Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο για τα αδέσποτα ζωάκια σε δήμο - Πως να συμμετέχετε

Ενώνει εθελοντές για τη φροντίδα τους με στόχο κανένα ζώο να μην υποφέρει αβοήθητο στους δρόμους – Τι άλλο σχεδιάζει η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου

*Της Λεμονιάς Βασβάνη - Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Είσαι φιλόζωος και θέλεις να φροντίζεις αδέσποτα ζωάκια; Τότε μπορείς να γίνεις μέλος της ομάδας φιλόζωων εθελοντών που συγκροτεί ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου με πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Πρασίνου.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος κυρία Όλγα Αθανασιάδου Νέδου μιλώντας στο «TyposThes» αναφέρθηκε στην ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα φιλόζωων εθελοντών που απηύθυνε ο δήμος έτσι ώστε «κανένα ζώο να μην υποφέρει αβοήθητο στους δρόμους».

Όπως εξήγησε παλαιότερα υπήρχε μια φιλοζωική ομάδα 15 περίπου ατόμων τα οποία φρόντιζαν αδέσποτα όμως με την πάροδο των χρόνων σε αυτήν έχουν μείνει μόνο τρία μέλη. «Είναι δύσκολο πλέον να έχουν έννοια καθημερινά και για τα ζωάκια. Μην ξεχνάτε ότι είναι εθελοντική συνεισφορά. Είναι πολίτες που έχουν και τις δουλειές τους και τις υποχρεώσεις τους καθημερινά. Αποφάσισα λοιπόν να κάνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε άτομα που θα ενδιαφέρονταν να συνεισφέρουν εθελοντικά στην φροντίδα των ζώων. Με αυτό τον τρόπο θα μοιραστούν τα καθήκοντα πχ θα υπάρχουν ομάδες 2-3 ατόμων που θα ασχολούνται 2 -3 φορές την εβδομάδα, και επιπλέον όσοι αγαπούν τα ζώα αλλά δεν μπορούν να τα έχουν στο σπίτι θα μπορέσουν να νιώσουν αυτή την χαρά της φροντίδας μέσα από τον εθελοντισμό», σημείωσε.

Εξήγησε πως ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου έχει πρόγραμμα που μεριμνά για την στείρωση, το τσιπάρισμα και την αποπαρασίτωση των αδέσποτων, ενώ καλύπτει και το κόστος της διατροφής τους. Το πρόβλημα έγκειται στο ανθρώπινο δυναμικό που θα δίνει την τροφή στα ζωάκια και θα τα προσέχει. Αυτή την στιγμή υπολογίζεται ότι περί τα 55 σκυλάκια έχουν ακολουθήσει αυτό το πρόγραμμα και τα φροντίζει η φιλοζωϊκή με το ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό της.

Η αντιδήμαρχος σημείωσε πως θα εφαρμοστούν καλές πρακτικές που έχουν υιοθετήσει άλλα σωματεία και ομάδες όπως πχ ο «Αδέσποτος πλανήτης», ενώ στα σχέδια είναι και η δημιουργία μιας ιστοσελίδας μέσα από την οποία θα μπορούσε κανείς να μάθει για αδέσποτα ζωάκια και μετέπειτα να τα υιοθετήσει.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το ενδεχόμενο κατασκευής διαδημοτικού καταφυγίου σχολίασε πως υπήρξαν συνομιλίες με όμορους δήμους δίχως όμως να καταλήξουνε κάπου.

Ωστόσο σημείωσε πως θα γίνει ένα πιο συντονισμένο σχέδιο για τα αδέσποτα. Σημαντικό κομμάτι της βοήθειας θα παρέχεται από τους εθελοντές. Η κυρία Αθανασιάδου Νέδου σχολίασε πως «υπάρχουν περιπτώσεις δήμων όπως της Λάρισας και της Βέροιας, που έχουν δημοτικά καταφύγια ζώων, όπου συνεργάζονται με ΜΚΟ της Γερμανίας και μέλη αυτών των σωματείων έρχονται στις εγκαταστάσεις των καταφύγιων και κάνουν δωρεάν στειρώσεις».

«Αυτό το διάστημα κάνουμε επαφές με τις Ελληνικές πρεσβείες στη Γερμανία για να δούμε μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο στο κομμάτι των στειρώσεων και εδώ», ανέφερε η αντιδήμαρχος.

Στο πλαίσιο των δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την συνύπαρξη με τα ζώα έχει προγραμματιστεί στις 20/2 μια ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μεγ. Αλεξάνδρου 57) ενώ «τρέχει» και πρόγραμμα ενημέρωσης σε σχολεία του δήμου με δύο εισηγητές.

Χρήσιμα

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για φιλόζωους εθελοντές στο τηλέφωνο:  6978105888 και στο email: [email protected].

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπέος για ξύλο: Εγώ δεν είμαι λουλού – Εσάς αν σας βρίσουν τη μάνα πείτε «ευχαριστώ»
Επίθεση κατά Κασσεκάλη και Ανδρουλάκη - Εγώ δεν έχω καμία στήριξη από κανέναν και δεν τους έχω ανάγκη… , σημείωσε
Μπέος για ξύλο: Εγώ δεν είμαι λουλού – Εσάς αν σας βρίσουν τη μάνα πείτε «ευχαριστώ»