Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αγανακτισμένοι έμποροι και εστιάτορες της Θεσσαλονίκης για τα νέα μέτρα

Την έντονη αντίθεσή τους στα νέα μέτρα εκφράζουν με δηλώσεις τους στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", για τα νέα μέτρα κατά της Πανδημίας, τόσο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ψητοπωλών και Εστιατόρων του Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Την έντονη αντίθεσή τους στα νέα μέτρα εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως για άλλη μια φορά οι επιχειρήσεις είναι «το εξιλαστήριο θύμα», όσο και η Ένωση Ψητοπωλών και Εστιατόρων του Νομού Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι "η εστίαση μπαίνει και πάλι σε άτυπο lockdown". Επιπλέον, την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν και με δηλώσεις τους στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", τόσο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ψητοπωλών και Εστιατόρων του Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης,

Παντελής Φιλιππίδης: «Για άλλη μια φορά οι έμποροι, το εξιλαστήριο θύμα»

"Δεν αντέχουν σχολιασμού τα νέα μέτρα", τονίζει στον "Τ.Θ.", ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. "Άνθρωποι που δυστυχώς δεν έχουν εικόνα της πραγματικότητας παίρνουν αποφάσεις που μας καταστρέφουν καθημερινά. Αυτοί που πήραν αυτές τις αποφάσεις, δεν γνωρίζουν ούτε πώς λειτουργεί η αγορά, ούτε τί δυνατότητες έχει, ούτε από την άλλη μεριά, κατά την άποψή μου πάντα, πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό το οποίο αποφάσισαν για την αγορά", λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: "Άνθρωποι ανεκπαίδευτοι και χωρίς καμία σχέση με την αγορά, παίρνουν αποφάσεις και δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε, γι' αυτό υπάρχουν οικονομικά προβλήματα σε όλες τις επιχειρήσεις και γι' αυτό δυστυχώς οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να πληρώσουν  τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες δεν έχουν δημιουργηθεί από δική τους υπαιτιότητα, αλλά από κάποιες αποφάσεις...".

Ο κ. Φιλιππίδης περιγράφει την όλη κατάσταση στην αγορά, διατυπώνοντας παράλληλα ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις. "Το 50% αυτών που επιχειρούν σήμερα, είναι αυτοαπασχολούμενοι. Τί θα μπορέσει λοιπόν να πρωτοκάνει ο αυτοαπασχολούμενος; Θα πάει το πρωί, θα καθαρίσει του μαγαζί του, θα ετοιμάσει την βιτρίνα του, θα παραλάβει εμπορεύματα, θα εξυπηρετήσει τον πελάτη και θα τον ελέγχει στην είσοδο; Πώς θα ελέγξει τη ροή του πελατολογίου του;", διερωτάται. "Καλό είναι να ξέρουν τί αποφασίζουν", μας λέει, "γιατί δυστυχώς, με τέτοιες αποφάσεις μόνο καταστροφές δημιουργούμε και φυσικά δεν υπάρχει ούτε μία συγγνώμη στη διάρκεια. Μην ξεχνάτε ότι κάναμε τρία lockdown τα οποία ήταν αχρείαστα στην ουσία γιατί δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα στα μαγαζιά μας και συνεχίζαμε να κάνουμε lockdown. Πείτε μου λοιπόν τί πετύχαμε με τα τρία lockdown εκτός από το να καστρέψουμε τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία;".

Στο διά ταύτα και στο τί μέλλει γενέσθαι, μας λέει χαρακτηριστικά: "Η κατάσταση είναι τραγική. Είμαστε στην τρίτη ημέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων και σας πληροφορώ δεν πατάει άνθρωπος στην αγορά. Και πάνω σ' αυτό προσθέστε αυτή την απόφαση και πείτε μου αν έχουμε καμία πιθανότητα να δουλέψουμε. Ήμασταν πολύ σφιγμένοι όταν ξεκινούσαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις γιατί ξέραμε τα προβλήματα του καταναλωτή, ξέραμε την έλλειψη χρήματος, ξέρουμε την έλλειψη διάθεσης, και ξαφνικά ήρθε κι αυτή η απόφαση. Τί να σας πώ τώρα, ότι θα πάμε καλά, ότι θα πάμε καλά στο μέλλον; Αυτή είναι η εικόνα... Δυστυχώς καταρρέουμε μέρα με τη μέρα... Ακούμε ανθρώπους και δεν τους καταλαβαίνουμε, οι ιθύνοντες νομίζουν ότι μιλάμε άλλη γλώσσα ή ζουν σε άλλο κόσμο... Δώδεκα χρόνια τώρα περιγράφω μόνο την αλήθεια, αλλά δυστυχώς την αλήθεια δεν τη θέλει φαίνεται κανείς σ' αυτό τον τόπο", καταλήγει ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.        

 

Μιχάλης Επιτροπίδης: "Μπαίνουμε και πάλι σε άτυπο lockdown"

Ιδιαίτερα προβληματισμένος και ανήσυχος για την πορεία των επιχειρήσεων εστίασης εμφανίζεται και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ψητοπωλών και Εστιατόρων του Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. "Αυτή τη στιγμή, για άλλη μια φορά έχουμε ένα μίνι lockdown στην εστίαση", μας λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί: "Γιατί αποκλείοντας από τους εσωτερικούς χώρους του ανεμβολίαστους, άρα αποκλείουμε το 50% του πληθυσμού να επισκεφθούν τους εσωτερικούς χώρους στην εστίαση. Αυτό είναι το ...κερασάκι στην τούρτα, να κάνει ο κόσμος rapid test για να εισέλθει στους εξωτερικούς χώρους. Σίγουρα είναι καταδικαστέο, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει κανένας, να βγάλει το χειμώνα, εάν δεν παρθούν μέτρα στήριξης. Από τη στιγμή που παίρνονται τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται και μέτρα στήριξης".

Αναφερόμενος σ' αυτά, λέει πως είναι οπωσδήποτε η επιδότηση ενοικίου κατά 100% για το μήνα Νοέμβριο και η επαναφορά του μέτρου των αναστολών. "Δεν μπορεί", τονίζει, "ένα κατάστημα να λειτουργεί με το σύνολο των εργαζομένων του, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να βγαίνουν κάποιοι εργαζόμενοι σε αναστολή. Για να μην φτάσουμε στο σημείο να τους απολύσουμε ή να τους μειώσουμε τα μεροκάματα και να αποχωρήσουν από μόνοι τους. Δεν θέλουμε ανεργία, οπωσδήποτε πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο των αναστολών", τονίζει.

Τα  μέτρα που πάρθηκαν "είναι ένα άτυπο lockdown, που εγώ το λέω μεγάλο lockdown γιατί μπορεί να μην είναι ολικό, αλλά είναι καταστροφικό", τονίζει ο κ. Επιτροπίδης και συνεχίζει: "Από τη στιγμή που αποκλείει κόσμο να έρθουν στα καταστήματά μας, αυτό είναι. Θα δούμε φαινόμενα όπως βλέπαμε και στο ολικό lockdown, που ο κόσμος συναθροίζεται στα σπίτια, σε κλειστούς χώρους και κει θα είναι χειρότερες οι καταστάσεις. Θα βλέπουμε ανεμβολίαστους μέσα σε σπίτια κατά δεκάδες, χωρίς εξαερισμούς στους χώρους και επομένως θα είναι πηγή μόλυνσης".

Όσο για το τί πρόκειται να κάνει ο κλάδος τους, μας λέει: "Εμείς θα περιμένουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), την Παρασκευή. Να δούμε για παράδειγμα τί θα γίνει με τους ανεμοφράκτες, να μην είναι στο 1,30 αλλά στο 1,70 και να υπάρχει από πάνω 70 πόντους κενό μέχρι την τέντα, για να μην πληρώνουμε υπέρογκα ποσά στη ΔΕΗ η οποία έχει μεγάλες αυξήσεις και στο αέριο. Αυτή τη στιγμή", συνεχίζει, "η κυβέρνηση δεν τιμωρεί τους ανεμβολίαστους, τιμωρεί τον επιχειρηματία της εστίασης που επένδυσε πάνω στον κλάδο της εστίασης. Τιμωρεί εμάς κι όχι τους ανεμβολίαστους. Περιμένουμε και την ΚΥΑ για να δούμε πώς θα αντιδράσουμε από Δευτέρα...", καταλήγει ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ψητοπωλών και Εστιατόρων του Νομού Θεσσαλονίκης.

Η αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τα νέα μέτρα

Την αντίδρασή του για τα νέα μέτρα εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως για άλλη μια φορά οι επιχειρήσεις είναι «το εξιλαστήριο θύμα». Καλεί την Κυβέρνηση «να αναιρέσει άμεσα τα νέα μέτρα που αφορούν στο λιανεμπόριο, γιατί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν αντέχουν άλλη διάκριση εις βάρος τους»». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης: «Μεγάλο προβληματισμό και απογοήτευση αποτελούν τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για το λιανεμπόριο ύστερα από μια μακρόχρονη περίοδο lockdown κατά την οποία τηρήθηκαν ευλαβικά τα αυστηρά μέτρα που είχαν τεθεί στην αγορά. Οι νέες προϋποθέσεις για την είσοδο του αγοραστικού κοινού στα εμπορικά καταστήματα το μόνο που θα επιφέρουν είναι σημαντική μείωση στον τζίρο των επιχειρήσεων, καθώς είναι δεδομένο ότι η αγοραστική κίνηση θα μειωθεί. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται στους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους τους να μετατραπούν  σε ελεγκτές των καταναλωτών. Αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης προκαλεί σύγχυση και αμφίδρομη δυσαρέσκεια. Είναι αδιανόητο για ποιο λόγο γίνεται διαχωρισμός των καταστημάτων από τα σουπερμάρκετ και τις συγκοινωνίες. Η ελεύθερη προσέλευση των καταναλωτών χωρίς ελέγχους αποτελεί κίνδυνο διασποράς για τα καταστήματα λιανικής ενώ για τις υπεραγορές τροφίμων και τις συγκοινωνίες, όχι;

Γιατί να μην εφαρμόζονται και στον κλάδο των τροφίμων οι έλεγχοι, εκεί όπου η προσέλευση είναι μεγάλη; Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στα οποία στοιβάζονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες χωρίς αποστάσεις, δεν αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο διασποράς; Είναι δεδομένο ότι  προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής όλων μας και της ασφάλειας των καταναλωτών και παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκαν στα δύο χρόνια της πανδημίας κρούσματα στους χώρους των επιχειρήσεών μας. Δεν είναι δυνατόν όμως οι επιχειρήσεις να αποτελούν το εξιλαστήριο θύμα της επιδεινωμένης κατάστασης που προκαλεί η πανδημία covid-19. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναιρέσει άμεσα τα νέα μέτρα που αφορούν στο λιανεμπόριο, γιατί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν αντέχουν άλλη διάκριση εις βάρος τους. Και το σπουδαιότερο, δεν ανεχόμαστε πλέον με αδικαιολόγητες αποφάσεις που δεν έχουν καμία ελπίδα επίλυσης του προβλήματος, την επίσπευση της οικονομικής τους καταστροφής».

 

Τί λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.)

Σε άτυπο lockdown μπαίνει και πάλι η εστίαση, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) και εκφράζει τον προβληματισμό της για τα rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: "Ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις τις εστίασης καθώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου.

Έτσι από το μίνι lockdown η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown. «Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown». Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου. Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος που παρέμενε κλειστός για μήνες και συσσώρευσε χρέη και ζημίες.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων. Η ΠΟΕΣΕ και τα Μέλη της σέβονται την προσπάθεια της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας και προτρέπουν τους πολίτες αλλά και τους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν, όμως συνεχίζει να εμμένει στην ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις όπως:

–Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής

– Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023

– Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων

-Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας

Στόχος όλων είναι να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά παράλληλα οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διασωθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην μετρήσουμε νέα λουκέτα".

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος
Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»
Η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα συναντήθηκε με το δήμαρχο, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει δομή στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»