Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη βάζει τα καλά της - «Τρέχει» ο στολισμός για την 86η ΔΕΘ (ΦΩΤΟ)

Σημαίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που αποτελεί την τιμώμενη χώρα της φετινής Έκθεσης, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης

Τα καλά της φοράει η Θεσσαλονίκη που ετοιμάζεται για την 86η ΔΕΘ. Η αντίστροφη μέτρηση για τη «γιορτή της πόλης» έχει ξεκινήσει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποτελούν την τιμώμενη χώρα για τη φετινή διοργάνωση.

Έτσι από το πρωί σε εξέλιξη βρίσκεται ο στολισμός στο κέντρο της πόλης με σημαίες της Ελλάδας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Διεθνούς Έκθεσης να ανεμίζουν στην Τσιμισκή.

Όπως έχει δηλώσει άλλωστε ο πρόεδρος της διοργανώτριας εταιρείας, ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, το περίπτερο της τιμώνης χώρας αναμένεται να είναι «ίσως το εντυπωσιακότερο περίπτερο που έχει κατασκευαστεί ποτέ».

Η συμμετοχή των Εμιράτων ως τιμώμενης χώρας στην έκθεση, θα φέρει στη Θεσσαλονίκη (που θα στολιστεί με σημαίες των ΗΑΕ και της Ελλάδας) μια αποστολή 300-400 ατόμων και περισσότερους από 50 σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους και κυβερνητικούς φορείς. Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ, Abdulla bin Touq Al Marri. Πρόκειται δε για την πρώτη φορά στην ιστορία των δεκάδων διοργανώσεων της ΔΕΘ, που μια αραβική χώρα λαμβάνει τον τίτλο της τιμώμενης στην Έκθεση.

Τι κάνει όμως το περίπτερο των ΗΑΕ τόσο εντυπωσιακό; Αν και προς το παρόν ο κ.Τζήκας δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες, σημειώνει ότι ο χώρος όπου θα φιλοξενηθεί η  συμμετοχή των ΗΑΕ (στο Περίπτερο 13), θα ξεχωρίζει λόγω της μεγάλης πολυτέλειας, αλλά και της προσεγμένης αρχιτεκτονικής του. Στον χώρο θα δημιουργηθεί επιπλέον stage (σκηνή), στην οποία θα φιλοξενούνται καθημερινώς καλλιτεχνικά γεγονότα παραδοσιακού χαρακτήρα των ΗΑΕ. Οι εκπρόσωποι των ΗΑΕ έχουν ακόμα μεριμνήσει ώστε το catering στον χώρο του περιπτέρου τους να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ήτοι να σερβιρίζονται τρόφιμα «χαλάλ» (σ.σ. η ένδειξη «halal» πιστοποιεί ότι ένα προϊόν έχει παραχθεί και προετοιμαστεί βάσει παραδόσεων και κανόνων του Ισλάμ και, ειδικά για τα κρέατα -εξαιρουμένου του χοιρινού- αποδεικνύει μεταξύ άλλων ότι το ζώο έχει θανατωθεί με συγκεκριμένο τελετουργικό).

Παραλλάλα υπενθυμίζεται πως όπως ανέφερε και ο Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης, στα πλαίσια της φετινής Έκθεσης, έρχονται πάρα πολλές εκπλήξεις. Όπως δήλωσε μιλώντας στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV, «θα πετάνε και γεράκια, που είναι το σύμβολο των ΗΑΕ,  πάνω από την έκθεση. Νομίζω πως θα έχουμε μία από τις καλύτερες εκθέσεις που ζήσαμε την  τελευταία δεκαετία. Το εκθεσιακό κομμάτι φέτος είναι sold out. Επίσης, για πρώτη φορά, θα έχουμε simulation του αεροπλάνου, του Rafale μαζί με τo F35.  Νιώθουμε περήφανοι για αυτά αλλά δεν τα έχουμε δει ποτέ. 10 Μέρες θα είναι εδώ το simulation και με μια  σειρά που θα ετοιμάσει η ελληνική αεροπορία, θα μπορεί ο κόσμος να το βλέπει και να συμμετέχει και να  μπαίνει στο simulation  του Rafale».

Η 86η ΔΕΘ συνολικά επιστρέφει στα εντυπωσιακά μεγέθη του 2007-2008, προτού η οικονομική κρίση ενσκήψει στην Ελλάδα, ενδέχεται να επιτευχθεί στη φετινή ΔΕΘ ως προς την κάλυψη εκθεσιακού χώρουμε τη διοίκηση της εταιρείας να «ξεκλειδώνει» και να διαμορφώνει ακόμα και χώρους παροπλισμένους επί 20ετία, για να εξυπηρετήσει εκθεσιακές συμμετοχές της τελευταίας στιγμής.

Με τους άμεσους και έμμεσους εκθέτες να ξεπερνούν τους 1600 και τους χώρους όλων των περιπτέρων, εμβαδού 35.000 τ.μ, καλυμμένους, το οικονομικό αποτύπωμα της 86ης ΔΕΘ στην πόλη της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα φτάσει -ή και θα ξεπεράσει- τα 50 εκατ. ευρώ. Οι επισκέπτες υπολογίζεται ότι θα υπερβούν σε αριθμό τους 250.000, αν βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες (σ.σ. η 85η ΔΕΘ, που είχε σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της εκθεσιακής δραστηριότητας στο νέο υγειονομικό πλαίσιο είχε προσελκύσει πάνω από 87.600 άτομα, ενώ κατά την προπανδημική 84η διοργάνωση πέρασαν τις πύλες της έκθεσης πάνω από 260.000)

Δείτε τις φωτογραφίες του TyposThes από το κέντρο της πόλης και τις ετοιμασίες ενόψει της έναρξης της 86ης ΔΕΘ:

deth-etoimasies6.jpg
deth-etoimasies7.jpg
deth-etoimasies5.jpg
deth-etoimasies4.jpg
deth-etoimasies1.jpg
deth-etoimasies.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ