Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εντατικοί έλεγχοι για τα τραπεζοκαθίσματα

Παράταση του μέτρου της επέκτασης στον εξωτερικό χώρο και για το 2023 ζητούν από τον κλάδο της εστίασης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Πιο εντατικοί είναι το τελευταίο διάστημα στη πόλη μας οι έλεγχοι για τα τραπεζοκαθίσματα στον κλάδο της εστίασης με τους παραβάτες να πρέπει να πληρώσουν χρηματικά πρόστιμα ενώ αν υπάρξει επαναλαμβανόμενη παράβαση κινδυνεύουν μέχρι και με ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

«Από τις 15 Ιανουαρίου 2023 σταμάτησε η παράταση που είχε δοθεί με την οποία τα καταστήματα εστίασης μπορούσαν να αναπτύξουν διπλάσιο χώρο τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικό χώρο δίχως επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Αυτό είχε γίνει για να ενισχυθεί ο κλάδος μας λόγω των επιπτώσεων που είχαν υποστεί από τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Ζητήσαμε από τις δημοτικές αρχές παράταση και για το 2023, καθώς δεν είχαμε κάποια βοήθεια στο αυξημένο ενεργειακό κόστος (ρεύμα και αέριο). Παράλληλα ο κ. Καββαθάς είχε συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα και μετέφερε το αίτημα του κλάδου μας για την παράταση επέκτασης σε διπλάσιο χώρο δίχως επιπλέον κόστος και για το τρέχον έτος. Προς το παρόν όμως δεν έχουμε κάποια εξέλιξη και ο δήμος έχει ξεκινήσει τους ελέγχους ενώ ήδη έχουν μπει και πρόστιμα», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η δημοτική αστυνομία έχει βγει στους δρόμους και στα πεζοδρόμια και γράφει τους παραβάτες. Μάλιστα αν υπάρξει τρίτη παράβαση γίνεται ανάκληση της άδειας λειτουργίας».

Ο κ. Επιτροπίδης σχολίασε πως στα πρόστιμα υπάρχει προσαύξηση 200% αν δεν πληρωθούν. Οι παραβάτες πρέπει να πληρώσουν το πρόστιμο, αλλά και να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα. Διαφορετικά θα τα «σηκώνει» ο δήμος και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν και επιπλέον πρόστιμο ώστε να τα πάρουν πίσω. Αλλιώς θα καταστρέφονται έπειτα από ένα διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σώμα ελεγκτών έχει πραγματοποιήσει ήδη ενημερώσεις σε αρκετούς καταστηματάρχες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μετά τους ελέγχους αν οι παραβάτες δεν καταθέσουν ένσταση ή δεν συμμορφωθούν εντός δεκαημέρου, τότε μπαίνουν τα πρόστιμα και γίνεται η απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος είχε προτείνει μέσω διαβούλευσης στους καταστηματάρχες τη δυνατότητα να αυξήσουν τον αριθμό και μόνο των καθισμάτων και όχι το εμβαδό ανάπτυξής τους.

Άκης Λαζάρου: «Έπρεπε να είχαν μαζευτεί από τις 15/1»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Σωματείου Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Άκης Λαζάρου μιλώντας στο «ΤyposThes» υπογράμμισε πως «τα τραπεζοκαθίσματα έπρεπε να είχαν μαζευτεί από τις 15 Ιανουαρίου 2023. Ο δήμος Θεσσαλονίκης όφειλε να το κάνει αυτό άμεσα. Οι λύσεις που προτείνει είναι μεσοβέζικες. Πρέπει να τηρείται το γράμμα του νόμου».

Να υπενθυμίσουμε ότι τα καταστήματα έχουν προθεσμία μέχρι 28 Φεβρουαρίου για να κάνουν αιτήσεις για τραπεζοκαθίσματα για το 2023.

Έλεγχοι και για το κάπνισμα

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό νόμο όπου και εκεί μπαίνουν πρόστιμα στους παραβάτες.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων της εστίασης τηρεί το νόμο. Απλώς υπάρχουν μερικοί παραβάτες», σχολίασε ο κ. Επιτροπίδης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρέμβαση Σταϊκούρα για προσβλητική συμπεριφορά οδηγού σε ΑμεΑ (VIDEO)
«Προσβλητικές συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και θα έχουν προβλεπόμενες κυρώσεις», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι διοικήσεις των αστικών...
Παρέμβαση Σταϊκούρα για προσβλητική συμπεριφορά οδηγού σε ΑμεΑ (VIDEO)