Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καρκίνος δέρματος - Προληπτικές εξετάσεις σε υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης (VIDEO)

"Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές" είναι το μήνυμα των ειδικών

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε υπαλλήλους του Δήμου Θεσσαλονίκης που λόγω ειδικότητας βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ήλιο, πραγματοποιούνται σήμερα στο ισόγειο του δημαρχιακού μεγάρου, στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος που έχουν ξεκινήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης – Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο. Ειδικότερα, στον ισόγειο χώρο μπροστά από την αίθουσα του νερού έχουν στηθεί τρία εξεταστήρια, όπου προσέρχονται οι υπάλληλοι για να εξεταστούν. Στο σημείο βρέθηκαν σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο διοικητής της 4η ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης, η Αλεξάνδρα Τιτοπούλου, Υποδιοικήτρια Ιπποκρατείου και Νοσοκομείου Αφροδισίων - Δερματικών Νόσων, ο Δημήτρης Ιωαννίδης Καθ. Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής, ο Αιμίλιος Λάλλας, Αναπλ. Καθ. Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής και ο Θοδωρής Σιδηρόπουλος, Διευθυντής Δερματολογικής Κλινικής του ΕΣΥ. Σε δηλώσεις τους τόνισαν της σημασία των προληπτικών εξετάσεων και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος. Όπως υπογραμμίστηκε, ο καρκίνος του δέρματος είναι ιάσιμος αν τον προλάβουμε στην αρχή του.

exetaseis-melanwma00001.jpg

«Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευλογία, όλοι χαιρόμαστε τον ήλιο αλλά αυτό παράλληλα εμπεριέχει και έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, κάτι το οποίο πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Τόνισε τη σημασία του συχνού ελέγχου και εξέφρασε τη χαρά του που ο δήμος βοήθησε ώστε μαζί με την 4η ΥΠΕ και το νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδίσιων Νοσημάτων να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε οι Θεσσαλονικείς να έχουν πρόσβαση στον έλεγχο απέναντι στο μελάνωμα. Ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν στη δράση για τους δημοτικούς υπαλλήλους και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα συνεχιστούν και στο μέλλον αντίστοιχες πρωτοβουλίες για διαγνώσεις που σώζουν ζωές.

«Εμείς σαν 4η ΥΠΕ αγκαλιάσαμε την πρωτοβουλία του νοσοκομείου και του δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να προσφέρουμε στους δημότες της Θεσσαλονίκης μια δωρεάν εξέταση, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα», επεσήμανε ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρης Τσαλικάκης. "Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί", πρόσθεσε. 

exetaseis-melanwma00004.jpg

Έχουν κλειστεί ήδη 550 ραντεβού - Θα προσφερθούν άλλα 300

Σημειώνεται ότι με σύνθημα “Βάζουμε τελεία στο μελάνωμα” ο Δήμος Θεσσαλονίκης   και το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης – Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο θα προσφέρουν τον Ιούνιο τη δυνατότητα δωρεάν ολοσωματικής δερματολογικής εξέτασης. Η δράση αυτή υποστηρίζεται από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως τονίστηκε η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη στην πρωτοβουλία αυτή και από την Παρασκευή που άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού, «έκλεισε» μέσα σε 24 ώρες. Κλείστηκαν όπως τόνισε η κ. Τιτοπούλου περίπου 550 ραντεβού και θα προσφερθούν άλλα 300.

193987354_490170692301287_261242199759832371_n.jpg

«Είπαμε ότι θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα μέχρι τις 16 Ιουλίου και πιθανά να επαναλάβουμε σε δεύτερο χρόνο αντίστοιχο πρόγραμμα και τον Σεπτέμβριο. Δεν μπορούμε να εξετάσουμε όλο τον πληθυσμό, μπορούμε όμως να ενημερώσουμε και να εξετάσουμε και σε δεύτερο χρόνο. Το νοσοκομείο είναι ανοιχτό και την επόμενη ημέρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο η πλατφόρμα του Δήμου Θεσσαλονίκης ενεργοποιείται και πάλι μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των επιπλέον 300 ραντεβού που μπορούν να προσφερθούν (είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του δήμου).

«Ο καρκίνος του δέρματος και ειδικά το μελάνωμα που είναι η πιο απειλητική μορφή του είναι ο πλέον ιάσιμος καρκίνος αν διαγνωστεί έγκαιρα. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Βάλτε τον έλεγχο στη ζωή σας αγαπήστε το σώμα σας και ψάξτε το για ο,τιδήποτε περίεργο ή καινούργιο. Όπως είπε και ένας γιατρός μας, το δέρμα έχει μνήμη, στη μνήμη όπως των καλοκαιρινών μας διακοπών δεν χωράνε μελανά σημεία», σημείωσε ακόμη η κ. Τιτοπούλου.

 «Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα αρκεί να δοθεί η ευκαιρίας στους δερματολόγους να τον διαγνώσουν έγκαιρα, δηλαδή να γίνει εγκαίρως η προσέλευση του ασθενούς» επεσήμανε ο Αιμίλιος Λάλλας Αναπλ. Καθ. Δερματολογία στο Δερματολογικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Αυτό, όπως τόνισε, έχει ιδιαίτερη σημασία τη φετινή χρονιά, «γιατί λόγω της πανδημίας το 2020 έχουμε ήδη καταγράψει και δημοσιεύσει σημαντική καθυστέρηση στη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Αυτή είναι μια αρνητική εξέλιξη, μια οπισθοδρόμηση, που πρέπει να ανασχεθεί. Αυτή η δράση βοηθάει σε αυτό, ειδικά φέτος».

Σε ότι αφορά το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται ο έλεγχος, ο κ. Λάλλας τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από την κάθε περίπτωση, ωστόσο η απάντηση μια φορά το χρόνο είναι συνήθως μια σωστή απάντηση, αν και υπάρχουν φυσικά εξαιρέσεις. Ο χρόνος για την εξέταση είναι της τάξης των 10 λεπτών κατά μέσο όρο.

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Σιδηρόπουλος Διευθυντής δερματολογικού τμήματος του ΕΣΥ τόνισε ότι οι γιατροί του νοσοκομείου με μεγάλη χαρά περιμένουν  τους πολίτες για να κάνουν πράξη την πρωτοβουλία του δήμου και του νοσοκομείου Δερματικών και Αφροδίσιων Νοσημάτων. Έκανε λόγο για μια προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο «στην προσπάθειά μας να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό της πόλης για τη μεγάλη σημασία της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος». «Ο καρκίνος του δέρματος πρέπει να γίνει μήνυμα ότι είναι ιάσιμος αν τον προλάβουμε στην αρχή του. Γι αυτόν τον λόγο ένας καρκίνος που φαίνεται είναι κρίμα να πηγαίνει αδιάγνωστος. Όλοι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν και να μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύουν τον εαυτό τους», τόνισε.

Τέλος, ο καθηγητής κ. Δημήτρης Ιωαννίδης, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, αφού τόνισε ότι η κλινική είναι η μεγαλύτερη πανεπιστημιακή δερματολογική κλινική της χώρας αναφέρθηκε σε κάποια στοιχεία σχετικά με το νοσοκομείο. Ειδικότερα, είπε ότι είναι το μόνο ειδικό στη Β. Ελλάδα και έχει ιδρυθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης το 1915 στην Άνω Πόλη. Στις 20 Μαρτίου του 1917 ο δήμος το μεταβίβασε στο δημόσιο και από το 1919 λειτουργεί πλέον στη θέση που είναι σήμερα με ορισμένες προσχωρήσεις. «Έχει προσφέρει πολλά στη Β. Ελλάδα, το αγάπησε ο λαός», είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι το νοσοκομείο έχει ακόμη πολλά ειδικά ιατρεία όπως ψωρίασης, ατοπικής δερματίτιδος, κνίδωσης, ιδρωταδενίτιδας κ.ά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Εξιχνιάστηκαν 16 απάτες, τρεις εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη - Δικογραφία για 9 άτομα - Συνολικά κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες άνω των...
Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και να εξασθενήσουν
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής