Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ναι» στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά με self tests

Την ανάγκη να τηρούμε όλοι τα μέτρα προστασίας τόνισε στο TyposThes ο παιδίατρος κ. Νίκος Καρανταγλής

Της Λεμονιάς Βασβάνη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι συζητήσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έχουν αρχίσει. Οι επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένονται με αγωνία, ενώ σημαντική βοήθεια στην μείωση της διασποράς του κορωνοϊού θα δώσουν και τα self tests.

Εξάλλου με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προβλέπεται «η δυνατότητα να οριστεί, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται διά ζώσης, η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζομένους».

«Το άνοιγμα στα σχολεία μπορεί να γίνει μόνο εφόσον προσέξει ο καθένας. Σκεφτείτε πως σήμερα μπορεί τα σχολεία να είναι κλειστά όμως μοιάζει σαν να μην ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί και στην πόλη μας. Μπορεί να μην είναι στο επίπεδο του Νοεμβρίου, όμως η κατάσταση δεν είναι καλή. Πρέπει να καταλάβουμε πως ο συγχρωτισμός αυξάνει τον αριθμό των κρουσμάτων. Δεν πειράζει το να είναι κανείς έξω κρατώντας αποστάσεις. Πειράζει το έξω μαζί και κοντά», ανέφερε στο TyposThes ο παιδίατρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Καρανταγλής.

Παράλληλα τόνισε πως πρέπει: «να υπάρχει έντονη ατομική προσοχή, να έρθουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τα self tests που θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό, και όποιος αισθάνεται συμπτώματα, επειδή είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κολλήσει και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, να συμβουλευτεί τον παιδίατρο ή τον γιατρό».

Ο κ. Καρανταγλής εκτιμάει πως αν τυχόν γίνει στο προσεχές διάστημα το άνοιγμα των σχολειών τότε αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή. «Αν ανοίξουν τα σχολεία χωρίς την διενέργεια self tests προσωπικά δεν θα είμαι ήσυχος», συμπλήρωσε.

Εξάλλου ανέφερε πως ίσως θα ήταν καλύτερα η επαναλειτουργία των σχολείων να μετατεθεί για λίγο αργότερα, πχ έπειτα από ένα μήνα, που θα έχουν γίνει 1 εκατομμύριο ακόμη εμβολιασμοί σε ευπαθείς ομάδες και σίγουρα δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. «Αυτό θα έκανε τα πράγματα πιο εύκολα και σε συνδυασμό με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον Μάη. Είναι κρίμα να φτάνουμε στο τέλος και να χάσουμε ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε.

Για τα self tests σημείωσε πως αναμένεται ποια εταιρεία θα προκριθεί στο τελικό στάδιο ώστε να δοθούν και οι πληροφορίες σχετικά με τη διενέργειά τους αν πχ θα γίνονται με τη βοήθεια των γονιών ή παιδιάτρων.

 

Μεταδίδουν τον ιό, αλλά νοσούν πιο ήπια τα παιδιά

paidia.jpg

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά της νόσου ο κ. Καρανταγλής σημείωσε πως «ο Covid-19 μεταφέρεται και από τα παιδιά. Κυρίως η μετάδοση γίνεται από τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος. Ένας ενήλικας έχει πιο ισχυρό βήχα και μπορούν τα σταγονίδιά του να φτάσουν έως και τα 5μέτρα, ενώ σε ένα παιδί ή νήπιο μέχρι τα 1,5-2 μέτρα. Όμως σκεφτείτε πως αν ένα νήπιο ή παιδί α΄ή β΄δημοτικού είναι άρρωστο, για να το παρηγορήσεις θέλει αγκαλιά, οπότε εκεί είναι πχ στα 30 εκατοστά από την μητέρα του. Άρα ο ιός το πιο πιθανό είναι ότι θα πάει από το ένα μέλος της οικογένειας στο άλλο. Όμως τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν πως τα παιδιά νοσούν πιο ήπια ή και ασυμπτωματικά. Από την αρχή της πανδημίας νοσηλεύτηκαν περί τα 100 παιδιά στο Ιπποκράτειο, στην παιδιατρική μονάδα με γιατρούς έμπειρους. Από αυτά μόνο 4 είχαν πνευμονία».

Ο παιδίατρος σχολίασε πως τα παιδιά έχουν δείξει πειθαρχημένη συμπεριφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Φοράνε τις μάσκες και απολυμαίνουν πιο επιμελώς τα χέρια με αντισηπτικό. Τα παιδιά δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι με όσα συμβαίνουν γύρω μας», σχολίασε και εκτίμησε πως η πειθαρχία των παιδιών στο θέμα των self tests θα εξαρτηθεί από την οικογένειά τους.

Εξάλλου πρόσθεσε πως με τα συγκεκριμένα τεστ θα μπορεί κανείς να ξέρει αν το παιδί του αρρώστησε, οπότε πχ δεν θα πάει την επόμενη μέρα στο σχολείο και δεν θα κολλήσει και άλλα παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ