Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τρεις γυναίκες που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης

Τρεις γυναίκες που σημάδεψαν με το έργο τους τη Θεσσαλονίκη

Τρεις εμβληματικές γυναίκες που σημάδεψαν με το έργο και τη δράση τους τη Θεσσαλονίκη, η δασκάλα, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Αγγελική Τσιώμου-Μεταλληνού, η γιατρός και πολιτικός, πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, και πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα μεταπολεμικά, Αρίστη Παγιατάκη και η πολιτικός και δικηγόρος, πρώτη εκλεγμένη Ελληνίδα  βουλευτής Θεσσαλονίκης  στο ελληνικό κοινοβούλιο, Ελένη Σκούρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ).

Για  τρεις γυναίκες “ πρότυπα για κάθε σύγχρονη γυναίκα, για κάθε πολίτη, που διέπρεψαν και πρωταγωνίστησαν για μια Θεσσαλονίκη, μια Ελλάδα με περισσότερο φως” μίλησε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης

Πρόσθεσε, δε, ότι οι τιμώμενες ήταν  “ προσωπικότητες πρωτοπόρες, μαχήτριες για την εποχή τους και το δημόσιο βίο” , “ παραδείγματα ήθους, εθνικής και κοινωνικής προσφοράς, που με το έργο τους μπορούν να εμπνέουν και να διδάσκουν όχι μόνο τις Ελληνίδες, αλλά το κοινωνικό σύνολο”. 

Για την γιαγιά του Αγγελική Τσιώμου-Μεταλληνού, οι οποία αναγνωρίστηκε επίσημα ως Μακεδονομάχος μίλησε στην εκδήλωση ο οικονομολόγος Σπύρος Βασιλειάδης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν δασκάλα στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και μάλιστα σε περιοχές όπου ο αγώνας ήταν στην κορύφωσή του και κινδύνευσε αρκετές φορές η ίδια της η ζωή. 

Επιπλέον, ήταν συγγραφέας-λαογράφος και με αυτή την ιδιότητα της βραβεύθηκε, μεταξύ άλλων, από την Ακαδημία Αθηνών και τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Προώθησε τα θέματα των γυναικών και ιδιαίτερα την ψήφο των γυναικών. “ Το 1930 όταν ψήφισαν οι γυναίκες, η προϋπόθεση ήταν να είναι εγγράμματες και να είναι άνω των 30. Ήταν αρκετά γενναία να πει ότι ήταν πάνω από 30 και μαζί με την αδελφή της Μερόπη Βασιλικού-Τσιώμου ήταν από τις δύο πρώτες που ψήφισαν στη Θεσσαλονίκη”, υπογράμμισε ο κ. Βασιλειάδης

Την ανάγκη η ζωή και η προσφορά αυτών των γυναικών να διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, επισήμανε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου “ Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής. Ο θηλυκός επαναστάτης”, Στέργιος Λεπτοκαρίδης. Τόνισε ότι η Ελένη Σκούρα έκανε επανάσταση για να φοιτήσει στο γυμνάσιο και ο πατέρας της αναγκάστηκε να πάει στην Αθήνα για να το ζητήσει από τον τότε υπουργό Παιδείας.

Πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος στον δήμο Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1951, στις πρώτες που οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ήταν η Αρίστη Παγιατάκη. “ Ωστόσο, παρά την πρωτιά της, τρεις λέξεις στον νόμο που ίσχυαν μόνο για εκείνες τις εκλογές, της στέρησαν το δικαίωμα, να αναλάβει τα δημαρχιακά καθήκοντα”, τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας , συγγραφέας του βιβλίου “ Αρίστη Παγιατάκη. Η πρώτη”.

“ Ο νόμος προέβλεπε πως εκείνες τις εκλογές, το 1951, οι γυναίκες υπό προϋποθέσεις είχαν μεν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, μόνο όμως ως δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι. Από το 1953 και μετά θα μπορούσαν να είναι κανονικά δήμαρχοι οι πρόεδροι κοινοτήτων”, εξήγησε.

 

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Αρίστη Παγιατάκη ήταν γιατρός, πνευμονολόγος, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της φυματίωσης, σε μια εποχή που στη Θεσσαλονίκη «θέριζε» αυτή η ασθένεια και έδινε έμφαση σε ενέργειες ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψή της. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ