Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ανείπωτη Τραγωδία με θύμα μια 13χρονη μαθήτρια

Ανείπωτη Τραγωδία με θύμα μια 13χρονη μαθήτρια
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Του Μιχαήλ Λιάπη

Ανείπωτη τραγωδία με θύμα μια 13χρονη μαθήτρια γυμνασίου, σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής. Η νεαρή έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις ενός αυτοσχέδιου μαγκαλιού που είχε στο σπίτι της για να ζεσταίνεται, καθώς το σπίτι δεν είχε ρεύμα. Η νεαρή που είχε καταγωγή από τη Σερβία κατοικούσε μαζί με την 54χρονη μητέρα της στον τέταρτο όροφο της οικοδομής της οδού Γ. Μπαρκόπουλου 6 που έμελε να γίνει ο τάφος της και παραλίγο και της μητέρας της. Η δίνη οικονομική κατάσταση της οικογένειας ήταν αθέατη πίσω από τον μανδύα της περηφάνιας που όπως απεδήχθη, απέβη μοιραίος.

Το χρονικό του Θανάτου

Όπως φέρεται να είπε η 54χρονη μητέρα στους αστυνομικούς για τις συνθήκες της τραγωδίας. «Στις 5 το απόγευμα μιλούσαμε με την κόρη μου για τα προβλήματά μας. Σηκώθηκα και πλυθώ και όταν γύρισα λιποθύμησα. Όταν συνήλθα στις 10:30 το βράδυ η κόρη μου ήταν αναίσθητη. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο έσπευσε σταθμός του ΕΚΑΒ και έφτασαν στο σκοτεινό διαμέρισμα αντίκρισαν το άψυχο σώμα της 13χρονης μαθήτριας γυμνασίου, πεσμένο στο έδαφος. Η 54χρονη μητέρα της προσπαθούσε μάταια να επαναφέρει τις αισθήσεις της κόρης της. Παράλληλα από το ΕΚΑΒ ενημερώθηκε η αστυνομία όπου συνέλαβε την μητέρα. Σημειώνεται ότι οι αρχές μέσα στο σπίτι της οικογένειας εντόπισαν σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου κειτόταν νεκρή η ανήλικη κοπέλα ένα μαγκάλι το οποίο εκείνη την ώρα δεν έκαιγε.

Η αιτία του Θανάτου

Όπως έγινε γνωστό από πλευράς ιατροδικαστή, η αιτία του θανάτου της άτυχης κοπέλας οφείλεται από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα που προήλθε από την καύση κάρβουνων που χρησιμοποιούσαν ως πηγή θέρμανσης του σπιτιού τους.

Δεν είχαν ρεύμα για επί τρεις μήνες

Σύμφωνα με περίοικους μάνα και κόρη ζούσαν το τελευταίο τρίμηνο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είχε διακοπεί, λόγω οικονομικής αδυναμίας της 54χρονης άνεργης γυναίκας. Η τελευταία ζούσε, τουλάχιστον τα δέκα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη, μαζί με την άτυχη κόρη της. Η γυναίκα από τη Σερβία εργαζόταν περιστασιακά σε διάφορες δουλειάς προσπαθώντας να βγάλει τα προς το ζην, αλλά τους τελευταίους μήνες είχε μείνει άνεργη Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ ανέρχεται σε 2490 ευρώ. Η 54χρονη μένει στο διαμέρισμα της οδού Μπαρκοπούλου τον τελευταίο 1 με 1,5 χρόνο. Πρίν από αυτήν στο διαμέρισμα έμενε ένας γνωστός της από τη Σερβία ο οποίος είχε αφήσει χρέος στην ΔΕΗ περίπου 1200 ευρώ. Ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη που μένει στην Αθήνα ότι θα αποπλήρωνε το χρέος και έφυγε για να μείνει στο διαμέρισμα η 54χρονη.

Σοκαρισμένοι γείτονες και συμμαθητές της 13χρονης

Αξιοπρεπή, χωρίς ποτέ να έχει ζητήσει βοήθεια από κανέναν, περιγράφουν γείτονες την 54χρονη άνεργη γυναίκα η οποία έχασε τη 13χρονη κόρη της. Μάνα και κόρη απογοητευμένες από τις συνθήκες ζωής σκέφτωνταν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, τη Σερβία. Η 54χρονη Ζωή, όπως λένε οι γείτονες, ι προσπαθούσε να κερδίσει κάποια χρήματα πουλώντας ημερολόγια. «Προχθές ήρθε από το μαγαζί μου και με παρακάλεσε να αγοράσω ένα ημερολόγιο. Δεν ήξερα σε τι κατάσταση είχε περιέλθει η οικογένεια...», είπες ιδιοκτήτρια γειτονικού καταστήματος. Σοκαρισμένος εμφανίστηκε γείτονας του απέναντι διαμερίσματος, ο οποίος προσπάθησε προχθές το βράδυ, με τεχνητή αναπνοή, να επαναφέρει στη ζωή το άτυχο κορίτσι. Συμμαθητές της μικρής Σάρας πέρασαν χθες το πρωί από το σπίτι του κοριτσιού, και άφησαν λίγες λευκές μαργαρίτες κεράκια και ένα σημείωμα που έγγραφε « Καλό ταξίδι, 12ο Γυμνάσιο, θα σ’ αγαπάμε» Ακόμα στο προσωπικό προφίλ της 13χρονης facebook πολλοί φίλοι και συμμαθητές της εγγράψαν αποχαιρετιστήρια μηνύματα.

«Ήταν πάντα πολύ αξιοπρεπείς και καλοντυμένες, χωρίς να δίνουν δηλαδή την εντύπωση ότι είχαν οικονομικά προβλήματα και ζούσαν τόσο καιρό χωρίς ρεύμα.»

Όπως δήλωσε η Αρχοντούλα Ανέστη, διευθύντρια του 12ου Γυμνασίου όπου φοιτούσε, «κανείς δεν ήξερε για την κατάσταση που είχαν περιέλθει, ούτε καν οι φίλες της».«Γνωρίζαμε τη Σάρα από την πρώτη γυμνασίου που είχε έρθει στο σχολείο μας και η ίδια όπως και η μητέρα της, ήταν πάντα πολύ αξιοπρεπείς και καλοντυμένες, χωρίς να δίνουν δηλαδή την εντύπωση ότι είχαν οικονομικά προβλήματα και ζούσαν τόσο καιρό χωρίς ρεύμα. Μάλιστα σημείωσε πώς αν η 54χρονη είχε απευθυνθεί στο σχολείο, θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν μέσω του δικτύου αρωγής που έχουν αναπτύξει με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως. Παράλληλα, η διευθύντρια αποκλα΄λυψε πως η άτυχη νεαρή ήταν καλή μαθήτρια

Η οικογενειακή κατάσταση της 54χρονης τραγικής μητέρας και η απέλαση

Σύμφωνα με πληροφορίες η 54χρονη είχε άλλα δύο παιδιά από τον πρώτο της γάμο. Μια κοπέλα που έμενε στην Σερβία και έναν γιό ο οποίος έμενε στην Αθήνα. Μάλιστα ο γιος της είχε προτείνει να μένουν όλοι μαζί λόγο της στενής του οικονομικής κατάστασης, προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα. Ακόμα, συμφώνα με πηγές ο γιος της 54χρονης ο πατέρας του οποίου είχε πεθάνει, δεν γνώριζε για την κατάσταση την οποία βίωναν η μητέρα του και η ετεροθαλής αδελφή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο δεύτερος σύζυγος της 54χρονης και πατέρας της 13χρονης είχε πάρει διαζύγιο από την γυναίκα του και ζει κάπου στο εξωτερικό.

Δεν είχαν χρήματα για την μεταφορά και την ταφή της 13χρονης στη Σερβία και θα συνδράμει ο δήμος Θσσαλονίκης

Όπως έγινε γνωστό, η μητέρα της 13χρονης θέλησε να μεταφέρει την κόρη της για να ενταφιαστεί στην Σερβία κάτι που θα τις στοίχιζε περίπου κοντά 2000 ευρώ αναφέρουν πηγές , ποσό εξωπραγματικό για την ίδια Παράλληλα το τραγικό θέμα της 13χρονης συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου της πόλης και αποφασίστηκε η συνδρομή του δήμου στα έξοδα. Αναλυτικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος ανέφερε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση: Η μητέρα ήταν από την Σερβία και ζούσε προφανώς με κάποια προβλήματα. Πρέπει να φύγει η σωρός και να μεταφερθεί στη Σερβία μέσω του προξενείου. Από την μερία της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα είπε: Ήρθαμε σε επικοινωνία με το προξενείο, και μιλήσαμε με ένα γραφείο κηδειών και θα καλύψει μεγάλο μέρος των δαπανών και απομένει ένα ποσό της τάξης των 300 με 400 ευρώ και καλούμαστε να συνδράμομε και εμείς να καλύψουμε το ποσό. Το κόστος ξεκινά από 1400 ευρώ. Επειδή έγινε μια προσπάθεια να μειώσουμε τις δαπάνες να μεταφερθεί η σωρός η Ιατροδικαστική υπηρεσία θα καλύψει τα τις ταρίχευσης κλπ. Τα υπόλοιπα εμείς, με κάποιο τρόπο. Ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Π. Αβραμόπουλος κατέληξε « Το δημοτικό αναλαμβάνει τα έξοδα για τη μεταφορά της σωρού από εδώ μέχρι τους Ευζώνους.

Σε 30 μέρες η 54χρονη θα πρέπει να έχει φύγει από την Ελλάδα

Όπως προέκυψε από την αστυνομία η 54χρονη τραγική μητέρα που ασυνελήφθη και εν συνεχεία; αφέθηκε ελεύθερη, βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να ισχύσει το μέτρο της απέλασης. Σύμφωνα με τον νόμο, η 54χρονη θα πρέπει εντός 30 ημερών αν έχει εγκατάλειψη των χώρα μας αλλιώς θα της επιβληθούν κυρώσεις.

Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε. : «Άλλο ένα θύμα της αντιλαϊκής πολιτικής καταγράφηκε σήμερα στη Ξηροκρήνη της Θεσσαλονίκης.»

Ανακόινωση – καταγγελέια στην πολικτική της κυβέρνησης εξέδωσε η Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε. Στην ανακοίνωσή τους υπογράμμισαν ότι «¨Άλλο ένα θύμα της αντιλαϊκής πολιτικής καταγράφηκε σήμερα (χθες ) στη Ξηροκρήνη της Θεσσαλονίκης πρόκειται για ένα 13χρονο κοριτσάκι, άνεργης μητέρας που ζούσαν χωρίς ρεύμα εδώ και ένα χρόνο και χωρίς θέρμανση, το οποίο πέθανε από τις αναθυμιάσεις που έβγαζε το μαγκάλι που χρησιμοποιούσαν για να ζεσταθούν. Αναδεικνύεται με τον πιο βάρβαρο τρόπο ο εγκληματικός χαρακτήρας της πολιτικής των συγκυβερνήσεων και της ΕΕ που στηρίζει με όλα τα μέσα την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζόμενων και οδηγώντας την λαϊκή οικογένεια στην εξαθλίωση.» Μέσω της ανακοίνωσής τους, ζητούν να δοθεί οργανωμένη απάντηση μέσα από τα σωματεία, τις Λαϊκές επιτροπές και να απαιτήσουμε άμεσα κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας να μην μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, την άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση. Μεταξύ άλλων ζητούν την αμεση κατάργηση όλων των χαρατσιών καθώς και την λήψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας για τους ανέργους, τους χαμηλοαμειβόμενους και τις οικογένειές τους.

ΣΥΡΙΖΑ : «Άλλος ένας θάνατος έρχεται να προστεθεί μέσα στο 2013, καταδεικνύοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο τις οδυνηρές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες.»

Με αφορμή τον θάνατο του 13χρονου κοριτσιού, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι άλλος ένας θάνατος έρχεται να προστεθεί μέσα στο 2013, καταδεικνύοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο τις οδυνηρές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίσε ότι το δικαίωμα στη θέρμανση και στο φτηνό ρεύμα και πετρέλαιο είναι αδιαπραγμάτευτο. Αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας το να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εξαιτίας της κυβερνητικής αναλγησίας, τόνισε.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

στη μνήμη της 13χρονης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις 12όροφες κατοικίες στην οδό Λαγκαδά θα πραγματοποιήσουν σήμερα , στις 18.00, μέλη της Επιτροπής Δράσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, με αφορμή το θάνατο της 13χρονης Σάρα, από αναθυμιάσεις, σε διαμέρισμα στην Ξηροκρήνη. Στην ανακοίνωσή της που εξέδωσε, η Επιτροπή ανέφερει: "Ένα ακόμη αθώο θύμα στο βωμό της κρίσης και των μνημονίων. Η Σάρα, 13χρονη μαθήτρια από την Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης άφησε την τελευταία της πνοή. Η άνεργη μητέρα της στην προσπάθεια να μην πεθάνουν από το κρύο – η ΔΕΗ τους έχει κόψει το ρεύμα- χρησιμοποίησαν ένα μαγκάλι. Οι αναθυμιάσεις από το μαγκάλι σκότωσαν την μικρή Σάρα, ενώ κι η μητέρα της κινδύνεψε να πεθάνει. Το τραγικό της ιστορίας η μητέρα συνελήφθη για έγκλημα εξ αμελείας. Παράλληλα, μέσω της ανακοίνωση τους καταλήγουν « Να μη μείνουμε σιωπηλοί σε ένα ακόμη έγκλημα εκ προμελέτης συγκυβέρνησης-τρόικας. «Να μην αφήσουμε κανένα μόνο του στην κρίση! Άλλωστε τα επόμενα θύματα μπορεί να είμαστε εμείς»

Οι φοιτητές θύματα από μαγκάλι  στη Λάρισα

Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιος θάνατος είχε επέλθει και σε δύο φοιτητές στην Λάρισα πρίν από 9 μήνες και συγκεκριμένα στις 29 Φεβρουαρίου 2013. Οι δύο φοιτητές που βρήκαν και αυτοί το θάνατο εξ αιτίας αναθυμιάσεων από αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχαν ανάψει, είχαν καταφύγει σ’ αυτόν τον τρόπο θέρμανσης για τον λόγο ότι βρίσκονταν σε άθλια οικονομική κατάσταση και οι γονείς τους δεν μπορούσαν να στους βοηθήσου.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Θεσσαλονίκη

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Μύηση στα μυστικά της τοξοβολίας

Απαλλάσσεται ο Ζορπίδης για το «ξέπλυμα χρήματος