Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ραντάρ - «ασπίδα» προστασίας στο Σέιχ Σου μπαίνει σε λειτουργία

Τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου αναμένεται να τοποθετηθεί το πρώτο από τα τρία ραντάρ έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών, με την αντιπυρική περίοδο να έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου.

Ειδικότερα, στην Κεντρική Μακεδονία το επίπεδο ετοιμότητας βρίσκεται στο 90% αυτήν την στιγμή με τις συνεδριάσεις των συντονιστικών να ολοκληρώνονται.

Στη Θεσσαλονίκη, η βασική εστίαση είναι το Σέιχ Σου, που αποτελεί τον πνεύμονα πρασίνου της πόλης και αναμένεται τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου να έχει τοποθετηθεί το πρώτο από τα συνολικά τρία ραντάρ δασικής επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης για φωτιά. Τα υπόλοιπα δυο ραντάρ εκτιμάται ότι θα έχουν τοποθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

 «Θεωρώ ότι, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος είμαστε σε ένα καλό επίπεδο. Φυσικά είναι μια δύσκολη χρονιά λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων. Στο παρελθόν υπάρχουν στατιστικά ότι τέτοιες χρονιές είχαμε περισσότερες πυρκαγιές, αλλά ευελπιστούμε να μην υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα. Ο μηχανισμός θα δουλέψει», τόνισε ο διευθυντής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι στην Κ. Μακεδονία αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στο 90% της ετοιμότητας. Ήδη κάποιοι δήμοι έχουν κάνει συνεδριάσεις ή ολοκληρώνουν αυτές τις ημέρες τα συντονιστικά όργανα, ενώ στη Θεσσαλονίκη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδριάζει στις  17 Μαΐου.

Παράλληλα, αναμένεται η επίσημη ενημέρωση του υπουργείου για τα πτητικά μέσα που θα είναι διαθέσιμα φέτος για την περιοχή, πόσα δηλαδή θα εδρεύουν φέτος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Συνήθως είναι τρία καναντέρ και ένα ελικόπτερο ωστόσο αναμένεται επίσημη ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση όταν υπάρχει πρόβλημα, τα εναέρια αυτά μέσα αυξάνονται με την Πυροσβεστική να αποφασίζει αν χρειάζονται επιπλέον σε περίπτωση κάποιας πυρκαγιάς.

Επίσης σε ότι αφορά τα δάση των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κ. Μακεδονίας, έχει ελεγχθεί η ετοιμότητα των φορέων. Θα υπάρχουν μηχανήματα έργου διαθέσιμα από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας όπως και τις προηγούμενες χρονιές, και σε επιφυλακή τις επικίνδυνες ημέρες.  Όποτε χρειαστεί, η Περιφέρεια μπορεί να αντλήσει  μηχανήματα και από το μητρώο ιδιωτών, ώστε να γίνουν καθαρισμοί ή αντιπυρικές ζώνες σε δάση, όταν ζητηθεί από την πυροσβεστική.

Φέτος πάντως, σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, βοηθάει και ο καιρός, καθώς λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων υπάρχει αρκετή υγρασία που δημιουργεί μια ασφάλεια καθώς όσο πιο πολύ υγρασία υπάρχει στο δάσος τόσο πιο δύσκολο είναι να έχουμε αναφλέξεις και διάδοση πυρκαγιάς.

Οι ενέργειες για το Σέιχ Σου

Σε ότι αφορά το Σέιχ Σου, το πιο κοντινό πνεύμονα πρασίνου στη Θεσσαλονίκη, και φέτος σε περιόδους και ημέρες που ο Δείκτης Επικινδυνότητας θα είναι στο 3 και στο 4 με ισχυρούς ανέμους θα υπάρχουν ομάδες ελέγχου στο δάσος.

«Θα υπάρχουν επιφυλακές με εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να έχουμε μάτια και αυτιά κατευθείαν στο Σέιχ Σου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιάδης.

Σε ότι αφορά το έργο τοποθέτησης ραντάρ ανίχνευσης φωτιάς, αναμένεται ότι φέτος θα τεθεί σε λειτουργία το ένα από τα τρία ραντάρ. Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, ήδη έχουν τοποθετηθεί τα δυο Kibo που θα δώσουν το ρεύμα για να τοποθετηθούν τα ραντάρ. Όπως ενημέρωσε η εταιρεία, σύμφωνα με τον ίδιο,  τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου θα τοποθετηθεί το πρώτο ραντάρ και μέχρι τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση όλου του συστήματος (συνολικά τρία ραντάρ) για να δοθεί στην Πυροσβεστική που θα μπορεί να έχει άμεσα εικόνα από το σημείο που πιθανόν έχει εκδηλωθεί μια πυρκαγιά ενώ θα δίνεται και η βέλτιστη διαδρομή για να φτάνουν άμεσα στο σημείο τα μηχανήματα έργου.

Πρόκειται ουσιαστικά για σύστημα ραντάρ όπου περιστροφική θερμική κάμερα ελέγχει το σημείο και ανιχνεύει και δίνει τη βέλτιστη διαδρομή για να κινηθούν τα πυροσβεστικά και να φτάσουν άμεσα, γιατί όσο πιο σύντομα φτάσουν τόσο πιο εύκολα σβήνει μια πυρκαγιά.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν καθ΄όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου να κυκλοφορούν κανονικά στο Σέιχ Σου για δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο κλπ. Ωστόσο, σε ημέρες που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδώσει κάποιο απαγορευτικό λόγω πολύ ισχυρών ανέμων, τότε μόνο θα απαγορεύεται η κυκλοφορία για κάποιες ώρες, ώστε η Πυροσβεστική να μπορεί να έχει πιο άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Την πλήρη ετοιμότητα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο η προετοιμασία φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες, ευρείες συσκέψεις από τις αρχές του έτους στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη φετινή αντιπυρική περίοδο βασίζεται, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, βασίζεται στο νέο δόγμα Πρόληψη, Προετοιμασία/Ετοιμότητα σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση στα έκτακτα συμβάντα ενώ στόχος της εντατικής και έγκαιρης προετοιμασίας, που φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ, είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και ο βέλτιστος συντονισμός, με σκοπό την ακόμη πιο αποτελεσματική συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων: Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, ΕΚΑΒ, Δασικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντών.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, για την άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε προ ημερών την 5η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών «ΙΟΛΑΟΣ 2».

Στο Γενικό Σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ 2» προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η έκδοση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Ο Χάρτης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, εκδίδεται καθημερινά από τη ΓΓΠΠ .

Παράλληλα το υπουργείο απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες για την αντιπυρική περίοδο.

Ειδικότερα:

Σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου

- Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αποφεύγουμε οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά

- Σε περίπτωση που αντιληφθούμε πυρκαγιά:

- Καλούμε ΑΜΕΣΩΣ την Πυροσβεστική στο 199 ή το 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για:

- Την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε

- Το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

- Την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

- Το είδος της βλάστησης που καίγεται.

- Απομακρυνόμαστε αμέσως από την περιοχή

- Διευκολύνουμε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων

- Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών

- Ακολουθούμε απλές οδηγίες πρόληψης και αυτοπροστασίας ( https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies) από δασικές πυρκαγιές.

Θυμόμαστε: Δεν ανάβουμε φωτιά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν καθημερινά τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς στον ιστότοπο ( https://civilprotection.gov.gr/arxeio-imerision-xartwn) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ιαπωνικό ένδυμα που συνδέει τον Φρέντι Μέρκιουρι και τους Τζεντάι
Mια συλλογή από κιμονό, τα οποία φορέθηκαν από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ψυχαγωγίας παρουσιάζεται στην πόλη Νταντί στη Σκωτία
Το ιαπωνικό ένδυμα που συνδέει τον Φρέντι Μέρκιουρι και τους Τζεντάι