Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΥΑΘ: Νερό από τη βρύση για θάλασσες καθαρές από πλαστικό

Πλήθος κόσμου στα δυο ενημερωτικά σταντ σε Θεσσαλονίκη και Καλαμαριά για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Την εμπιστοσύνη τους στο νερό της βρύσης και την αγωνία τους για τη ρύπανση των θαλασσών μας από πλαστικές συσκευασίες επαναβεβαίωσαν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, οι Θεσσαλονικείς που συμμετείχαν στην ενημερωτική δράση της ΕΥΑΘ στο κέντρο της πόλης και στην Καλαμαριά, σύμφωνα με την ΕΥΑΘ.

Στους πολίτες μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό για το διπλό όφελος από την επιλογή τρεχούμενου νερού -από άποψη ποιότητας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος-, όπως και επαναχρησιμοποιούμενα μπουκαλάκια νερού με το σύνθημα της ημέρας «Η λύση είναι στη βρύση. Καθαρό νερό, καθαρές θάλασσες».

imera-nerou-eyath.jpg

Ειδικά οι κάτοικοι της Καλαμαριάς συμπλήρωσαν κι ένα «πράσινο» ερωτηματολόγιο για τη στάση τους απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα και ζητήματα ποιότητας νερού. Όλοι τους «έφυγαν» με ένα απόκομμα με τα τηλέφωνα του χημείου της ΕΥΑΘ, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται για να ελέγξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού της βρύσης τους και να αισθάνονται πλέον απολύτως ασφαλείς (σημειωτέον ότι ο δήμος Καλαμαριάς διαπιστώθηκε πως, σε σύγκριση με άλλους δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, κάνει μεγαλύτερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού). 

imera-nerou-eyath_3.jpg

«Οι δυσλειτουργίες στον κύκλο του νερού είναι ένας παράγοντας που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά σε μία σειρά από παγκόσμια ζητήματα, από την υγεία και την πείνα μέχρι τις φυσικές καταστροφές και την παγκόσμια ειρήνη. Το 2015 τα μέλη του ΟΗΕ υπερψήφισαν τον  Στόχο 6 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη,  που είναι μία υπόσχεση ότι όλοι θα έχουν μέχρι το 2030 πρόσβαση σε ασφαλές νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Αυτήν τη στιγμή ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, σχολεία, επιχειρήσεις, καλλιέργειες απλώς δεν έχουν το νερό και την υγιεινή που χρειάζονται. Οι κυβερνήσεις πρέπει να τρέξουν τέσσερις φορές γρηγορότερα, για να πιάσουμε τον στόχο. Παράλληλα, όμως, είναι ευθύνη και του καθενός από εμάς, της οικογένειάς μας, της ευρύτερης κοινότητάς μας να συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε και στην ΕΥΑΘ: να δείξουμε τον δρόμο για το πόσιμο νερό της βρύσης μας, μεριμνώντας παράλληλα για τα νερά των θαλασσών μας, αφού έτσι μειώνουμε δραστικά τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Είναι θέμα βιωσιμότητας προφανώς, επιβίωσης του πλανήτη μας», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος.

«Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού τη γιορτάζουμε στην ΕΥΑΘ με ένα διπλό μήνυμα: το νερό της βρύσης μας στη Θεσσαλονίκη είναι άριστο, υγιεινό, ασφαλές, με εξαιρετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά. Είναι όμως και... τρεχούμενο και δεν συσκευάζεται. Επιλέγοντας λοιπόν τη βρύση, και νερό άριστης ποιότητας πίνουμε και προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον μας από πλαστικά και μικροπλαστικά, τα οποία όπως έχουν διαπιστώσει και οι συνεργάτες μας της ‘Aegean Rebreath’ αφθονούν και στις ελληνικές θάλασσες. Εύλογα λοιπόν ισχυριζόμαστε ότι η 'λύση είναι στη βρύση, καθαρές θάλασσες. καθαρές ακτές’», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμος Αμανατίδης.  

imera-nerou-eyath_4.jpg

Όπως προσθέτει o ίδιος, «η μέριμνά μας για το νερό δεν είναι στενά επιχειρησιακή. Προχωράμε με την ίδρυση του Ινστιτούτου Νερού που έχουμε ήδη εξαγγείλει. Τον ερχόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας και οικονομικής σκοπιμότητας ίδρυσης και λειτουργίας του ινστιτούτου. Έχει προηγηθεί μελέτη εφαρμογών κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και διερεύνηση της διεθνούς εμπειρίας σχετικά με ανάλογα ινστιτούτα υδάτων. Παράλληλα, έχει ήδη συνταχθεί ο οδικός χάρτης ειδικά για την περίπτωση της ΕΥΑΘ». «Το σκεφτόμαστε ως ένα αυτοχρηματοδοτούμενο think tank κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα καλύπτει θέματα διαχείρισης υδάτων με βάση τις κοινοτικές οδηγίες και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Θα φέρνει κοντά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς διαχείρισης υδάτων όπως οι ΔΕΥΑ και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ θα δίνει τεκμηριωμένες κι υπεύθυνες κατευθύνσεις στους διαχειριστές και χρήστες του φυσικού πόρου», καταλήγει ο κ. Αμανατίδης.

 «Η θαλάσσια ρύπανση αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, το οποίο και απαιτεί στοχευμένες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύουμε τη σημασία της χρήσης του πόσιμου νερού, προκειμένου να τονίσουμε την ανάγκη της ελαχιστοποίησης της χρήσης πλαστικών», επισημαίνει ο πρόεδρος της «Aegean Rebreath», Γιώργος Σαρελάκος. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μας δείχνει πως οφείλουμε να αλλάξουμε τις καταναλωτικές συνήθειές μας και να αναζητήσουμε καινοτόμες πρακτικές. Έχει έρθει η ώρα για τους πολίτες, τις κεντρικές αρχές και τις εταιρείες να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια ουσιαστικά!», συμπληρώνει.

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ, είναι «Επιταχύνοντας την αλλαγή/Accelerating change». Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα είναι η ευκαιρία μας να ενωθούμε γύρω από το νερό και να επιταχύνουμε μαζί την πρόοδο, αρκεί ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά του αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλία, διακηρύσσει ο ΟΗΕ στο μήνυμα της σημερινής ημέρας.

imera-nerou-eyath_2.jpg

Από αριστερά, η γενική διευθύντρια της ΕΥΑΘ, Ν. Θεοδωρίδου, ο διευθύνων σύμβουλος Ά. Αμανατίδης, η Αντιγόνη Κουτέρη, συντονίστρια προγραμμάτων της "Aegean Rebreath" και ο Ά. Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΕΥΑΘ, με τη συνεργάτιδα της εταιρείας για την ενημερωτική δράση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η GenZ δεν πάει για δουλειά – Τι δείχνουν τα στοιχεία, η σύγκριση με την Ευρώπη
Τα στοιχεία του 2023, που είναι και τα πιο επίκαιρα, φέρνουν την Ελλάδα στην 3η θέση από το τέλος με ποσοστό απασχόλησης 52,6%
Η GenZ δεν πάει για δουλειά – Τι δείχνουν τα στοιχεία, η σύγκριση με την Ευρώπη