Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Έρχονται μονοκλωνικά φάρμακα σε 2 νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη

Απευθύνονται σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο με κορωνοϊό

Του Γιώργου Καλλίνη

Ξεκινάει την Παρασκευή η χορήγηση φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 10 νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και το ΑΧΕΠΑ, αλλά και το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes. 

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του κορωνοϊού ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση ήπιας προς μέτριας βαρύτητας νόσου και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την Παρασκευή τη χορήγηση των νέων φαρμάκων, σε συμφωνία με τις οδηγίες που έχουν έρθει από το υπουργείο», εξηγεί στο TyposThes, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας με όλα τα διαθέσιμα όπλα που έχουμε», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι εκτός από το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα παραλάβει τα φάρμακα.  

Ετοιμάζεται μάλιστα και ειδική πλατφόρμα της HΔΙΚΑ όπου ο θεράπων γιατρός θα κάνει την αίτηση και στη συνέχεια η κεντρική επιτροπή θα εγκρίνει ποιοι θα λάβουν τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Σύμφωνα με το Open έχει ολοκληρωθεί ο αλγόριθμος για το ποιες κατηγορίες ασθενών θα έχουν προτεραιότητα στην θεραπεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προηγούνται άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση, έχουν νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνο υπό αγωγή ή κάποια άλλα υποκείμενα νοσήματα. Οι ασθενείς θα πρέπει να ξεκινήσουν την θεραπεία μέσα στις πέντε πρώτες ημέρες που θα εμφανίσουν τα συμπτώματα.

 

Πόσες δόσεις έχουν έρθει και ποιους αφορά

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες περίπου, η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά του Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα.

Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του κορονοϊού ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση ήπιας προς μέτριας βαρύτητας νόσου και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, όπως είχε αναφέρει ο καθηγητής Θεραπευτικής - Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι ενδείκνυται για ασθενείς «που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».

 

Ποια μονοκλωνικά μπαίνουν στη μάχη

Να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) συνέστησε την αδειοδότηση των Ronapreve (casirivimab/imdevi mab) και Regkirona (regdanvimab) για τη νόσο COVID-19.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συνέστησε την αδειοδότηση του Ronapreve για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους (από 12 ετών και άνω με σωματικό βάρος  τουλάχιστον 40 kg), οι οποίοι δε χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί η κατάσταση της νόσου τους σε σοβαρή.

Όσον αφορά το Regkirona, η Επιτροπή συνέστησε την αδειοδότηση του φαρμάκου για τη θεραπεία ενηλίκων με νόσο COVID-19 οι οποίοι δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί η κατάσταση της νόσου τους σε σοβαρή. Ο αιτητής για το Regkirona ήταν η Celltrion Healthcare Hungary Kft.

Το Ronapreve και το Regkirona είναι τα πρώτα μονοκλωνικά αντισωμάτα που έλαβαν θετική σύσταση από την CHMP για τη νόσο COVID-19 και εντάσσονται στη λίστα των σκευασμάτων έναντι της νόσου Cobvid19 που έχουν λάβει θετική σύσταση από τότε που το Veklury (remdesivir) συστάθηκε για αδειοδότηση τον Ιούνιο του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ