Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 29 εισαγωγές με πνευμονία σε μια εφημερία στο Παπανικολάου

Φοβίζει η εξέλιξη της πανδημίας τον Οκτώβριο στην πόλη - Τι αναφέρει οι Δ. Σαρηγιάννης, Σ. Μεταλλίδης και Ν. Καπραβέλος

Του Γιώργου Καλλίνη

Δεν υποχωρεί ο κορωνοϊός από τη Θεσσαλονίκη, όπου τα κρούσματα φαίνεται να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες και η πόλη έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Τα 409 νέα κρούσματα στην πόλη είναι ένα πρώτο «καμπανάκι», την ώρα που τα σχολεία μόλις άνοιξαν και οι ειδικοί αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στη διασπορά του ιού.

«Είναι γεγονός ότι είμαστε ανήσυχοι για την πορεία της Θεσσαλονίκης, καθώς δείχνει να διαγράφει αυξητική πορεία στα κρούσματα, πολύ πιο ανησυχητική από αυτή της Αττικής», τονίζει στο TyposThes ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ. «Το μαθηματικό μας μοντέλο έχει προβλέψει, ότι θα δούμε μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα στις 18-20 του Σεπτέμβρη και θα έχει να κάνει με το άνοιγμα των σχολείων, που μας ανησυχεί», συμπληρώνει ο καθηγητής και εξηγεί ότι η μετέπειτα πορεία της πανδημίας, θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών.

«Η Θεσσαλονίκη, εμφανίζει ένα διαφορετικό μοτίβο μετακινήσεων σε σχέση με την Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, σημαντικό μέρος του πληθυσμού μετακινείται τα Σαββατοκύριακα σε κοντινά τουριστικά θέρετρα (Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα), οπότε υπάρχει μια συνεχής κινητικότητα, συνδυασμένη με ροές πληθυσμού που γίνονται φορείς στις όμορες παραθαλάσσιες περιοχές και επιστρέφουν στην πόλη, ξεκινώντας αλυσίδες μετάδοσης. Στην Αττική, υπήρξε σαφής πτώση της κινητικότητας και απομάκρυνσης του πληθυσμού για μακρύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που σε συνδυασμό με τον καύσωνα των προηγουμένων τριών εβδομάδων, οδήγησαν στην παρατηρούμενη πτώση. Εντούτοις, πλέον η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων (κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών) ανά 100.000 πληθυσμού σε σχέση με την Αθήνα (23 έναντι 12), οπότε υπάρχει δυναμικό ταχύτερα αναπτυσσόμενου κύματος κατά τη Φθινοπωρινή περίοδο», εξηγεί ο καθηγητής σε πρόσφατη του αρθρογραφία.

Παρόλα αυτά, η πίεση στα νοσοκομεία της πόλη δεν είναι ακόμα αισθητή, όπως εξηγεί στο TyposThes ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ στην Α ́ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ.

«Προς το παρόν, η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης είναι σταθεροποιημένη, με 10-20 εισαγωγές με covid σε κάθε εφημερία. Υπάρχουν κρεβάτια και ΜΕΘ, για την ώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», εξήγησε ο κ. Μεταλλίδης και πρόσθεσε ότι «υπάρχει όντως ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων και της πίεσης στα νοσοκομεία μετά το άνοιγμα των σχολείων, όμως περιμένουμε και ελπίζουμε για το καλύτερο».

Πιο έντονη ανησυχία για τον επερχόμενο χειμώνα και την πορεία της πανδημίας, εκφράζει στο TyposThes ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου. «Την τελευταία εφημερία είχαμε 29 εισαγωγές με πνευμονία, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, όμως με τόσα κρούσματα και εισαγωγές αυτή την εποχή, ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Το άνοιγμα των σχολείων, η επιστροφή των φοιτητών, οι κλειστοί χώροι λόγω πτώσης θερμοκρασίας και τα μέσα μεταφοράς, θα βοηθήσουν τη διασπορά του ιού», εξηγεί ο κ. Καπραβέλος και προσθέτει ότι «ανησυχούμε για ένα ακόμη ισχυρό κύμα της πανδημίας από τον Νοέμβριο».

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, ενώ και οι θάνατοι παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να μεταδίδεται σε ανεμβολίαστους, αλλά και εμβολιασμένους. 

 

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη με 409 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.919, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Συγκεκριμένα, 606 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και 409 στη Θεσσαλονίκη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 620.355 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 141 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.537 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 31, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.268 θάνατοι.  Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 369 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 332 (89.97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 37 (10.03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.061 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 205 (ημερήσια μεταβολή +12.02%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 205 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

Σε οριακή πτώση το ιικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη και Αττική

Αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα σε δύο από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 6 Σεπτεμβρίου έως 12 Σεπτεμβρίου 2021, καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+60%) και στα Ιωάννινα (+59%).

Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα, 06-12/09/21, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων κατέγραψε οριακή μείωση (-32%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 30/08-05/09/21.

Επισημαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, το ιικό φορτίο μειωνόταν σταδιακά με τη χαμηλότερη τιμή να καταγράφεται την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή οι τιμές του ιικού φορτίου αυξήθηκαν απότομα σε επίπεδα αντίστοιχα της εβδομάδας 30/08-05/09/21.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Την εβδομάδα 6 Σεπτεμβρίου έως 12 Σεπτεμβρίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 30 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των δύο από τις δώδεκα (2/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+60%) και στα Ιωάννινα (+59%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στον Άγιο Νικόλαο και στην Ξάνθη, όπου οι μεταβολές στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο κυμάνθηκαν από -3% έως +6%.

Πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν σε πέντε από τις δώδεκα (5/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Καθαρά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στο Βόλο (-50%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στη Θεσσαλονίκη (-32%), στο Ρέθυμνο (-28%), στην Αλεξανδρούπολη (-27%) και στην Αττική (-27%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ