοίκησης Ζέρβα να ορίσει αύριο νέο πρόεδρο, ακόμη και αν δεν έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις για την ειδική αυτή συνεδρίαση. Δεν έχει, ακόμη, προσδιοριστεί το πώς θα διεξαχθεί η συνεδρίαση με κάλπη και ταυτόχρονα με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία προφανώς δεν θα επιτραπεί να υπάρξει η παραμικρή συζήτηση.

Είναι κρίμα να συνοδεύεται εξαρχής η εκλογή και η θητεία του νέου προέδρου με προχειρότητες, μεθοδεύσεις και παρατυπίες ενώ θα μπορούσε η εκλογή να γίνει με νέα πρόσκληση και για την επόμενη Κυριακή. Γι’ αυτό και η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» δεν θα συναινέσει στον παραπέρα υποβιβασμό της λειτουργίας του οργάνου και δεν θα παραβρεθώ στη συνεδρίαση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ