Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μίνι lockdown - Θεσσαλονίκη: Δυσαρέσκεια κόσμου, πλήγμα για επιχειρήσεις

Τι λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου για το κλίμα των τελευταίων ημερών στην εστίαση

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Απογοήτευση για τους εμβολιασμένους πελάτες αλλά και πλήγμα για τις επιχειρήσεις, ειδικά τα μπαράκια, προκάλεσε η εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης μουσικής και απαγόρευσης κυκλοφορίας από 01:00 έως 06:00 στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.

Για δυσαρέσκεια του κόσμου και απογοήτευση σε αυτούς που εμβολιάστηκαν, κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, σχολιάζοντας το κλίμα του προηγούμενου τριημέρου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης. Σε ότι αφορά τη «χασούρα» για τα μαγαζιά εξαιτίας των μέτρων, αυτή δεν μπορεί αυτήν την στιγμή να υπολογιστεί σε ποσοστά, το βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι για πολλά το πλήγμα ήταν βαρύ, ειδικά για όσα λειτουργούν κατεξοχήν βραδυνές ώρες και στηρίζονται στην μουσική με κάποια να μην ανοίγουν κάν.

«Πολλά μπαράκια δεν άνοιξαν καθόλου, αφού δεν υπήρχαν πελάτες», όπως λέει στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο γ.γ. της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης.

Υπολογίζεται ότι τα καταστήματα που πλήττονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα αντιστοιχούν στο 20% περίπου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη ενώ ένα άλλο 20% αφορά τα καφέ που μετά από κάποια ώρα λειτουργούν και ως μπαρ και ο τζίρος τους προέρχεται κατά κύριο λόγο από την πώληση αλκοολούχων ποτών.

Για την απαγόρευση της μουσικής

Σε ότι αφορά το θέμα της απαγόρευσης της μουσικής που έχει προκαλέσει την αντίδραση και των DJ της πόλης, οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για ένα «τεράστιο λάθος», σημειώνοντας ότι στην πόλη έγιναν πάρα πολλές συναυλίες μέσα στον Σεπτέμβριο και σε κάποιες παρατηρήθηκε και συνωστισμός και όρθιοι. Όπως λένε αυτό είναι «μια αδικία για την εστίαση». Παράλληλα, όπως σημειώνουν, εκφράστηκαν διαμαρτυρίες από τον κόσμο που αναρωτιέται γιατί εμβολιάστηκε. «Αυτήν την στιγμή το 85% του προσωπικού στην εστίαση και των ιδιοκτητών των καταστημάτων είναι εμβολιασμένο, ποσοστό που εκτιμάται ότι είναι από τα μεγαλύτερα», τονίζει ο κ. Επιτροπίδης. Αυτό έγινε «γιατί θέλαμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να δείξουμε μια σοβαρότητα στα καταστήματά μας», όπως προσθέτει, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πίσω το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής αλλά και για το ωράριο για να εμβολιαστούν και αυτοί που δεν το έχουν κάνει. «Αλλιώς δεν θα εμβολιαστεί κανένας βλέποντας την κυβέρνηση να έχει υπό ίσους όρους εμβολιασμένους και μη», όπως εκτιμά.

Διαμαρτυρία από DJS που ζητούν να ανοίξει η μουσική στην εστίαση

Σημειώνεται ότι έξω από τη συναυλία του Γιάννη Πάριου, βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο DJs της Θεσσαλονίκης και προχώρησαν σε μια συμβολική διαμαρτυρία.

Σκοπός του σωματείου των δισκοθετών (DJs) του Ν. Θεσσαλονίκης, ήταν μέσω της διαμαρτυρίας να καταδείξει την αντίφαση των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης που «από τη μία μας βγάζουν στην ανεργία για 3η φορά μέσα σε 1,5 χρόνο κόβοντας την μουσική από την εστίαση και από την άλλη να επιτρέπονται οι συναυλίες (με μαζική προσέλευση κόσμου και με ανύπαρκτη χρήση μάσκας)». Όπως υπογραμμίζουν σε σχετική ανακοίνωση, δεν θέλουν την διακοπή των συναυλιών και των δεξιώσεων γάμων, αυτό που ζητούν είναι: Άμεση επαναφορά της μουσικής στην εστίαση με όποια υγειονομικά πρωτόκολλα αποφασίσει η επιτροπή και η κυβέρνηση, την αποζημίωση από την πρώτη ημέρα απαγόρευσης της μουσικής έως την ημέρα άρσης αυτής και την κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) από το κράτος για το εν λόγω διάστημα.

Οι DJs πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και χθες το απόγευμα, στο Λευκό Πύργο. «Ζητάμε να επιστρέψουμε στις δουλειές μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε», τόνισαν εκπρόσωποί τους. Ειδάλλως ζητούν το επίδομα των 534 σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι-αν όχι όλοι-είναι στον αέρα.

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν και εργαζόμενοι του χώρου της εστίασης , μετά από το κάλεσμα του σωματείου δισκοθετών σε βοηθούς, σερβιτόρους, μπάρμαν και όλα τα επαγγέλματα που πλήττονται από την απόφαση να απαγορευτεί η μουσική σε χώρους εστίασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ