Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δανιηλίδης: «Δεν μπορεί η κανονικότητα να ισχύει παντού εκτός των ΚΑΠΗ»

Νέα επιστολή του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών για το δικαίωμα της πρόσβασης ανεμβολίαστων πολιτών στα δημοτικά ΚΑΠΗ

Την άρση του «απαράδεκτου, άδικου και παράλογου», όπως τον χαρακτηρίζει, περιορισμού εισόδου στα ΚΑΠΗ μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ωφελούμενους και την άμεση τροποποίηση της σχετικής Κυβερνητικής Απόφασης (ΚΥΑ), όπως επανειλημμένως έχει επισημάνει, ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης, με επιστολή που απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς και Αναπληρωτές Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, την οποία κοινοποίησε στους προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΚΜ καθώς και σε όλους τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ζητώντας «να πράξουν το αυτονόητο στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επιστολή «προκειμένου να ξαναβάλουμε στη ζωή μας την «κανονικότητα» που στερηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια, είναι απολύτως αναγκαίο και κοινωνικά επιβεβλημένο, όπως επανειλημμένως έχουμε επισημάνει, να αρθεί ο απαράδεκτος αυτός περιορισμός και να τροποποιηθεί άμεσα η σχετική ΚΥΑ (…) που επιφυλάσσει τέτοια αυθαίρετα και καταχρηστικά μέτρα που οδηγούν σε άνιση μεταχείριση των ηλικιωμένων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης και αναγκάζονται αδίκως να στερούνται των υπηρεσιών των δημοτικών ΚΑΠΗ». «Δεν μπορεί η «κανονικότητα» να ισχύει παντού εκτός των ΚΑΠΗ» υπογραμμίζει ο Σίμος Δανιηλίδης, επισημαίνοντας ότι «η ρύθμιση αυτή δυστυχώς διαμορφώνει, όπως επανειλημμένως έχουμε επισημάνει, δύο ταχύτητες στις δομές υγείας και κοινωνικής προστασίας. Τη στιγμή που η πρόσβαση σε όλες τις δομές υγείας, δηλαδή σε χώρους υψηλότατου κινδύνου, γίνεται με την επίδειξη PCR ή rapid test, στα ΚΑΠΗ εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα της περιόδου έντασης της πανδημίας».

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

Συκιές, 09/11/2022

ΠΡΟΣ:

1. Τον Υπουργό Υγείας Κύριο Αθανάσιο Πλεύρη

2. Τον Υπουργό Εσωτερικών Κύριο Μαυρουδή Βορίδη

3. Την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Κυρία Ασημίνα Γκάγκα

4. Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Κύριο Στυλιανό Πέτσα

Κοινοποίηση:

1. Τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κύριο Δημήτρη Παπαστεργίου

2. Τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Κύριο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη

3. Βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης

ΘΕΜΑ: Πρόσβαση ανεμβολίαστων πολιτών στα δημοτικά Κέντρα Ανοικτής Προστασίας ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.51236/ΦΕΚ 4756Β/9-9-2022 έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID 19 στο σύνολο της Επικράτειας, η ισχύς της οποίας παρατείνεται εκ νέου από τη λήξη της έως και τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 06:00, τα δημοτικά ΚΑΠΗ λειτουργούν μόνο με τη συμμετοχή ωφελούμενων και εργαζομένων οι οποίοι είτε επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

Η ρύθμιση αυτή δυστυχώς διαμορφώνει, όπως επανειλημμένως έχουμε επισημάνει, δύο ταχύτητες στις δομές υγείας και κοινωνικής προστασίας. Τη στιγμή που η πρόσβαση σε όλες τις δομές υγείας, δηλαδή σε χώρους υψηλότατου κινδύνου, γίνεται με την επίδειξη PCR ή rapid test, στα ΚΑΠΗ εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα της περιόδου έντασης της πανδημίας.

Αυτό είναι εντελώς παράλογο!

Τα ΚΑΠΗ σήμερα λειτουργούν ως χώροι συνάθροισης των ηλικιωμένων με ταυτόχρονη παροχή υπηρεσιών πρόνοιας, υγείας, πολιτισμού, αναψυχής, παιδείας κλπ. Στα ΚΑΠΗ ο ηλικιωμένος συνευρίσκεται με τους φίλους του, όπως δηλαδή συμβαίνει σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο. Συμμετέχει σε ομάδες θεάτρου, χορού ή χορωδίας, όπως συμβαίνει σε ένα πολιτιστικό κέντρο όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο. Συμμετέχει σε μαθήματα επιμόρφωσης όπως συμβαίνει σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο. Του παρέχονται υπηρεσίες φυσικοθεραπείας ή ψυχολογικής στήριξης, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο.

Στους ηλικιωμένους παρέχονται υπηρεσίες υγείας (αφού σε πάρα πολλούς δήμους στα ΚΑΠΗ λειτουργούν δημοτικά ιατρεία ή παραρτήματα δημοτικών ιατρείων), όπως συμβαίνει στις δομές φροντίδας υγείας όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο παρά μόνο η επίδειξη PCR ή rapid test.

Που αποσκοπεί λοιπόν ο απαράδεκτος περιορισμός του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης;

Η προστασία των ηλικιωμένων από τον COVID δεν επιτυγχάνεται με τέτοιου είδους περιορισμούς, αλλά με την εφαρμογή μέτρων όπως η χρήση μάσκας και αντισηπτικού, ο φυσικός αερισμός των κλειστών χώρων, η τήρηση αποστάσεων, η συστηματική ενημέρωση, μέτρα που ούτως ή άλλως λαμβάνονται στα ΚΑΠΗ.

Οι δήμοι ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του COVID και ανέλαβαν πρωτοβουλίες για τον εμβολιασμό των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. Ήταν οι πρώτοι που διέθεσαν τις υπηρεσίες τους στην μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Δεν μπορεί λοιπόν η πολιτεία να τους επιφυλάσσει τέτοια αυθαίρετα και καταχρηστικά μέτρα που οδηγούν σε άνιση μεταχείριση των ηλικιωμένων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης και αναγκάζονται αδίκως να στερούνται των υπηρεσιών των δημοτικών ΚΑΠΗ.

Δεν μπορεί η «κανονικότητα» να ισχύει παντού εκτός των ΚΑΠΗ.

Προκειμένου λοιπόν να ξαναβάλουμε στη ζωή μας την «κανονικότητα» που στερηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια, είναι απολύτως αναγκαίο και κοινωνικά επιβεβλημένο, όπως επανειλημμένως έχουμε επισημάνει, να αρθεί ο απαράδεκτος αυτός περιορισμός και να τροποποιηθεί άμεσα η σχετική ΚΥΑ.

Αναμένουμε την άμεση θετική σας ανταπόκριση,

Με τιμή

Ο Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών

Σίμος Θ. Δανιηλίδης

Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ