Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε διαπραγματεύσεις καλεί τους απεργούς η Μαλαματίνα

Με χρονοδιάγραμμα που δεν θα ξεπερνά τον ένα μήνα και με παρουσία παρατηρητών του ΣΕΒ ή του ΕΒΕΘ και της ΓΣΕΕ

Κάλεσμα στους απεργούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της εταιρείας, απευθύνει η «ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ΑΕΒΕ» με ανακοίνωση που εξέδωσε. Η διοίκηση της εταιρείας προτείνει οι συζητήσεις να είναι με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν θα ξεπερνά τον ένα μήνα καθώς και να γίνουν παρουσία παρατηρητών του ΣΕΒ ή του ΕΒΕΘ και της ΓΣΕΕ, καθώς και με τήρηση πρακτικών.

Η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει, επίσης, ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι χαμηλή και πως από το σύνολο των 89 εργαζομένων της εταιρείας ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ΑΕΒΕ μόνο 25 συμμετέχουν σε αυτές, ενώ χαρακτηρίζει ως πρωτοφανές για τα εργασιακά χρονικά το γεγονός πως το Σωματείο κατέθεσε μήνυση εναντίον των εργαζομένων που προσήλθαν στις εγκαταστάσεις Καλοχωρίου, για να εργασθούν!

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει:

Η πλειοψηφία των εργαζομένων της Οινοποιίας Μαλαματίνα δεν συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών που ανήκει στο Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της Επιχείρησης.

Από το σύνολο των 89 εργαζομένων της εταιρείας Οινοποιία Μαλαματίνα ΑΕΒΕ, εργάζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας 64 υπάλληλοι.

Ενώ οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που βρίσκονται στο Φάρο Χαλκίδας και στην Ασωπία, κοντά στη Θήβα, εργάζονται στο σύνολό τους.

Οι εργαζόμενοι που επιχειρούν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Καλοχώρι και να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην εργασία, προπηλακίζονται, εμποδίζονται και απωθούνται με βίαιο τρόπο.

 

Μηνύσεις από το Σωματείο σε βάρος εργαζομένων και μελών της Διοίκησης

Για να στηρίξουν την αδικαιολόγητη απόφαση τους να κρατήσουν κλειστή την επιχείρηση, καθώς και να αποκρύψουν το γεγονός ότι χρησιμοποιούν βία για να εμποδίσουν τους εργαζόμενους που επιθυμούν να εργαστούν, οι συνδικαλιστές του Σωματείου εκμεταλλεύονται κάθε τρόπο. Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να καταθέσουν μήνυση εναντίον 4 εργαζομένων που πήγαν να εργαστούν στο οινοποιείο Καλοχωρίου. Ουσιαστικά μήνυσαν αυτούς, που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους.

Ενώ απαντούν με μηνύσεις και σε βάρος στελεχών της Διοίκησης, όταν εκείνα προσπαθούν με νόμιμο τρόπο, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη να πετύχουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Μέχρι σήμερα 4 διοικητικά στελέχη της εταιρείας έχουν μηνυθεί από τους συνδικαλιστές και έχουν συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, έχοντας προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα.

 

Το Σωματείο έχει έγκαιρα ενημερωθεί για το πλάνο λειτουργικής αναδιοργάνωσης της εταιρείας

Εδώ και μήνες οι συνδικαλιστές του Σωματείου έχουν ενημερωθεί για την ανάγκη να υπάρξει λειτουργικά αναδιοργάνωση της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της επιχείρησης και οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων.

Αυτό όμως το αποκρύπτουν, για να δικαιολογήσουν τις αδιέξοδες κινητοποιήσεις τους. Η Διοίκηση της εταιρείας τους έχει δώσει εδώ και μήνες όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν μια σειρά από λειτουργικές παθογένειες όπως:

• Το τμήμα οδηγών και βοηθών είναι από τα πλέον ζημιογόνα τμήματα της εταιρείας.

• Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα εργάζονται το 50% των εργάσιμων ωρών/ημερών, σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα υπάρχουν 14 οδηγοί και βοηθοί, όταν καθημερινά χρειάζονται και βγαίνουν για δρομολόγια μόνο 2-3 φορτηγά, απασχολώντας max.

6 εργαζόμενους.

• Η εταιρεία πρότεινε οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα να μετακινηθούν σε άλλα τμήματα της επιχείρησης, όμως αυτοί αρνήθηκαν.

• Εναλλακτικά πρότεινε να μπουν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με γενναία κίνητρα, όμως κι αυτή την επιλογή την αρνήθηκαν.

 

Το Σωματείο επιδιώκει να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στην επιχείρηση

Δυστυχώς, οι συνδικαλιστές δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα που να διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης και στο μέλλον. Επιμένουν να υπάρχει τμήμα που οι οδηγοί και οι βοηθοί οδηγοί θα εργάζονται το 50% των εργάσιμων ωρών/ημερών!!!

Αυτός ο ανορθολογισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Διοίκηση της επιχείρησης δεν μπορεί να συμφωνήσει να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Αυτοί που εργάζονται το 100% των εργάσιμων ωρών/ημερών και αυτοί που εργάζονται το 50%. Ιδίως όταν στους τελευταίους τους δόθηκε η δυνατότητα είτε να εργασθούν σε άλλα τμήματα , είτε να μπουν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

 

Η διοίκηση πρότεινε έγκαιρα την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που διασφαλίζει όλες τις παροχές κι αμοιβές των εργαζομένων

Οι συνδικαλιστές του Σωματείου αποκρύπτουν ότι στα τέλη του Φεβρουαρίου 2022, οπότε και έληξε η ισχύς της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με πρωτοβουλία της Διοίκησης έγιναν διαπραγματεύσεις με το Σωματείο των εργαζομένων προκειμένου να υπογραφεί νέα ΣΣΕ, που θα διασφάλιζε όλες τις παροχές και τις απολαβές που είχαν οι εργαζόμενοι και με την προηγούμενη ΣΣΕ, ωστόσο θα απέκλειε τους ανορθολογισμούς και τα προκλητικά προνόμια εξαιτίας των οποίων περιήλθε η επιχείρηση στην πρότερη ζημιογόνο κατάσταση της.

Όλες οι διαπραγματεύσεις υπήρχαν άκαρπες.

Το Σωματείο δεν διαπραγματεύτηκε ουσιαστικά και στην πράξη συνάρτησε τη θέση του στις διαπραγματεύσεις με τη διατήρηση προνομίων των εκπροσώπων του, ενώ την ίδια στιγμή δεν έλαβε υπόψιν τις θέσεις που πρότεινε η επιχείρηση με γνώμονα το κοινό καλό των εργαζομένων και τη μακροβιότητα της επιχείρησης.

 

Η νέα ιδιοκτησία με νέες επενδύσεις, νέα προϊόντα και νέες προσλήψεις προσωπικού, εγγυάται την αναπτυξιακή προοπτική της επιχείρησης

Η Οινοποιία Μαλαματίνα κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ο νέος επενδυτής ανέλαβε να διευθετήσει €13 εκατ. χρέη από το παρελθόν. Έχει δεσμευτεί να επενδύσει επιπλέον €12 εκατ., υλοποιώντας ένα συγκροτημένο σχέδιο λειτουργικής αναδιάρθρωσης διπλασιάζοντας τις πωλήσεις, αυξάνοντας τις εξαγωγές και διπλασιάζοντας τις θέσεις εργασίας, στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη επενδύσει €1,5 εκατ., έχει προχωρήσει σε προσλήψεις νέων εργαζομένων και έχει λανσάρει στην αγορά νέα προϊόντα (νέες ετικέτες κρασιών με την ονομασία Φίλιωμα σε Λευκό – Ροζέ – Ερυθρό, αλλά και 2 νέες ρετσίνες με το όνομα ΡΕΖΙΝΕ, Λευκή και Ροζέ).

Η εταιρεία μας στηρίζει την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες αγρότες έχοντας συνάψει μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 συνεργασίες με αμπελουργούς, συλλέγοντας πάνω από 13 εκ. κιλά σταφύλια και περίπου 300 συνεργασίες με άλλους προμηθευτές υλικών.

Ο νέος επενδυτής έχει δηλώσει επίσης ότι θα διορθώσει όλες εκείνες τις αδυναμίες που οδήγησαν την εταιρεία σε ζημιογόνες χρήσεις και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η εταιρεία παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες θα προχωρήσει μπροστά, με νέες επενδύσεις, με νέα προϊόντα και με νέες προλήψεις προσωπικού.

 

Η εγκατάσταση στο Καλοχώρι, πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα

Σε κάθε περίπτωση η νέα Διοίκηση σέβεται το δικαίωμα της απεργίας και ουδέποτε παρεμπόδισε την άσκησή του. Το μόνο που ζητά, είναι να σεβαστεί και το Σωματείο το δικαίωμα στην εργασία σε όσους επιθυμούν να εργασθούν.

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της Πολιτείας, το παράδειγμα της Μαλαματίνας είναι ενδεικτικό: Μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών έχει κλείσει με την βία μια παραγωγική μονάδα και η εταιρεία πρέπει να περιμένει για μήνες τις αποφάσεις των δικαστηρίων που έχει προσφύγει, προκειμένου να δικαιωθεί!!!

Με βάση τα παραπάνω, η Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και η έναρξη διαπραγματεύσεων με το Σωματείο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν θα ξεπερνά τον ένα μήνα , παρουσία παρατηρητών (από ΣΕΒ ή ΕΒΕΘ και ΓΣΕΕ) και με τήρηση πρακτικών, αποτελεί τη μόνη λύση για να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της εγκατάστασης και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ