Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ραγδαία αύξηση περιστατικών βίας κατά γυναικών μετά το λοκντάουν

Περισσότερες οι γυναίκες που απευθύνθηκαν σε Συμβουλευτικά Κέντρα για να μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν φαινόμενα βίας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος των γυναικών να απευθυνθούν σε Συμβουλευτικά Κέντρα ώστε να ενημερωθούν για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας σημειώθηκε με το πέρας των δύο λοκντάουν. Ακόμη και σε περιπτώσεις που πριν την πανδημία τα φαινόμενα βίας ήταν σε αρχικό στάδιο, η ένταση μετά τις δύο καραντίνες κορυφώθηκε σε τέτοιο σημείο που οι άμεσα ενδιαφερόμενες έφτασαν σε σημείο να ζητήσουν βοήθεια.

Όλα αυτά στον απόηχο των αυξανόμενων γυναικοκτονιών που έρχονται το τελευταίο διάστημα στο «φως» της δημοσιότητας στη χώρα μας. Πριν λίγες μόνο μέρες στην ανατολική Θεσσαλονίκη ένας 48χρονος σκότωσε μια 56χρονη στην περιοχή της Ανάληψης μέσα στο σπίτι της τελευταίας, αντιδρώντας στον χωρισμό τους. Ο ίδιος συνελήφθη, πήρε προθεσμία για να απολογηθεί, και πριν αυτή λήξει, αυτοκτόνησε.

«Στην περίοδο των λοκντάουν, και ειδικά στο πρώτο, υπήρξε ένα “πάγωμα”. Οι γυναίκες δεν απευθύνονταν σε εμάς για συμβουλές και ενημέρωση. Ήθελαν να δουν τι θα γίνει με την πανδημία, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό. Όμως μόλις βγήκαμε από τα λοκντάουν είχαμε μια κατακόρυφη αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά βίας στην γραμμή SOS 15900», ανέφερε στο «ΤyposThes» η νομικός κυρία Στέλλα Χασιρτσόγλου που εργάζεται στο Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης.

Όπως μας εξήγησε «πολλές γυναίκες έσπευσαν σε συμβουλευτικά κέντρα για να ενημερωθούν σχετικά με το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα βίας. Επίσης κάποια περιστατικά που προ καραντίνας είχαν μικρή ένταση, μετά τα λοκντάουν εντάθηκαν σε τέτοιο σημείο που οι γυναίκες αποφάσισαν να αναλάβουν δράση».

Ανέφερε ότι τα άτομα που συνήθως απευθύνονται στο Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της πόλης μας «υφίστανται κάποια μορφή βίας, είτε στην οικογένειά τους πχ από σύζυγο, πατέρα, αδερφό ή επαγγελματικά, ή βιώνουν φραστική βία είτε και οικονομική βία. Συνήθως το πρώτο που ζητούν είναι να μάθουν κάποια πράγματα για το τι ισχύει, αν πχ αυτό που βιώνουν είναι βία, ποια είναι τα δικαιώματά τους και πώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Επίσης ζητούν ψυχολογική στήριξη για να λάβουν αποφάσεις είτε αυτές αφορούν στο να φύγουν από το περιβάλλον της βίας και της κακοποιητικής σχέσης ή να μείνουν αλλά να μάθουν τρόπους ώστε να μπορούν να το χειρίζονται, να το αντιμετωπίζουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έρχονται από την πρώτη φορά που θα έρθουν αντιμέτωπες με περιστατικό βίας. Πολλές από αυτές μάς προσεγγίζουν όταν πχ δουν και φαινόμενα βίας και στα παιδιά τους. Συνήθως δεν αντέχουν να το παραδεχτούν πως τους συμβαίνει κάτι τέτοιο και ότι είναι θύματα, ενώ συχνά δεν γνωρίζουν καν τα δικαιώματά τους».

 

Τι φοβούνται

Η κυρία Χασιρτσόγλου ανέφερε πως φυσικά και νιώθουν φόβο, κυρίως «για το ενδεχόμενο να τις εκδικηθούν ή επίσης όταν υπάρχει οικονομική εξάρτηση. Αρκετές από αυτές σίγουρα διστάζουν γιατί νιώθουν πως τις περιμένει κάτι άγνωστο, σε περίπτωση που δεν έχουν οικονομική ανεξαρτησία».

Όσο για το τι θα συμβούλευε σε γυναίκες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με φαινόμενα βίας, είπε πως «θα πρέπει να βγουν από την σιωπή, από την ιδιωτική σφαίρα. Αν η βία μείνει στο σπίτι, εκεί θα παραμείνει. Πρέπει να μιλήσουν σε κάποιον που εμπιστεύονται. Μετά υπάρχει και η γραμμή 15900 που είναι 24ωρη, όπως και τα Συμβουλευτικά Κέντρα. Στη χώρα μας υπάρχουν 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 ξενώνες. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε τρεις ξενώνες. Και φυσικά υπάρχει πάντα και το 100 που θα επέμβει άμεσα».

Το έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης

gynaikes.jpg

Φωτογραφία από τον ιστότοπο του Συμβουλευτικού Κέντρου (www.womensos.gr)

Αναφορικά με το έργο του Συµβουλευτικού Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης η ίδια είπε ότι «από το Νοέμβρη του 2013 που λειτουργεί έχει δεχθεί 2558 αιτήματα είτε από γυναίκες που έχουν υποστεί βία ή από τρίτα πρόσωπα που γνωρίζουν παρόμοια περιστατικά. Έχει δύο κοινωνικούς λειτουργούς, μία νομικό, δύο ψυχολόγους.

Ενημερωτικό πεντάπτυχο σε φαρμακεία την περίοδο της καραντίνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο των λοκντάουν οι εργαζόμενοι του κέντρου, επειδή υπήρχε αυτή η σιωπή εκ μέρους των γυναικών, αποφάσισαν να τις προσεγγίσουν με άλλο τρόπο ώστε να δώσουν ένα χέρι βοήθειας: έδωσαν σε φαρμακεία ένα 5πτυχο ενημερωτικό έντυπο για το έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης.

Χρήσιμα

Τα Συµβουλευτικά Κέντρα Υποστήριξης γυναικών θυµάτων βίας και η Τηλεφωνική Γραµµή SOS 15900 της Γενικής Γραµµατείας Ισότητας των Φύλων, καθώς και οι Ξενώνες και τα Συµβουλευτικά Κέντρα των ∆ήµων συγχρηµατοδοτούνται από το ΕΣΠΑ / Ε.Π. «∆ιοικητική Μεταρρύθµιση 2007-2013».

Το Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην οδό Αλεξανδρουπόλεως 10, Τηλ.: 2310 528984 & 2310 528988, E-mail: [email protected].

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ