Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ντεκ στην παλιά παραλία - Τον Ιούλιο ο διαγωνισμός ανάθεσης μελετών

Κατασκευή του ξύλινου καταστρώματος επί πασσάλων (Deck) στην παλιά παραλία, από τον Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Δημοπρατείται σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή η μελέτη για την κατασκευή του ξύλινου καταστρώματος επί πασσάλων (Deck) στην παλιά παραλία, από τον Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι, που θα επεκτείνει την παραλία προς τη θάλασσα.  Ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον «αέρα» μέσα στον Ιούλιο.

Ειδικότερα, το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται δια ζώσης σήμερα, Τετάρτη.

Η εκτίμηση είναι ότι μετά την έγκριση από την Οικονομική επιτροπή της κατάρτισης των όρων διεξαγωγής του Διαγωνισμού και της Συγκρότησης Επιτροπής Διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης με τίτλο: «Ανάθεση Μελετών για την Κατασκευή Ξύλινου Καταστρώματος επί Πασσάλων (Deck) στην Παλιά Παραλία», ο διαγωνισμός θα βγει στον «αέρα» τις επόμενες 10-15 ημέρες, ώστε να υποβληθούν οι προσφορές από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 2,7 εκατ. ευρώ περίπου. Από την στιγμή που θα τελειώσει ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 12 μήνες για να αποδοθεί η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο.

Από 7-12 μέτρα θα είναι η επέκταση της παλιάς παραλίας, ωστόσο τα ακριβή μέτρα θα προκύψουν από την μελέτη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2022 είχε ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το εμβληματικό έργο μετά την ολοκλήρωση του οποίου, η παλιά παραλία από την πρώτη προβλήτα του λιμανιού μέχρι τον Λευκό Πύργο θα αποκτήσει χαρακτηριστικά ασφαλούς μετακίνησης και εξυπηρέτησης των αναγκών κατοίκων και επισκεπτών που θα απολαμβάνουν πλέον τη βόλτα τους με μεγαλύτερη άνεση, χωρίς να στριμώχνονται στο κράσπεδο.

Σήμερα, το μικρό πλάτος του κρίνεται ανεπαρκές σε σχέση με την ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα της περιοχής, σε συνδυασμό με τον υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο της Λεωφόρου Νίκης.

Συντήρηση Νέας Παραλίας

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου της ανάπλασης της Νέας Παραλίας βρίσκονται σε εξέλιξη με μέριμνα της Διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα παρεμβάσεις επισκευής και συντήρησης.

Όπως αναφέρει στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος εχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης, δεν έχει συντηρηθεί ποτέ.

«Μετά την κατασκευή της Νέας Παραλίας, δηλαδή 10 χρόνια και πλέον μετά ξεκινήσαμε την συντήρηση της Νέας Παραλίας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η συντήρηση αφορά το πράσινο, την αποκατάσταση και αναβάθμιση του φωτισμού, ενώ έχουν επιδιορθωθεί οι ζημιές που έγιναν λόγω κακοκαιρίας από το πλοίο «Βέλος», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συντήρηση του ξύλινου ντεκ. Συγκεκριμένα συνεργεία βάφουν το ξύλινο ντεκ, ενώ ταυτόχρονα βάφονται και όλοι οι πυλώνες και γίνεται αντιγκράφιτι σε καίρια σημεία για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βανδαλισμών. Επίσης γίνεται ανακατασκευή σε δενδροδόχους.

erga_deck_nea_paralia_4.jpg

Εξάλλου εκτεταμένες παρεμβάσεις προβλέπεται να γίνουν και για την επισκευή των σιντριβανιών της νέας παραλίας.

«Προχωρούμε μέσα στις 10-15 επόμενες ημέρες και φιλοδοξούμε να βάλουμε για πρώτη φορά «μπρος» τα σιντριβάνια στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου και στις «Ομπρέλες», αναφέρει ο κ. Κυριζίδης.

nea-paralia-thessaloniki.jpg

Σημειώνει ότι αυτά τα σιντριβάνια λειτούργησαν μόνο για κάποιους μήνες πριν δέκα και πλέον χρόνια και από τότε δεν λειτουργούν. Η μεγάλη εργολαβία για τη συντήρηση της νέας παραλίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτέλεσε προσωπική δέσμευση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα από την έναρξη της θητείας του.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ