Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Βασιλιάς της νυχτερινής διασκέδασης της πόλης η… «μπόμπα»

Δεν γίνονται έλεγχοι στα ποτά καταγγέλλουν καταστηματάρχες

*Του Μιχαήλ Λιάπη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Καθημερινά αυξάνονται οι «φωνές» καταγγελιών για την νοθεία των αλκοολούχων ποτών που κυκλοφορούν στα νυκτερινά καταστήματα της πόλης. Μάλιστα αυτό το φαινόμενο δεν είναι τωρινό αλλά μετρά χρόνια…. Πλέον, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν στο «ΤyposThes» θαμώνες μπαρ, «το πετρέλαιο είναι πιο καθαρό από τα ποτά που πίνουμε». Η εφημερίδα στο πλαίσιο της σειράς των ρεπορτάζ για την νυχτερινή Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει το τι γίνεται με τα ποτά «μπόμπες».

«Γνωστά πρόσωπα» της νυκτερινής Θεσσαλονίκης ανέφεραν ότι σε πάρα πολλά μαγαζιά της πόλης τα ποτά είναι νοθευμένα. Και μάλιστα είναι τόσο κακής ποιότητας που ακόμα και το χρώμα και η μυρωδιά τους διαφέρει. Ενδεικτικά ανέφεραν πως παρέα παρήγγειλε σαμπάνια γνωστής εταιρίας «σφραγισμένη» και όταν την δοκίμασαν δεν έφερνε καθόλου στην αναγνωρισμένη γεύση της.

Άμεσος κίνδυνος

Πολλές φορές η κατανάλωση τέτοιων ποτών μπορεί να επιφέρει και τον θάνατο πέραν των υπολοίπων προβλημάτων που ενδέχεται να προκληθούν σε όποιον τα καταναλώσει. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν πολίτες στο «ΤyposThes», σε ορισμένα καταστήματα όταν περνάς απ’ έξω νυκτερινές ώρες μπορεί να τύχει να δεις νεαρά άτομα σχεδόν λιπόθυμα, να τα μαζεύει το ασθενοφόρο – χωρίς ωστόσο να σημαίνει απαραίτητα ότι κατανάλωσαν «μπόμπες».

Στον βωμό του κέρδους

Τα κέρδη του καταστήματος που σερβίρει νοθευμένα ποτά αυξάνονται κατακόρυφα εάν αναλογιστεί κανείς ότι στο κατάστημα η απλή φιάλη νοθευμένου ποτού μπορεί να στοιχίζει 5 ή και 3 ευρώ με τιμή πώλησης της μερίδας 50ml (μεζούρα) 8 και πλέον ευρώ.  Ακόμα, όπως ανέφεραν καταστηματάρχες, δεν διενεργούνται έλεγχοι στα καταστήματα παρά μόνο για τον αντικαπνιστικό νόμο και την ηχορύπανση.

Νόμιμο… παράνομο

Όπως εξήγησαν πηγές καλά ενημερωμένες πηγές στον τομέα αυτό, υπάρχει δυνατότητα ένα νόμιμο αποστακτήριο να παράγει για παράδειγμα ουίσκι αλλά απαγορεύεται να το ονομάσει έτσι γιατί δεν είναι εγκεκριμένο, και να το ονομάσει για παράδειγμα, απόσταγμα κριθαριού και να το πουλήσει νόμιμα σε όποιον θέλει. Επομένως, όπως ανέφεραν πηγές, δεν αποκλείεται να το αγοράζει ένα κατάστημα και εν συνεχεία να πουλά αυτό το προϊόν ως το γνωστό σε όλους μας ποτό.

Όπως είπαν πηγές πριν την πανδημία είχε εντοπιστεί μια αποθήκη στην περιοχή του Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης που κατείχε νόμιμα ποτά «τύπου», όμως τα εμφιάλωνε σε φιάλες ποτών γνωστών μαρκών καθώς διέθετε τα απαραίτητα εξαρτήματα (από Κίνα)  για να κάνει την παραγωγή αυτή και εν συνεχεία τα διέθετε σε ενδιαφερόμενους.

Δεν γίνονται έλεγχοι

Καταστηματάρχες της νυκτερινής Θεσσαλονίκης σχολίασαν πως δεν θυμούνται να γίνονται έλεγχοι – παρά μόνο μία φορά όταν άνοιξαν πριν πολλά χρόνια. Αυτό το επιβεβαιώνουν και αστυνομικές πηγές που μίλησαν στο «ΤyposThes». Όπως ανέφεραν πριν την πανδημία κατά καιρούς διενεργούνταν μερικοί έλεγχοι σε καταστήματα από μικτά κλιμάκια που έπαιρναν δείγματα, και εν συνεχεία τα απέστελλαν στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση.

Κακούργημα

Τότε, όπως είπαν, αν τα αποτελέσματα αν έδειχναν υψηλές συγκεντρώσεις διαφόρων ουσιών βλαβερών για την υγεία, ο υπεύθυνος αντιμετώπιζε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Στην περίπτωση πάλι που τα αποτελέσματα δεν ήταν βλαβερά για την υγεία (ποτά τύπου) διώκονταν για άλλες κατηγορίες και σε ορισμένες φορές υπήρχε περίπτωση να τον «κυνηγήσουν» και οι νόμιμες εταιρίες για διαφυγόντα κέρδη.

Παράνομα αποστακτήρια σε Βουλγαρία και Β. Μακεδονία

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο «ΤyposThes», στις γειτονικές χώρες λειτουργούν παράνομα αποστακτήρια -που φέρνουν ποτά στην Ελλάδα- και κατά καιρούς «ξεσκεπάζονται» αλλά όπως υπογράμμισαν το ζήτημα αυτό δεν εγγυείται στην δική τους δικαιοδοσία.

«Βούλγαρος… στην Βουλγαρία»

Πολλές φορές όταν το ποτό είναι «περίεργο» το αποκαλούν «Βούλγαρο» αλλά πλέον, όπως υπογράμμισαν πελάτες μπαρ, και στην γειτονική χώρα τα ποτά είναι νοθευμένα, ενώ παράλληλα και οι τιμές έχουν ανέβει κατά πολύ.

Τα sms με την έκπτωση

Ένας άλλος τρόπος για να προμηθευτεί κανείς (κατάστημα) ποτά νοθευμένα είναι μέσω μηνυμάτων sms. Όπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε καταστηματάρχης νυκτερινού μαγαζιού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν πρωτοάνοιξε το μαγαζί, δεχόταν κατά καιρούς διάφορα μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο από «εταιρίες» που όπως έλεγαν « συνεργάζονται» με την (Χ) μάρκα ποτού και μπορούν να τους φέρουν φιάλες ποτών με 8 Ευρώ, την ώρα που η ίδια φιάλη, κόστιζε τιμή λιανικής τουλάχιστον την διπλή τιμή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας μετά τις ταυτόχρονες φωτιές
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας μετά τις ταυτόχρονες φωτιές
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους