Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη - 3ο Balkan Forum: Η βιώσιμη ανάπτυξη στη μετά covid εποχή

Διήμερο διακρατικό φόρουμ στις 24-25 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στην μετά – covid εποχή είναι το θέμα του 3ου Balkan Forum που διοργανώνει στις 24-25 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στόχος του διακρατικού φόρουμ είναι η αποτύπωση του υφιστάμενου επιπέδου της οικονομικής, πολιτιστικής, τεχνολογικής, περιβαλλοντικής ζωής στα Βαλκάνια με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας για τη βελτίωσή του στη μετά Covid εποχή, οδηγώντας σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και σε αυτό θα συμμετέχουν υπουργοί και υφυπουργοί καθώς και εκπρόσωποι φορέων από τις βαλκανικές χώρες (μέλη ή μη μέλη της Ε.Ε.).

Για την παρουσίαση του προγράμματος του φόρουμ που διαρθρώνεται σε τέσσερις βασικές ενότητες πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου σήμερα στο ΥΜΑΘ.

balkan-forum0001.jpg

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Καλαφάτης τόνισε ότι  η στόχευση του φόρουμ είναι το πώς θα αντιμετωπίσουμε από κοινού, όλες οι χώρες των Βαλκανίων τις συνέπειες που θα αφήσει αυτή η δύσκολη πορεία που δοκίμασε και δοκιμάζει τους λαούς όλων των χωρών της Βαλκανικής. «Όλες μαζί οι χώρες, μέσα από μια σχέση συνεργασίας να αντιμετωπίσουμε με όλα κυρίως το ψηφιακό μετασχηματισμό των χωρών μας και την πράσινη ατζέντα τις νέες προκλήσεις της νέας εποχής», όπως είπε μεταξύ άλλων.

«Η Θεσσαλονίκη βλέπει πλέον ψηλά»

Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «βλέπει πλέον ψηλά» βασισμένη στη μοναδική γεωγραφική της θέση, στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και στο ανθρώπινο δυναμικό της. Είναι, όπως είπε, προορισμένη να ασκήσει κομβικό ρόλο στην νέα εποχή των μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών.

Αυτόν το δρόμο, όπως συνέχισε, δεν θέλει να τον περπατήσει μόνη της. «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει την Θεσσαλονίκη κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας. Θέλει παράλληλα να είναι κόμβος διαπεριφερειακής και διεθνούς συνεργασίας.  Μια έξυπνη  πόλη, ανοιχτή στην ευρύτερη γειτονιά της, μέσα και έξω από τη χώρα. Γι αυτό και στηρίζονται πρωτοβουλίες, αλλά και έργα στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Για να διευκολυνθεί αυτός ο ρόλος και να στηριχθούν οι διασυνοριακές συνεργασίες με τους γείτονές μας», τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά:

Τη βελτίωση των υποδομών στους μεθοριακούς μας σταθμούς, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Ε65, που θα συνδέει  τα Γρεβενά με τα Τρίκαλα κι από εκεί με την Αθήνα, τις διαδικασίες που προχωρούν για την σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς βορράν και τη σιδηροδρομική Εγνατία, που όπως σημείωσε «δείχνουν ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι έμπρακτο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καλαφάτης απάντησε: Άκουσα την κριτική του κ. Τσίπρα νομίζω ότι τα βόλια του και σε αυτήν την περίπτωση είναι άσφαιρα.

Όπως είπε, τα έργα υποδομής της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, ενώ η απάντηση στον κ. Τσίπρα για το ζήτημα αυτό

έρχεται, κατά τον ίδιο και από τους ίδιους τους φορείς της πόλης αλλά και από τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς».

Οι ενότητες του φόρουμ

Το Forum αποτελείται από τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

1η: Διασυνοριακό green deal: πράσινη επιχειρηματικότητα, αειφόρος ανάπτυξη, κυκλική οικονομία.

2η: Έξυπνες πρακτικές διασυνοριακής συνεργασίας με τουριστικό-αναπτυξιακό αποτύπωμα για τους πολίτες των Βαλκανίων.

3η: Ο ρόλος της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027

4η: Οι νέες προοπτικές – πολιτικές συνοχής και τα αναπτυξιακά εργαλεία για την ενδυνάμωση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων.

Παράλληλα με το Forum, θα διοργανωθούν, συνεδρίες Business to Government (B2G) την δεύτερη ημέρα του Forum, σε τρεις θεματικές ενότητες (αναπτυξιακός νόμος, ψηφιακή διακυβέρνηση και πράσινη ανάπτυξη).

Κατά την πρώτη ημέρα του φόρουμ την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο κ. Καλαφάτης, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, ο Γεώργιος Γεωργαντάς, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Γιάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γεώργιος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ταμείου Συνοχής, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο Rumen Alexandrov, Υφυπουργός Εξωτερικών Βουλγαρίας, ο M.Sc. Josip Brkić, Υφυπουργός Εξωτερικών Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ο Dr. Stanislav Raščan, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών, Λουμπλιάνα και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ελλάδα.

balkan-forum0003.jpg

Ο Γεώργιος Εμμανουήλ, Συντονιστής Balkan Forum & Γ.Δ. Υπουργείου Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης μίλησε για την πρώτη υποενότητα της πρώτης θεματικής ενότητας, αναφέροντας ότι θα παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της ΕΕ για την ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας, της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, στους οποίους τομείς η ΕΕ δεσμεύει άνω του 30% των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-2027. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα συμπεράσματα του φόρουμ θα αποσταλούν στην Κομισιόν και τους συνέδρους, ώστε να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την περίοδο 2021-2027.

Για τη δεύτερη υποενότητα μίλησε ο Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής Υπουργείου Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας και Θράκης τονίζοντας ότι το ζήτημα της μετάβασης από το μοντέλο γραμμικής ανάπτυξης στο μοντέλο κυκλικής οικονομίας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την ΕΕ. Σε σχετικό έγγραφο επισημαίνει ότι η εφαρμογή των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας σε όλους τους τομείς και τις βιομηχανίες μπορεί να φέρει καθαρό οικονομικό κέρδος 1,8 τρισ. ευρώ έως το 2030, να δημιουργήσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, συμβάλλοντας έτσι και στο στόχο για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη ως το 2050. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις ενέργειες του ΥΜΑΘ με τις οποίες συμβάλλει στην εφαρμογή γενικότερα του μοντέλου πράσινης ανάπτυξης μέσα από χρηματοδότηση προγραμμάτων και υλοποίηση έργων που αφορούν την πράσινη επιχειρηματικότητα, την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του διοικητηρίου και με τις χρηματοδοτήσεις για ΑΠΕ μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.

Για τα προγράμματα εντατικής διασυνοριακής συνεργασίας μίλησε ο Σπύρος Ιγνατιάδης, Γενικός Δ/ντης ΣΕΒΕ, ο οποίος θα είναι συντονιστής της 2ης ενότητας του φόρουμ. "Η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιφερειακής ανάπτυξης. Οι καταξιωμένοι επιστήμονες και τεχνοκράτες που απαρτίζουν την ενότητα θα παρουσιάσουν τα εργαλεία καθώς και τον τρόπο έτσι ώστε να επιτευχθεί η ζητούμενη συνεργασία και βιώσιμή ανάπτυξη καθώς επίσης και ο τρόπος άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε δύο τομείς που αποτελούν πυλώνες για την οικονομία των χωρών μας, τον αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό", είπε μεταξύ άλλων.

Συντονιστής στην 3η θεματική ενότητα θα είναι ο Νίκος Κατσιαδάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc στη Διοίκηση Παραγωγικών Συστημάτων, Τμήμα Εξωστρέφειας ΕΚΕΤΑ. Στην ενότητα, θα παρουσιαστούν παραδείγματα συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε υποδομές και νέες τεχνολογίες: ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, logistics στο Novisad της Σερβίας και έξυπνων μεταφορών και πόλεων στη Ρουμανία. "Θα αναδείξουμε τη σημασία κινητοποίησης πολλών και ετερογενών φορέων και των τοπικών κοινωνιών για την ωρίμανση μεγάλων έργων υποδομών και δικτύων, καθώς και τον ρόλο των προγραμμάτων INTERREG που παραμένει σημαντικός για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη στα Βαλκάνια", όπως είπε ο κ. Κατσιαδάκης.

Ο καθηγητής Άγις Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΕΥΑΘ, θα συντονίσει την 4η θεματική ενότητα. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες της βαλκανικής μέσα στα επόμενα χρόνια είναι πολυσύνθετες και ενώ τόνισε ότι «μόνο μέσα από ευρύτερες συνεργασίες μπορεί κανείς να προχωρήσει μπροστά». Στην 4η Θεματική Ενότητα του φετινού Balkan Forum θα παρουσιαστούν ο ρόλος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των Βιομηχανιών,  ο ρόλος εκθεσιακών φορέων όπως η ΔΕΘ, αλλά και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην προαγωγή της βιωσιμότητας, με συγκεκριμένα βαλκανικά παραδείγματα. Θα αναλυθούν η εμπειρία της διασυνοριακής συνεργασίας και του Interreg, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν φορείς των δυτικών Βαλκανίων, καθώς και οι νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται με τα νέα ευρωπαϊκά εργαλεία για την προαγωγή της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στην Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, όπως είπε.

Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης, ενώ θα μεταδίδεται και μέσω Live streaming. Ολόκληρο το πρόγραμμα του 3ου Balkan Forum είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: http://balkanforumthess.mathra.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 3 δράστες για ληστεία σε κατάστημα ψιλικών
Ένας εξ αυτών έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές με την τέλεση παρόμοιων αδικημάτων και βρίσκεται έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης
Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 3 δράστες για ληστεία σε κατάστημα ψιλικών