Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Αγγελοπούλου με τον πρύτανη του ΑΠΘ

Υπερηφάνεια για το ΑΠΘ, που αναμείχθηκε ενεργά στις εκδηλώσεις για το 1821, δήλωσε η Γ.Αγγελοπούλου

Για την πορεία του προγράμματος επετειακών εκδηλώσεων υπό τον τον τίτλο «1821: Τιμή και Μνήμη», που υλοποιεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία και με την Εθνική Επιτροπή «Ελλάδα 2021» συζήτησαν ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου και η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν και ο πρόεδρος της Επιτροπής των εκδηλώσεων του ΑΠΘ, καθηγητής Ιστορίας Βασίλης Γούναρης και ο γραμματέας της, καθηγητής Νομικής Παναγιώτης Γκλαβίνης, έγινε ένας απολογισμός των 10 εκδηλώσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα, καθώς και παρουσίαση των υπόλοιπων 11 εκδηλώσεων, που προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η κ. Αγγελοπούλου επισήμανε ότι ο πρωταρχικός λόγος της συνάντησης με τον πρύτανη ήταν για να ευχαριστήσει το Αριστοτέλειο ως την «επιτομή του Ιδρύματος που ανταποκρίθηκε με πρακτικές προτάσεις, που και θυμίζουν και φωτίζουν στιγμές του παρελθόντος, δηλαδή εμφανίζονται εδώ η διάθεση, οι καλύτεροι και οι νεότεροι να ψάξουν το παρελθόν με σκοπό να το επικοινωνήσουν στην κοινωνία».

Εκτός από το πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει ήδη ανακοινωθεί συζητήθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με τη συμβολή και των διπλωματικών αρχών της Γαλλίας, όπου ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες θα εμβαθύνουν στις σχέσεις των δύο χωρών, με επίκεντρο την επίδραση της γαλλικής επανάστασης στην ελληνική. Παράλληλα το ΑΠΘ θα καταθέσει πρόταση σχετικά με τον απολογισμό των επετειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του έτους σε όλη τη χώρα, μέσα από τα μάτια των ίδιων των συμμετεχόντων σε αυτές.

«Για την Επιτροπή Ελλάδα 2021 είναι τιμή να συναντάει τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ήλθαμε να τους ευχαριστήσουμε. Μας εντυπωσίασε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ένα πανεπιστήμιο γνωστό για το επίπεδό του, που ξεπερνάει τα όρια της Ελλάδας, έκανε πρακτικές προτάσεις οι οποίες ξεκινάνε από τη σημασία της επανάστασης και τις σχέσεις με άλλες επαναστάσεις και φτάνουν σε θέματα μέχρι τις μέρες μας. Πιστοί στην υπόσχεσή τους έχουν ήδη οργανώσει τις μισές από αυτές τις δράσεις, οι οποίες έχουν -και όχι συμπτωματικά- τον αριθμό 21», τόνισε σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η κ.Αγγελόπουλου.

Υπενθυμίζοντας πως και η ίδια είναι απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι «υπερηφάνεια -και δική μας- είναι ότι αυτός ο μοναδικός ναός της μάθησης και γνώσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αναμείχθηκε ενεργά, είχε εξαιρετικές πρωτοβουλίες, ξεκίνησε με μεγάλες ιδέες, ανέπτυξε θέματα, έσκυψε πάνω από την ιστορία, έβαλε μέσα νεότερους ανθρώπους, για να κάνουν έρευνα και ουσιαστικά αυτή είναι η λογική του τι κάνουμε όλον τον χρόνο του 2021».

Επισήμανε δε ότι το ζητούμενο στις εκδηλώσεις δεν ήταν απλώς να προσμετρηθούν νίκες και ήττες αλλά «κοιτάζουμε λίγο πιο βαθειά» και «βγάζουμε στην επιφάνεια μεγάλες στιγμές ή και θέματα ή και προβλήματα και προετοιμάζουμε το αύριο». «Ευχαριστούμε για την εξωστρεφή και ενδελεχή και σε βάθος έρευνα στην δραστηριότητα αυτού που λέμε εθνικό πρόγραμμα εορτασμού Ελλάδα 2021», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις ο πρύτανης του ΑΠΘ ευχαρίστησε την κ. Αγγελοπούλου για την «πολύ ουσιαστική σχέση μας με την Επιτροπή», υπογραμμίζοντας ότι «ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προσπαθούμε με πνεύμα συνεργασίας και διεπιστημονικότητας όλη αυτή την τομή της νεότερης ελληνικής ιστορίας να την προσεγγίσουμε με επιστημονικά και ερευνητικά κριτήρια έτσι ώστε στο τέλος του έτους να μείνουν συμπεράσματα, τα οποία θα βοηθήσουν και θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για να καταλάβουμε το τι έγινε και το τι δεν έγινε όλη αυτή την περίοδο».

«Οι εκδηλώσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τον συγκερασμό της ακαδημαϊκής με τη δημόσια ιστορία, όπου καθηγητές διεθνούς κύρους και νέοι μελετητές συνδιαλέγονται, ο καθένας υπό το πρίσμα του δικού του επιστημονικού κλάδου, με αυτή την τομή στην ελληνική ιστορία. Αυτός είναι ο δικός μας ιδιαίτερος τρόπος ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Συγχρόνως αυτό είναι το όραμά μας: Η έντιμη και ψύχραιμη προσέγγιση ιστορικών περιόδων της Ελλάδας που ορίζεται από την επιστημονική μέθοδο και την επισταμένη ερευνητική δραστηριότητα», επισήμανε ο κ.Παπαϊωάννου.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ δώρισε στην κ. Αγγελοπούλου, ένα χαρακτικό, έργο του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Ιδρύματος, Ξένη Σαχίνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ