Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Αναγέννηση» για 10 σημαντικούς εμπορικούς δρόμους στη Θεσσαλονίκη

Στο στάδιο της δημοπράτησης για το τεχνικό κομμάτι βρίσκεται το μεγάλο έργο

 Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Σημαντικοί εμπορικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης που έχουν «ταλαιπωρηθεί» πολύ τα προηγούμενα πολλά χρόνια θα «αναγεννηθούν», μέσα από μεγάλο πρόγραμμα για την οικονομική ανασυγκρότηση και την αστική αναζωογόνησή τους, που δρομολογεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξασφάλισε περίπου 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για 10 εμπορικούς δρόμους της πόλης και αυτήν την στιγμή το πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο του διαγωνισμού.

«Είμαστε στο στάδιο δημοπράτησης για το τεχνικό κομμάτι και περιμένουμε αναδόχους. Μέσα στο επόμενο δίμηνο –τρίμηνο θα έχουμε τον εργολάβο», όπως δηλώνει στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μάκης Κυριζίδης.

Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα τεράστιο έργο καθώς θα γίνει λίφτιγκ σε σημαντικούς δρόμους «που δεν έχουν δει παρέμβαση εδώ και δεκαετίες». «Θα τους ανακαινίσουμε πλήρως. Πεζοδρόμια, πράσινο φωτισμοί αστικός εξοπλισμός, έξυπνες διαβάσεις», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

emporikoi-dromoi-dimos-thessalonikis_2.jpg

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του Δήμου αφορά στοχευμένες παρεμβάσεις σε δέκα εμπορικούς δρόμους, που επιλέχθηκαν έπειτα από συνεργασία με τις κατά τόπους δημοτικές κοινότητες -με σχετικές αποφάσεις των συμβουλίων τους- κι έπειτα από τεχνικό έλεγχο από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις θα εξελιχθούν στους ακόλουθους δρόμους:  Στην Εγνατία, στην Ολύμπου, στην Κολωνιάρη, στην Παναγίας Φανερωμένης, στην Κλαυθμώνος, στην Παπάφη, στην 25ης Μαρτίου, στη Μάρκου Μπότσαρη, στη Βενιζέλου (Τριανδρία) και στην Ελευθερίας (Τριανδρία).

Στο πλαίσιο των έργων που έχουν σχεδιαστεί μεταξύ άλλων θα ενισχυθεί το αστικό πράσινο, θα υπογειοποιηθούν οι κάδοι, θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες, θα γίνουν ανακατασκευές στα πεζοδρόμια και θα αναβαθμιστεί ο φωτισμός με σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Ο σχεδιασμός του Δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει ακόμη έξυπνα συστήματα και εφαρμογές, όπως ενδεικτικά η δημιουργία καθιστικών σημείων όπου θα μπορεί να γίνεται φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών πάνελ, η εγκατάσταση συστήματος αποτροπής στάθμευσης σε ράμπες ΑμΕΑ, η τοποθέτηση κεντρικά ελεγχόμενου συστήματος διαχείρισης νερού άρδευσης ή η διαμόρφωση έξυπνων διαβάσεων πεζών.

Στις εμπορικές ζώνες θα τοποθετηθούν χάρτες, ώστε να διευκολύνονται οι επισκέπτες τους, ενώ προβλέπονται και σειρά παρεμβάσεων για τη βελτίωση του μικροκλίματος στις υπό ανάπλαση περιοχές.

«Με τις παρεμβάσεις μας θέλουμε να φτιάξουμε δρόμους ζωντανούς – εμπορικούς. Να ανοίξουν ξανά εμπορικά καταστήματα, να δημιουργηθούν ξανά θέσεις εργασίας, να δοθεί ζωή σε γειτονιές που τόσα χρόνια η κρίση τις καθήλωσε. Η Θεσσαλονίκη των εμπόρων και της αγοράς, η Θεσσαλονίκη της βόλτας και του περίπατου χρειάζεται και θα έχει νέα πεζοδρόμια, νέο φωτισμό, νέο αστικό εξοπλισμό, περισσότερο πράσινο», έχει δηλώσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

emporikoi-dromoi-dimos-thessalonikis_5.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ