Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στήνεται το τραπέζι που θα ενώσει λαούς - Γεύσεις με πιάτα του κόσμου

Στο πρώτο καφέ ΠολυΓλωσσσίας που γίνεται στο πλαίσιο της δράση της «Κουζίνας του Κόσμου-Μωσαϊκό Γεύσεων»

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Κάτοικοι του δήμου Παύλου Μελά, Πόντιοι, Βλάχοι, και Ρομά, Γάλλοι, Γερμανοί, Γεωργιανοί, Αρμένιοι, Ουκρανοί, Ρώσοι κ.ά. θα καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι και θα μοιραστούν γευστικά πιάτα σε μια ξεχωριστή εκδήλωση.

Το φαγητό θα αποτελέσει το έναυσμα για συζήτηση, για να χτιστούν γέφυρες μεταξύ λαών από διαφορετικές χώρες ή κοινότητες τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:00, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού “Ουράνιο Τόξο”, Οδός 1ης Μάη, στη Δημοτική Κοινότητα Σταυρούπολης.

Εκεί θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο Καφέ ΠολυΓΛΩΣΣΙΑΣ, δράση ‘της ’Κουζίνας του Κόσμου-Μωσαϊκό Γεύσεων’’. Στόχος είναι να αναδειχθεί η διεθνικότητα, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής, καθώς και η διάδοση της ταυτότητας και κουλτούρας κάθε λαού μέσω της γαστρονομίας.

Με την παρουσίαση ενός πιάτου, από κάθε περιοχή θα δοθεί το έναυσμα να ενωθούν οι λαοί και να μοιραστούν νοοτροπίες, έθιμα και γεύσεις, που θα ταξιδέψουν τους παρευρισκόμενους.

«Τα καφέ ΠολυΓλωσσίας είναι εργαλεία συμπερίληψης και κοινωνικής συνοχής. Ανήκουν στο ευρύτερο πλαίσιο των γιορτών πολυγλωσσίας. Είναι ένα μοντέλο κοινωνικής ένταξης και έχει κατοχυρωθεί από την Ευρώπη. Έχει δε παρουσιαστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στον δήμο Παύλου Μελά η ιδέα για να ξεκινήσουν ήρθε και από μέλη της κοινότητας Ρομά αλλά και από άτομα που έχουν συνδράμει σε παλαιότερες γιορτές μας. Είναι χαρά μου να βλέπω ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει στις γιορτές πολυγλωσσίας να ασχολούνται με τα κοινά με αυτό τον τρόπο», ανέφερε στο «ΤyposThes» η Επιστημονικά Υπεύθυνη  της Γιορτής ΠολυΓλωσσίας Dr Αργυρώ Μουμτζίδου. Η ίδια συμπλήρωσε πως στις αρχές του καλοκαιριού έγινε ένα κάλεσμα σε φορείς και ινστιτούτα, και ακολούθησε μία εκπαίδευση σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για θέματα πολυγλωσσίας. Όσο για την τωρινή δράση, είπε ότι συνδυάζεται με την «Κουζίνα της καρδιάς μας», την οποία ήδη πραγματοποιεί ο δήμος Παύλου Μελά. «Προτείναμε στις διάφορες κοινότητες που θα συμμετάσχουν να μαγειρέψουν το παραδοσιακό πιάτο του τόπου τους η καθεμιά. Αυτό θα είναι αφορμή να μιλήσουμε για τα κοινά, για την πολιτιστική παράδοση , την γεφυροποίηση. Στην εποχή μετάβασης που ζούμε το διακύβευμα είναι το πώς θα δημιουργήσουμε γέφυρες και τα ενάντια θα τα κάνουμε συμπληρωματικά. Όποιος θέλει να γιορτάσει την αγάπη, ευζωία τον πολιτισμό και την ειρήνη είναι καλεσμένος μας. Κάνουμε γιορτές με πολίτες που έχουν ως έρεισμα την συνανθρωπία και όχι την ανθρωποφαγία», σημείωσε, για να προσθέσει πως «στόχος είναι να αισθανθούν οι συμμετέχοντες ότι είναι σπίτι τους. Μην ξεχνάτε πως  όταν μοιραζόμαστε την γλώσσα και τον πολιτισμό μας, νιώθουμε πως επιστρέφουμε στο σπίτι μας».

Κάθε ενεργός πολίτης που επιθυμεί να συμμετέχει, θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τις δράσεις κάθε φορέα, καθώς και τις γευστικές συνήθειες που έχουν οι αλλόγλωσσες κοινότητες της πόλης.

Η Αναστασία Κουκίδου, εκ μέρους του δήμου Παύλου Μελά σημείωσε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία πως ο συγκεκριμένος δήμος από την έναρξη της ιστορίας του απαρτίζεται από πολλές κοινότητες που συμβιώνουν μαζί. «Η εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα είμαι μια αφορμή να υπάρξει μια γεφύρωση. Θα είναι ένας προπομπός για το τριήμερο δράσεων που θα γίνουν στον Οκτώβριο για την Γιορτής ΠολυΓλωσσίας», εξήγησε.

Να σημειωθεί ότι στο καφέ ΠολυΓλωσσίας θα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τα προξενεία που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, από ξενόγλωσσα σχολεία, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι από το δήμο και την ευρύτερη κοινότητα δυτικής Θεσσαλονίκης και φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Επισημαίνεται, ότι η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσικά σχήματα, μουσικούς και καλλιτέχνες της πόλης.

Σημείωση: Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Δήμου Παύλου Μελά μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους στο email [email protected] , καθώς και στα τηλέφωνα 23100-20177 (Αναστασία Κουκίδου, Ράπου Ειρήνη) και  6942994654 (Επιστημονικά Υπεύθυνη : Dr Αργυρώ Μουμτζίδου).

Όποιος επιθυμεί μπορεί να ενισχύσει τη δράση των κοινωνικών δομών «Η Κουζίνα της Καρδιάς μας» και του «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Παύλου Μελά, προσφέροντας κυρίως  βασικά είδη, λάδια, ζυμαρικά, όσπρια, φρέσκα λαχανικά, κατεψυγμένα λαχανικά, αλάτι, γαλακτοκομικά, γλυκίσματα και άλλα τρόφιμα σε συσκευασίες μακράς διάρκειας, και είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πολύτιμη είναι η στήριξη του Starclassic radio, εθελοντικού διαδικτυακού ραδιοφώνου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ