Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη
Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί , το τριήμερο 23-25 Απριλίου, λόγω των συνθηκών που επικρατούν με την διασπορά του ιού SARS-COV2, το 12ο ΣΦΗΜΜΥ που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες οργανώνοντας διαδικτυακές “εξόδους” καταφέρνοντας να έρθουμε πιο κοντά μεταξύ μας», ανέφεραν τα μέλη της ομάδας Marketing του συνεδρίου απαντώντας σε ερωτήσεις μας για το διαδικτυακό ΣΦΗΜΜΥ.
Παράλληλα τόνισαν πως παρά τις δύσκολες συνθήκες οι φοιτητές δεν έχασαν την όρεξή τους για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ενώ μίλησαν και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όντας ένα χρόνο σχεδόν μακριά από τις σχολές τους.
Σημειώστε πως το Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, γνωστό ως ΣΦΗΜΜΥ, διεξάγεται από το 2007 σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα από φοιτητές και έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Στόχος του είναι να συγκεντρώσει τους φοιτητές όλων των τμημάτων ΗΜΜΥ, αλλά και παρεμφερών κλάδων, ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις προκλήσεις στην αγορά και να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες.
-Το 12ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ 12) θα γίνει διαδικτυακά. Ποιες οι δυσκολίες και ποιες οι προκλήσεις για αυτή την ιδιαίτερη χρονιά;
-Καθώς είναι η πρώτη φορά που το ΣΦΗΜΜΥ πραγματοποιείται διαδικτυακά, θα έπρεπε να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μεταφερθεί τόσο το συνέδριο, όσο και οι παράλληλες με αυτό δράσεις και διαγωνισμοί σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον το οποίο δε θα στερούσε την ουσία του ΣΦΗΜΜΥ από τους συμμετέχοντες. Αυτή λοιπόν ήταν η βασική “δυσκολία” και ταυτόχρονα η πρόκληση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Φυσικά, το γεγονός ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε όλοι από κοντά και να γνωριστούμε (η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από 45 άτομα) ίσως μας στέρησε έως κάποιο βαθμό την αίσθηση της ομαδικότητας, αλλά προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες οργανώνοντας διαδικτυακές “εξόδους” καταφέρνοντας να έρθουμε πιο κοντά μεταξύ μας.
-Ποιοι οι κύριοι άξονες του 12ου ΣΦΗΜΜΥ;
-Στόχος μας φέτος είναι να καλύψουμε ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα ενδιαφερόντων ώστε το συνέδριο να είναι προσιτό για όλους όσους θέλουν να μάθουν τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Έχουμε λοιπόν 14 διαφορετικά sessions όπως Aerospace, Bioengineering, Autonomous/ Electric Vehicles, AI & Data Analysis. Μπορείτε να τα βρείτε αναλυτικά στο site μας, το ίδιο και τους ομιλητές. Επίσης, όπως κάθε χρόνο δίνεται η ευκαιρία σε φοιτητές και νέους να αναδείξουν το έργο τους με την παρουσίαση paper, ενώ και τις τρεις μέρες του συνεδρίου τρέχουν παράλληλα πάνω από 30 workshops οργανωμένα από φοιτητικές ομάδες, φορείς και εταιρείες.
-Τι παρατηρείτε μέσα από τις συμμετοχές των συνέδρων; Υπάρχει κάποιο θέμα που τους απασχολεί περισσότερο και θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου;
-Παρατηρούμε αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για το συνέδριο καθώς έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 2.000 εγγραφές, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και για τα workshops, όπου επίσης είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό εγγραφών, πράγμα το οποίο δείχνει ότι οι φοιτητές, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, δεν έχουν χάσει την όρεξη τους για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Στο πλαίσιο του ΣΦΗΜΜΥ οι θεματικές ενότητες των παρουσιάσεων εκτείνονται σε μεγάλο εύρος επιστημονικών και τεχνολογικών πεδίων, με αποτέλεσμα να καλύπτονται τα διαφορετικά ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων και τα θέματα τα οποία μπορεί να τους απασχολούν.
-Πόσο έχουν επηρεαστεί οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών από τις επιπτώσεις της πανδημίας;
-Ως φοιτητές Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί βρισκόμαστε ένα χρόνο μακριά απ΄τις σχολές μας και κυρίως από τα εργαστήριά μας, τα οποία είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Είναι όμως και αρκετά πιο δύσκολο να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στον επαγγελματικό κλάδο και να τον γνωρίσουμε.
Σε επαγγελματικό επίπεδο, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί κλάδοι στους οποίους εργάζονται Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί. Η εργασία στους περισσότερους από αυτούς δεν έχει επηρεαστεί από την πανδημία, καθώς είναι δυνατή η τηλεργασία. Σίγουρα η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων-εργαζομένων έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς η φυσική επικοινωνία με συναδέλφους αντικαταστάθηκε από τηλεδιασκέψεις. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας όμως, δεν αλλοιώθηκε η ποιότητα του αποτελέσματος της εργασίας. Απάντηση σε αυτή και πολλές άλλες ερωτήσεις σχετικά με την εργασία σε διάφορους κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας, θα δοθούν από τους ομιλητές τους συνεδρίου!

-Το διαδίκτυο πόσο θα αποτελέσει εναλλακτική διέξοδο για τα συνέδρια;
-Το διαδίκτυο προσφέρει αρκετές δυνατότητες για την επίτευξη συνεδρίων ηλεκτρονικά και αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση σε περιόδους όπως αυτή, που η πανδημία δεν επιτρέπει τη διοργάνωση δια ζώσης συνεδρίων. Ωστόσο, η φυσική παρουσία των συνέδρων και η αμεσότητα της παρακολούθησης ενός συνεδρίου από κοντά δεν μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως από το διαδίκτυο.
Για να παρακολουθήσετε το συνέδριο αρκεί να κάνετε δωρεάν εγγραφή στην ιστοσελίδα: https://sfhmmy.gr/.
Σημείωση: Το TyposThes είναι χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου.