Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ερατώ Αλακιοζίδου: «Η μουσική είναι το φως που οδηγεί προς τα έξω»

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας Χορτιάτη μίλησε για το «Out of the box concert series»

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Έναν κύκλο συναυλιών εκτός πλαισίου εγκαινιάζει ξεκινάει η καλλιτεχνική σαιζόν του 2023 για το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας Χορτιάτη. Το «Out of the box concert series» θα εγκαινιαστεί με το Πολωνικό Κουαρτέτο Εγχόρδων Dafo String Quartet ( 1993-2023- επέτειος 30 χρόνων), που έρχεται για 1η φορά στην Ελλάδα, και θα παρουσιάσει σε συνεργασία με την Ελληνίδα σολίστ πιάνου και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας Χορτιάτη  Ερατώ Αλακιοζίδου δύο κουιντέτα ειδικά γραμμένα για το σύνολο και αφιερωμένα στην πιανίστα. Η ίδια μίλησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» για το νέο κύκλο συναυλιών τονίζοντας ότι «η μουσική είναι το μέσο φυγής - είναι το φως που οδηγεί προς τα έξω». Αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Dafo String Quartet , ενώ σχολίασε και πτυχές του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος 85.

eratw_alakozidou.jpg

-Όταν σκεφτόμαστε εκτός πλαισίου ανοίγουν νέοι ορίζοντες, νέες ιδέες. Πώς γεννήθηκε ο κύκλος συναυλιών Out of the box concert series; Και τι θα περιλαμβάνουν;

-Μια ιδέα που προκύπτει από την ανάγκη ανατροπής, απόκλισης και διαφυγής από το σύνηθες πλαίσιο των συναυλιών, από τη νόρμα και το κατεστημένο. Η σύγχρονη πραγματικότητα και οι ρυθμοί της επιβάλουν μια ρουτίνα κονσέρβα και ανθρώπους που χωρούν σε κουτάκια. Η μουσική είναι το μέσο φυγής - είναι το φως που οδηγεί προς τα έξω. Η ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας αναζητά τρόπους διαφορετικούς για να μπορέσει να ικανοποιηθεί, πετώντας από πάνω της όλα όσα τη φιμώνουν . Οι συναυλίες εκτός πλαισίου ορίζουν έναν νέο χώρο που αγκαλιάζει αυτή την ανάγκη και την απελευθερώνει από τα δεσμά της "κανονικότητας". Θα περιλαμβάνουν συμμετοχές καλλιτεχνών από το εξωτερικό που σε συνεργασία με Έλληνες καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν σύγχρονα έργα και θεματικές πλαισιωμένες με εκπαιδευτικές ή άλλες δράσεις σε ένα Crossover τεχνών και ενοτήτων.

sygkrotima.jpg

-Πώς προέκυψε η σύμπραξη με το Dafo String Quartet;

-Η συνεργασία ξεκίνησε το 2021 με τις Justyna Duda & Danuta Augustyn, οι οποίες ήταν προσκεκλημένες του φεστιβάλ Music Diaries στο πλαίσιο συνεργασίας με την Ακαδημία της Κρακοβίας. Η χημεία ήταν άμεση και έτσι αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και σε πιο προσωπικό επίπεδο. Έτσι, προέκυψε η ανάθεση έργων στον ταλαντούχο Ιταλό πιανίστα και συνθέτη Nicola Elias Rigato με τον οποίο συνεργάζομαι τα τελευταία χρόνια, καθώς μου έχει γράψει και πολλά έργα για πιάνο, αλλά και με τον στενό φίλο και συνεργάτη, επίσης πολύ ταλαντούχο συνθέτη και πιανίστα Στάθη Γυφτάκη. Και οι δύο έχουν γράψει έργα αφιερωμένα σε εμάς. Το έργο του Nicola Rigato παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία τον Νοέμβριο του 2022 στην Κρακοβία ενώ το έργο του Στάθη Γυφτάκη θα παρουσιαστεί σε α παγκόσμια εκτέλεση στο Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη. Το Κουαρτέτο Dafô ιδρύθηκε το 1993 - φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυση του - και είναι το πρώτο γυναικείο κουαρτέτο εγχόρδων στην Πολωνία. Τα μέλη του κουαρτέτου γοητευμένα από τη σύγχρονη μουσική, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους από την ίδρυση του στην εκτέλεση έργων μουσικής του 20ου και 21ου αιώνα και το σύνολο έχει επανειλημμένα βραβευτεί για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες. Στην Ελλάδα εμφανίζονται για πρώτη φορά και είναι μεγάλη χαρά και τιμή να τους φιλοξενώ στον θαυμάσιο χώρο της αίθουσας Σ. Κουγιουμτζής στο Πανόραμα αλλά και να συμπράττω μαζί τους.

eratw2.jpg

-Τι θα δούμε επί σκηνής;
-Στη συναυλία στις 19 Φεβρουαρίου το κουαρτέτο θα παρουσιάσει ο Κουαρτέτο Εγχόρδων Νο. 2 του Penderecki – από τους πιο σημαντικούς Πολωνούς συνθέτες,  που γράφτηκε το 1968 και είχε σκοπό ν’ απεικονίσει τη διεθνή πολιτική αναταραχή του ίδιου έτους. Το έργο του Στάθη Op.112 σε Α' Παγκόσμια εκτέλεση με τίτλο Imaginary Dances που αποτελείται από τρία μέρη Towards the light, Night pray ,“Like an inner confession”  και το έργο του Nicola Elias Rigato  με τίτλο “In the absence of Gods and Demons” nr.1 σε Α' Πανελλήνια εκτέλεση. Παράλληλα το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν πρόβες εργαστηριακού περιεχομένου, σεμινάρια και master classes εγχόρδων, πιάνου και μουσικής δωματίου. Τη συναυλία θα προλογίσει με pre concert talk ο μουσικοκριτικός Αντώνης Μπαλάσκας, ο οποίος έχει επιμεληθεί και τα κείμενα του προγράμματος.

 

-Τελευταία υπάρχει έντονος προβληματισμός από πλευράς καλλιτεχνών για το ΠΔ 85/2022. Πώς κρίνετε τις αλλαγές που προωθεί και πόσο επηρεάζει τους μουσικούς;

-Είναι γνωστό σε όλους πως οι καλλιτεχνικές και μουσικές σπουδές στην Ελλάδα είναι αδιαβάθμιτες. Και δεν μιλάω για την ίδρυση και την ύπαρξη των Πανεπιστημίων που έχουν συγκεκριμένες ειδικότητες και που ιδρύθηκαν ενώ δεν υπήρξε διαβάθμιση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης.  Αναφέρομαι στις Δραματικές σχολές, στις σχολές χορού, στα ωδεία που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Μέχρι και πριν την ανακοίνωση του ΠΔ οι καλλιτέχνες μισθολογικά ανήκαν στην κατηγορία ΤΕ. Με την ανακοίνωση του ΠΔ τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα και το τοπίο γίνεται ακόμα πιο ασαφές.  Και ενώ οι αρμόδιοι του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρουν που το συγκεκριμένο ΠΔ αφορά μόνο προσλήψεις που θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, αφού το καλλιτεχνικό προσωπικό εξαιρείται από τη συγκεκριμένη διαδικασία, οι ενότητες που καθορίζουν τα προσόντα πρόσληψης έχουν λανθασμένες και ασαφείς περιγραφές καθώς αναφέρονται σε ειδικότητες και τμήματα που δεν υπάρχουν. Παράλληλα, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό, κανένας δεν διασφαλίζει το γεγονός της επέκτασης ενός τέτοιου ΠΔ και σε άλλους τομείς. Ενώ, συνεχίζει να παραμένει αδιαβάθμιτη η καλλιτεχνική εκπαίδευση της χώρας, ουσιαστικά εξισώνεται με τα  επαγγελματικά δικαιώματα των ΙΕΚ που παρέχουν κατάρτιση και όχι πολυετή εκπαίδευση όπως τα ωδεία, οι σχολές χορού κλπ. Είναι πραγματικά ντροπιαστικό, για όλους τους καλλιτέχνες αλλά και λυπηρό για τη χώρα, που ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνείται πεισματικά να ενσωματωθεί στη συνθήκη της Μπολόνια και να βρει λύση στο αιώνιο πρόβλημα. Ήμουν σπουδάστρια στο Κρατικό Ωδείο και μετά από 35 χρόνια συνεχίζουμε να συζητάμε τα ίδια και τα ίδια. Είναι κάτι περισσότερο από τραγικό να προσπαθείς να αποδείξεις τα αυτονόητα στη χώρα στην οποία ζεις και έχεις σπουδάσει, όταν το ίδιο το κράτος δεν έχει προνοήσει κανένα απολύτως πλαίσιο για αυτό.  Αναγνωρισμένοι τίτλοι σπουδών στο εξωτερικό να μην αναγνωρίζονται στην Ελλάδα ως συνέχεια σπουδών, αφού ο πρώτος τίτλος στην Ελλάδα δεν είναι αναγνωρισμένος. Και δεν αναγνωρίζεται η συνέχεια αυτή ούτε Ακαδημαϊκά αλλά ούτε και μισθολογικά. Τα προβλήματα του χώρου είναι πολλά ξεκινώντας από τη διαβάθμιση των σπουδών, τις αμοιβές, το ωράριο και πάει λέγοντας. Και αποτελεί ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που έχουν περάσει, καθώς καμία δεν ενέκυψε στην αναζήτηση ενός πλαισίου που να ανταποκρίνεται με την πραγματικότητα. Ήρθε η ώρα να βρεθεί μια ουσιαστική λύση και όχι άλλη μια τονωτική ένεση που θα κουκουλώσει και θα διαιωνίσει το πρόβλημα. Το Δίκτυο των Καλλιτεχνικών Διευθυντών των Δημοτικών Ωδείων της χώρας έχει καταθέσει πολλαπλά υπομνήματα στο παρελθόν όπως και τώρα και είναι ανοιχτό για όποια εποικοδομητική συζήτηση υπάρξει στο άμεσο μέλλον.

-Ποια τα επόμενα βήματα για το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας Χορτιάτη; Τι σχεδιάζετε;

-Ο εκπαιδευτικός και καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Δημοτικού ωδείου πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, και έχει ήδη ολοκληρωθεί για το 2023. Ως ενεργό μέλος της AEC(Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen/ Ευρωπαϊκή Ένωση Μουσικών Ακαδημιών, Πανεπιστημίων και Ωδείων) από τον Απρίλιο του 2021, ο προγραμματισμός κινείται με ένα χρονοδιάγραμμα που του επιτρέπει να  συντονίζεται με αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών. Η υποστήριξη του Δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη είναι έμπρακτη καθώς συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμά μας για έναν φορέα που να είναι λειτουργικός, σύγχρονος και εξωστρεφής. Επίσης η συνεργασία με τη νέα δραστήρια πρόεδρο της ΚΕΠΑΠ Βίκυ Κανέλλου, δίνει νέες προοπτικές στον οργανισμό.
Το πρόγραμμα του 2023 στηρίζεται στους άξονες της εξωστρέφειας και των συνεργασιών. Θα υπάρξουν συνεργασίες με καλλιτέχνες και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, εσωτερικές παραγωγές αλλά και δράσεις. Το καλλιτεχνικό διδακτικό προσωπικό του ωδείου στηρίζει και εμπλέκεται ενεργά στη δημιουργία πολυεπίπεδων δράσεων.
Με την εκδήλωση του Dafo Quartet που εγκαινιάζει τη νέα θεματική Out of the Box Concert series ξεκινάει η καλλιτεχνική σαιζόν του 2023.

afisa_dafo_quartet.jpg

Χρήσιμα

Η συναυλία στα 19/2 ώρα 20.30 στην Αίθουσα Σ.Κουγιουμτζής θα έχει δωρεάν είσοδο. Κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά  στο 2313-301013.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης
Στις 11.00 το πρωί στο Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Θήβα η τελετή ορκωμοσίας - Παρών θα είναι και ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ
Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης