Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη - Παραλιακό μέτωπο: Τα επόμενα βήματα και οι στόχοι της ανάπλασης

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση – Τι λέει στο TyposThes ο αντιπεριφερειάρχης Π. Μπίλλιας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στα τέλη του 2022 αναμένεται η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

«Για μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Απόστολο Τζιτζικώστα αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο, το πιο οραματικό, αυτό που θεωρούμε ότι θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης για πολλές δεκαετίες», τόνισε μιλώντας στο «TyposThes» ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας.

«Το θετικό είναι ότι τουλάχιστον από τις συζητήσεις που κάναμε με τα δημοτικά συμβούλια και των επτά δήμων που εμπλέκονται και έχουν εκτάσεις στο παραλιακό μέτωπο, υπάρχει μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου», τονίζει, ενώ προσθέτει ότι αυτό διαπιστώνει και από τις πρώτες παρατηρήσεις φορέων αλλά και μεμονωμένων πολιτών επί του Σχεδίου.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η διαδικασία της θεσμοθέτησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου προκειμένου να ξεκινήσουμε τις απαραίτητες μελέτες. Το έργο είναι και μεγαλεπίβολο αλλά χρειάζεται και μεγάλη υπομονή, μακρά περίοδο ωρίμανσης γιατί υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να λυθούν.

Φορείς και πολίτες ενωμένοι πρέπει να απαιτήσουμε να γίνει αυτό το σημαντικό έργο επιτέλους», υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι χρόνια δεν είχε γίνει καμιά σοβαρή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Πρώτη φορά νομίζω στη Θεσσαλονίκη ξεκινάει αυτή η σημαντική προσπάθεια τόσο οργανωμένα για αυτό και απευθυνθήκαμε στους φορείς για να ακούσουμε την άποψή τους ώστε να μην κάνουμε το συνηθισμένο λάθος, που πολλές φορές έχουμε κάνει σε αυτήν την πόλη, όταν ξεκινάει η υλοποίηση τότε να αντιλαμβάνονται πολίτες και φορείς τι προβλέπεται και τότε να ξεκινούν οι αντιδράσεις», λέει εξάλλου.

Σημειώνεται ότι η Μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου εστάλη σε πάνω από 130 φορείς και συλλογικότητες και σε φορείς που είχαν και θεσμικά και νομικά την υποχρέωση γνωμοδότησης, ενώ πριν ξεκινήσει η μελέτη είχε γίνει παρουσίαση και στην ΕΤΑΔ. Ειδικά στους επτά δήμους που εμπλέκονται στην ανάπλαση (Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θερμαϊκού, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης) έγινε παρουσίαση της μελέτης στα δημοτικά τους συμβούλια και εκτενής αναφορά στο τι προβλέπεται ειδικότερα για την περιοχή του κάθε δήμου. Επίσης πραγματοποιήθηκε και μεγάλη συνάντηση στο ΤΕΕ όπου προσκεκλημένοι ήταν οι φορείς της πόλης, τα Επιμελητήρια και επιστημονικοί φορείς, όπως αναφέρει ο κ. Μπίλλιας. «Θα αξιολογηθεί κατά πόσο όσα προτάθηκαν στη διάρκεια της διαβούλευσης μπορούν να συμπεριληφθούν», τόνισε ο ίδιος, ενώ υπενθύμισε ότι εκκρεμούν οι σχετικές γνωμοδοτήσεις από τα δημοτικά συμβούλια του δήμου Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.

Τα επόμενα βήματα

Αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των προτάσεων, των παρατηρήσεων και των συμπληρώσεων επί της Μελέτης, από τον μελετητή και τον επιβλέποντα φορά που είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το τελικό Σχέδιο θα αποσταλεί  στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Αναμένεται έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου. Στη συνέχεια θα γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και αφού ολοκληρωθεί η γνωμοδότηση αυτή θα πάει στο τμήμα νομοθετικού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη συνέχεια θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία και έγκριση και μετά θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

«Το χρονοδιάγραμμα όλων αυτών των ενεργειών είναι στο τέλος του 2022 να έχουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος», επισημαίνει ο κ. Μπίλλιας.

Κατόπιν θα ξεκινήσουν οι μελέτες που προβλέπονται από το Ειδικό Πολεοδομικό και αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί. Όπου υπάρχει ωριμότητα αυτή θα αξιολογηθεί από το φορέα που θα αναλάβει το έργο του παραλιακού μετώπου ώστε να ξεκινήσουν και τα έργα. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι τα έργα θα τρέχουν παράλληλα σε όλο το μήκος της  υπό ανάπλαση περιοχής καθώς δεν έχουν όλες οι περιοχές τον ίδιο βαθμό ωριμότητας. Όποιο είναι πιο ώριμο θα ξεκινάει η υλοποίησή του.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια οι απαραίτητες συζητήσεις με τους δήμους που εμπλέκονται για το Φορέα υλοποίησης θα γίνουν μετά το τέλος της επεξεργασίας των προτάσεων κλπ.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, από την Περιφέρεια εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα καταστεί δυνατό να δεσμευθεί ένα μεγάλο ποσό από το επόμενο ΕΣΠΑ προκειμένου να ξεκινήσουν οι δράσεις και τα έργα που θα μελετηθούν και προβλέπονται από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια, θα αναζητηθούν και άλλοι χρηματοδοτικοί πόροι, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε και από άλλος φορείς και σύγχρονα εργαλεία για εξεύρεση χρηματοδοτήσεων.

Επισημαίνεται επίσης ότι πρόδρομες εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στην περιοχή του Καλοχωρίου. Όπως λέει ο κ. Μπίλλιας «γίνονται εργασίες εξυγίανσης μιας περιοχής που είχε υποστεί έντονο περιβαλλοντικό «βιασμό» θα έλεγε κανείς από ανθρωπογενείς δράσεις και βιομηχανικές δραστηριότητες».

Στα αιτήματα που εκφράστηκαν τόσο από το δήμο Δέλτα όσο και από τον Δήμο Θερμαϊκού, για επέκταση των ορίων της ανάπλασης, ο κ. Μπίλλιας διευκρινίζει ότι δυστυχώς αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε αυτή τη φάση. «Γιατί όταν ολοκληρώνεται το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η ζώνη παρέμβασης είναι καθορισμένη και δεν μπορούν να διευρυνθούν τα όρια γιατί αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι από την αρχή η διαδικασία της διαβούλευσης», εξηγεί.

Σημειώνει ότι θα μπορούσαν οι ίδιοι αυτόνομα να ξεκινήσουν μελέτες πολεοδομικών σχεδίων που αυτοί κρίνουν σκόπιμο για να συμπληρώσουν τη δική μας μελέτη.

Οι βασικοί στόχοι της ανάπλασης

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια υλοποιεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ενοποίηση, ανάπλαση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, το οποίο εκτείνεται σε μια έκταση 40 χιλιομέτρων, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι.

Το Παραλιακό Μέτωπο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης είναι το ανάπτυγμα της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού κόλπου, από την εκβολή του Γαλλικού ποταμού (περιοχή Καλοχωρίου) έως το Μεγάλο Έμβολο (περιοχή Αγγελοχωρίου). Το συνολικό ανάπτυγμα του παραλιακού μετώπου έχει μήκος περί τα 40 χλμ. με κυμαινόμενο μικρό πλάτος, και ανήκει διοικητικά στους Δήμους Δέλτα, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας - Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού. 

Στους στόχους του σχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία συνεχόμενης παράκτιας ζώνης αναψυχής και άξονα περιπάτου, η απρόσκοπτη μετακίνηση με ποδήλατο εντός αυτής της ζώνης, η κατάργηση της ασυνέχειας και η ενοποίηση των ιστορικών τόπων με τα νέα τοπόσημα αναφοράς της πόλης. Παράλληλα, όπως έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης, το σχέδιο είναι το πιο ουσιαστικό βήμα για να ωριμάσουν γρήγορα και να υλοποιηθούν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις όπως η περιβαλλοντική αναβάθμιση στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, η εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου, η δημιουργία Μητροπολιτικού Δυτικού Πάρκου στο χώρο του παλιού εμπορευματικού σταθμού και η δημιουργία περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας.

Ειδικότερα οι στόχοι που θα επιδιωχθούν μέσω της εκπόνησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου είναι:

- Η εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου και των βυρσοδεψείων και η λειτουργική σύνδεσή της, τόσο από την μία πλευρά με τις προτεινόμενες υπερτοπικές δραστηριότητες στην οδό 26ης Οκτωβρίου, όσο και από την άλλη πλευρά προς Καλοχώρι, με φιλοπεριβαλλοντικές αναστρέψιμες παρεμβάσεις.

- Η δημιουργία των προϋποθέσεων περιπατητικού άξονα, από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας, διαμέσου των εγκαταστάσεων του παλαιού Εμπορευματικού Σταθμού, δημιουργώντας την πορεία μνήμης, σε ανάδειξη της Νεώτερης Ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

- Η αναβάθμιση του άξονα περιπάτου και ποδηλάτου από τον Λευκό Πύργο έως τον ΟΛΘ με αντίστοιχη διερεύνηση της επαναχάραξης του άξονα ποδηλάτου από τον ΟΜΜΘ έως τον Λευκό Πύργο.

- Η πολεοδομική ρύθμιση στο νότιο άκρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με ενιαία πολεοδομική αντιμετώπιση της περιοχής του ΟΜΜΘ – Ποσειδωνίου – Αλλατίνη και της εκτός σχεδίου παράκτιας περιοχής στο όριο με τον Δήμο Καλαμαριάς.

- Η ενεργοποίηση όλων των προβλεπόμενων και θεσμοθετημένων ρυθμίσεων στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς, δίνοντας τους ουσιαστικό χωροταξικό και πολεοδομικό περιεχόμενο.

-Η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων έως το αγρόκτημα του ΑΠΘ, με τις ανάλογες ενεργοποιήσεις που προβλέπονται θεσμικά, για το παράκτιο τμήμα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, ενισχύοντας τον Μητροπολιτικό χαρακτήρα τους, με την άμεση σύνδεση τους με την ιδιαίτερα αναπτυγμένη υπερτοπική περιοχή με χρήσεις του τριτογενή, σε συνδυασμό με την γραμμή επέκτασης του μετρό προς το αεροδρόμιο.

- Η διερεύνηση χωροθέτησης Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Κεντρικής Μακεδονίας ανάλογης δυναμικότητας με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις που λειτουργούν εκτός θεσμικού και αδειοδοτικού πλαισίου στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πυλαίας –Χορτιάτη.

- Η επανάκτηση του ρόλου και των στοιχείων ανάπτυξης της παράκτιας περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού, ως κύριας ζώνης θαλάσσιας αναψυχής του ΠΣΘ, με την επικαιροποίηση των δεδομένων και προβολή των αναμνήσεων των δεκαετιών του ‘60 και ‘70.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρεις συλλήψεις για την πυρκαγιά στην Πάρο
Πρόκειται για τρεις άνδρες αιγυπτιακής καταγωγής - Έκαναν εργασίες καθαρισμού χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας
Τρεις συλλήψεις για την πυρκαγιά στην Πάρο