Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη αγκαλιά μαθητών, υπό το «βλέμμα» του Άλκη (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Φόρεσαν τις φανέλες των ομάδων τους και συμμετείχαν σε δράση στα εγκαίνια τοιχογραφίας στη μνήμη του Άλκη στο 11ο δημοτικό Καλαμαριάς

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Το δικό τους μήνυμα κατά της οπαδικής βίας έδωσαν σήμερα το μεσημέρι μαθητές του 11ου δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς.

Φορώντας μπλούζες από τις αγαπημένες τους ομάδες στάθηκαν μπροστά στην τοιχογραφία που έφτιαξε εθελοντικά ο SAME84 με την συνεργασία της Δ/νσης του σχολείου. Στο έργο απεικονίζεται o Άλκης ο οποίος κοιτάζει χαρούμενος ένα ιδανικό τρόπο συνύπαρξης των ανθρώπων ανεξαρτήτως ομάδας, πιστεύω, φύλου, εθνικότητας και οτιδήποτε άλλο μας "διαφοροποιεί"  από τους συνανθρώπους μας , και μάλιστα μέσα από ένα άθλημα, το ποδόσφαιρο.

Παράλληλα ο καλλιτέχνης επιμελήθηκε την συμμετοχική δράση των μαθητών του σχολείου κατά την οποία μαθητές ζωγράφισαν σε τοίχο του σχολείου τις λέξεις : αλληλεγγύη, συνύπαρξη, αλληλοσεβασμός.

toixografia_alkis_2.jpg

Η τοιχογραφία, της UrbanAct και της “Δομής 1ης Φεβρουαρίου Εις το Όνομα του Άλκη” είναι πρώτη για το πρόγραμμα με δημόσιες τοιχογραφίες και συμμετοχικές δράσεις μαθητών σε σχολεία ανά την Ελλάδα, ενάντια στην οπαδική βία και εν γένει ενάντια στη βία.

Μιλώντας κατά τα εγκαίνια της τοιχογραφίας ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης είπε πως μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή «τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι ο αθλητισμός είναι ένας συνδετικός κρίκος όλων και όχι ένα κομμάτι που θα βάλει τον έναν απέναντι στον άλλο. Να μην μένουμε σε ένα συμβάν που μας στεναχώρησε, αλλά στο ότι ο αθλητισμός θα πρέπει να μας ενώνει, και όλοι να μείνουμε ενωμένοι ως κοινωνία. Δεν θα πρέπει να υπάρχει βία ούτε στον αθλητισμό ούτε σε κανένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας».

toixografia_alkis_1.jpg

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Ιωσηφίδης μίλησε για την Urban Act Δομής 1ης Φεβρουαρίου Εις το Όνομα του Άλκη” λέγοντας πως στους στόχους είναι «να μην ξεχαστεί η δολοφονία του 19χρονου και να αποτελέσει ένα σύμβολο αλλαγής. Να είναι ο Άλκης το τελευταίο θύμα οπαδικής βίας. Επίσης στόχος είναι να επιδράσει ώστε αλλάξει η οπαδική κουλτούρα. Να βγουν στην επιφάνεια αξίες του σεβασμού και της συνύπαρξης. Τα παιδιά μας εδώ θα έρχονται στο σχολείο και θα ζουν την εικόνα της συνύπαρξης και της αγάπης η οποία υπάρχει πίσω από μια μπάλα ποδοσφαίρου, χωρίς να υπάρχει από πίσω ένα λάθος χρώμα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ιδέα της τοιχογραφίας ξεκίνησε πριν τρεις μήνες, ένα μήνα συζητούσαν πάνω στα τελικά σχέδια, ενώ ο SAME84 αποτύπωσε αυτό που ήθελαν οι συντελεστές της δράσης.

toixografia_alkis_4.jpg

Ο καλλιτέχνης μιλώντας στο TyposThes σημείωσε ότι «τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Θέλαμε να δείξουμε ότι μπορούν να συνυπάρχουν χωρίς να φοβούνται να πουν ποια ομάδα είναι. Στην τοιχογραφία μας έχουμε παιδιά που παίζουν μαζί ανεξάρτητα από το τι φανέλα φοράνε, τι φύλλο είναι, και ο Άλκης τα χαζεύει δείχνοντας πως αυτό ήταν το όραμά του».

toixografia_alkis_5.jpg

Η τοιχογραφία υλοποιήθηκε σε τέσσερις μέρες στο προαύλιο χώρο του σχολείου και με οπτική στην ευρύτερη γειτονιά και  κοινότητα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ