Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Σε εξέλιξη βρίσκεται έπειτα από ένα χρόνο απουσίας λόγω κορωνοϊού η 85η ΔΕΘ, το μεγάλο πολιτικο-οικονομικό και εμπορικό γεγονός της Θεσσαλονίκης που φέρνει κόσμο στην πόλη και δίνει για εννέα μέρες έναν διαφορετικό παλμό. Μπορεί η εικόνα στην πόλη να μη θυμίζει ΔΕΘ άλλων χρόνων, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι είναι ένα πρώτο, σημαντικό βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως επισημαίνουν και οι παράγοντες της αγοράς.
Τα ξενοδοχεία δεν «φούλαραν» ούτε καν το πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, το οποίο παραδοσιακά συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω των εγκαινίων από τον πρωθυπουργό και της παρουσίας μεγάλου αριθμού κυβερνητικών στελεχών. Την ίδια ώρα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ υπάρχει κινητικότητα από επισκέπτες και εκθέτες, ωστόσο στην εμπορική αγορά της πόλης εξακολουθεί να μην έχει αλλάξει κάτι συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα.
Τα ξενοδοχεία
«Το πρώτο Σαββατοκύριακο της έκθεσης δεν μπορούμε να πούμε ότι κινήθηκε σε ρυθμούς «sold out». Μέχρι και αργά το απόγευμα του Σαββάτου, υπήρχαν ακόμη διαθέσιμες κλίνες στην πόλη για όλα τα βαλάντια», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «TyposThes.» ο γ.γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) κ. Δημήτρης Σιμιακός. Οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει η έντονη παρουσία εμπορικών επισκεπτών που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και ως επί το πλείστον οι πληρότητες «κρατήθηκαν» από τα Επιμελητήρια και από την πολιτική ηγεσία. Δεν υπήρχε φέτος τιμώμενη χώρα, ενώ η ΔΕΘ είναι «ανοιχτή» μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την προσέλευση του κοινού.
Πιο χαμηλά κινούνται οι πληρότητες τις καθημερινές, περίπου στο 55-60% ενώ οι ξενοδόχοι αναμένουν να κινηθεί πιο δυναμικά από τις καθημερινές το δεύτερο και τελευταίο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ. Συγκριτικά με το πρώτο Σαββατοκύριακο πάντως, αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα ποσοστά, η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρχει απώλεια. Σίγουρα όπως λένε περίμεναν κάτι παραπάνω, ωστόσο με τα δεδομένα που υπάρχουν, λόγω της κατάστασης με τον covid, είναι αρκετά ικανοποιημένοι.
Σε ότι αφορά την καλοκαιρινή σεζόν για τα ξενοδοχεία της πόλης, με δεδομένο ότι η πλειονότητα αυτών άνοιξε ξανά σιγά σιγά από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και μετά, μέχρι και σήμερα, μια μέση πληρότητα στο διάστημα αυτό ήταν κοντά στο 60%, σύμφωνα με τον κ. Σιμιακό. «Δεν πήγε άσχημα με βάση την περίοδο που διανύουμε», προσθέτει ο ίδιος σημειώνοντας ότι οι ξενοδόχοι περίμεναν να κινηθεί χειρότερα το φετινό καλοκαίρι καθώς όλες οι κρατήσεις σχεδόν έγιναν τελευταία στιγμή και το γεγονός ότι δεν έβλεπαν κρατήσεις στα συστήματά τους ήταν κάτι που τους ανησυχούσε και δημιουργούσε έξτρα άγχος για τη βιωσιμότητά τους.
«Πρέπει να ενεργοποιηθούν τα συνέδρια και τα events»
Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για το επόμενο τετράμηνο, αυτό φαίνεται ότι θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο», καθώς η πλειονότητα των ξενοδοχείων πλέον έχει ανοίξει, ενώ το μέτρο της αναστολής δεν υφίσταται. Μεγάλος όγκος κρατήσεων δεν υπάρχει και φαίνεται ότι οι τουρίστες θα κινηθούν και πάλι με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που θα συνεχιστεί είναι γι αυτούς ένα σημαντικό εργαλείο. Οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα events και οι εκθέσεις στην πόλη, καθώς αυτά θα προσελκύσουν παραπάνω κόσμο και αν είναι δυνατόν να γίνουν πιο ελαστικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Αυτήν την στιγμή ζούμε το τραγικό να κάνουμε γάμους με 300 άτομα και συνέδρια με 100. Μια πιο ελαστική πολιτική στα μέτρα για τα συνέδρια θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης», τονίζει ο κ. Σιμιακός.
Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Σιμιακός αναφέρει πως ό,τι έχει εξαγγελθεί είναι στο σωστό μοτίβο. «Εκεί θα πρέπει να κινηθούμε τους επόμενους μήνες, η πανδημία δεν έχει τελειώσει, οι επιχειρήσεις ακόμη δεν μπορούν να σταθούν μόνες και χρειάζονται εργαλεία στήριξης. Νομίζω ότι οι εξαγγελίες είναι σε καλό δρόμο αλλά χρειάζονται και περεταίρω ενισχύσεις», επισημαίνει.
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
Υπήρξε κινητικότητα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τους επισκέπτες του περασμένου τριημέρου και από τους εκθέτες, όπως αναφέρει μιλώντας στο «ΤyposThes.» ο γ.γ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης. Όπως σημειώνει δε θυμίζει τίποτα τις παλιές καλές εποχές της ΔΕΘ «αλλά είναι ενθαρρυντικό, είναι ένα από τα σημάδια της κανονικότητας που πιστεύουμε ότι θα επανέλθει το επόμενο χρονικό διάστημα».
Σε ότι αφορά το κύμα ανατιμήσεων, εκτιμάται ότι στον κλάδο των εστιατορίων θα υπάρξει τουλάχιστον ένα 5-7% αύξηση στις τιμές. Αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, ο κ. Θεοτόκης εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μένει να δούμε τι θα γίνει και στην πράξη.
Ο κ. Θεοτόκης ερωτηθείς σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναφέρει ότι σε πρώτη φάση είναι ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι επικεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα αναφέρει πως «βλέπουμε ότι πιάνουν τους κλάδους που μας ενδιαφέρουν». Οι επαγγελματίες αναμένουν ωστόσο περισσότερα στοιχεία με την εξειδίκευση των μέτρων τις επόμενες ημέρες. Χαρακτηριστικά αναφέρει την εξαγγελία για τις συγχωνεύσεις εταιρειών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τρία έτη η χαμηλή φορολογία, γιατί οι επιχειρήσεις δεν θα προλάβουν να προχωρήσουν καν σε συγχωνεύσεις μέσα σε τρία χρόνια, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί και μια ιδιαίτερη κουλτούρα, να γίνουν συζητήσεις, έρευνες κλπ.
Τα εμπορικά καταστήματα
«Δυστυχώς συνεχίζουμε να περνάμε μια νεκρή περίοδο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», λέει στο «TyposThes.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης, ερωτηθείς αν υπάρχει αυξημένη κίνηση στην αγορά λόγω ΔΕΘ. Τονίζει πάντως ότι επιβαλλόταν να ανοίξει η Έκθεση για να κάνει την απαρχή της κανονικότητας.
Ο ίδιος αναφέρει ότι για την κατάσταση στην αγορά ενημέρωσε τις προηγούμενες ημέρες τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σκοπός είναι να το καταλάβει κάποιος και να κάνουμε κάτι», τονίζει.
Σχετικά με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες λέει ότι ζητούμενο είναι το κατά πόσο μπορεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει την ανάπτυξη που λέει σημειώνοντας με τα προβλήματα της αγοράς, τους «κόκκινους» δανειολήπτες που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. , με τους ανέργους κλπ. Οι έμποροι περιμένουν να δουν την εξειδίκευση των μέτρων και την λειτουργία τους στην πράξη. Στα θετικά «μετρούν» την πτώση κατά δυο μονάδες της φορολογίας κάνοντας λόγο όμως για «πύρρειο νίκη» και την κατάργηση της γονικής παροχής έως τις 800.000 και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος και μετά. «Δυστυχώς το εμπόριο δεν το συμπεριέλαβε στην ανάπτυξη», πρόσθεσε όμως ο ίδιος.