Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χρήσιμο ψηφιακό εργαλείο στην υπηρεσία των φοιτητών Ιατρικής

Πλατφόρμα εικονικών ασθενών για πλοήγηση από τάμπλετ και κινητά δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Μια γυναίκα 27 ετών έρχεται στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία της ΩΡΛ Κλινικής σε μέρα γενικής εφημερίας, γιατί ξαφνικά έχασε την ακοή στο αριστερό αυτί της. Τι πρέπει να κάνει ο γιατρός; Πόσο γρήγορα θα πρέπει να εξυπηρετηθεί η ασθενής σε σχέση με άλλα επείγοντα περιστατικά; Ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθηθεί; Πόσο αυτή θα βοηθήσει στην ίαση;

Τα παραπάνω σενάρια είναι μερικά μόνο από τα όσα υπάρχουν στην πλατφόρμα εικονικών ασθενών  (Mobile Virtual Patients) ειδικά σχεδιασμένη για πλοήγηση από φορητές ψηφιακές συσκευές (τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα), που δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα εικονικών ασθενών προσφέρει στους φοιτητές ιατρικής ένα σύγχρονο ψηφιοποιημένο περιβάλλον αντιμετώπισης διαφόρων περιστατικών. Σκοπός είναι η εύχρηστη πρόσβαση σε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς, λειτουργώντας συμπληρωματικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρεται στους φοιτητές του ΑΠΘ ένα εργαλείο το οποίο είναι διαθέσιμο συνεχώς και μπορεί να προσφέρει παράλληλα πολύτιμη πληροφορία και γνώση.

«Πρόκειται για την εξέλιξη της πλατφόρμας που ήδη υπήρχε στο τμήμα μας για τα σενάρια παθήσεων απλώς τώρα έρχεται στο περιβάλλον των κινητών συσκευών», εξήγησε στο «ΤyposThes» ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης. Και συμπλήρωσε: «Γίνεται μια προσπάθεια να υπάρχουν εργαλεία στο κομμάτι της εκμάθησης στο mobile learning. Είναι όραμα του προέδρου του τμήματός μας κ. Αναστασιάδη να πάμε σε μια πιο ψηφιοποιημένη ιατρική. Αυτή η εφαρμογή αποτελεί ένα μικρό λιθαράκι στην θέληση να ενισχυθεί η εκμάθηση με πιο εμπειρικό τρόπο».

Στο πόσο κοντά στις νέες τεχνολογίες είναι οι φοιτητές ο κ. Μπαμίδης ανέφερε πως «υπάρχει μεγάλη εξοικείωση». Μάλιστα,  σημείωσε ότι «οι ίδιοι οι φοιτητές πολλές φορές συνεργάζονται με τα μέλη ΔΕΠ για να δημιουργήσουν υλικό για την πλατφόρμα».

Επόμενο βήμα, όπως ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», είναι να δημιουργηθεί μια αντίστοιχη πλατφόρμα για την εκπαίδευση των ασθενών με τους τελευταίους να καλούνται να λύσουν κάποια σενάρια για θέματα ασθενειών, και να μάθουν με αυτό τον τρόπο μόνοι τους κάποια χρήσιμα πράγματα.

«Όλα αυτά είναι μικρές ψηφίδες στην ψηφιοποίηση της ιατρικής. Αναμένονται πολλά περισσότερα μέσα στα επόμενα έτη και όλα θα υπηρετούν μια σύγχρονη ιατρική», σημείωσε ο κ. Μπαμίδης.

 

Σημείωση:  Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές google ως VP Scenarios.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη
Η ελληνική οπτική απέναντι στις Ευρωεκλογές σχεδόν έχει εξοστρακίσει τη λέξη Ευρώπη από τις προγραμματικές διακηρύξεις
Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη