Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τους δήμους Λαγκαδά και Δέλτα επισκέφτηκε ο Τζιτζικώστας (ΦΩΤΟ)

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παραβρέθηκε και σε εκδηλώσεις που έγιναν στην πόλη

Τον Σοχό και τον Ασκό στον Δήμο Λαγκαδά, αλλά και τη Χαλάστρα, τα Κύμινα και τα Μάλγαρα στον Δήμο Δέλτα επισκέφτηκε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Αλληλεγγύη", Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επίσης παρέστη και σε εκδηλώσεις στη Νέα Παραλία και στη Μονή Λαζαριστών.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε αρχικά τον Σοχό και τον Ασκό στον έναν από τους ορεινούς όγκους του Δήμου Λαγκαδά. Ο επικεφαλής της "Αλληλεγγύης" είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής, σχετικά με την προετοιμασία τους για τη χειμερινή περίοδο, αλλά και για ζητήματα της καθημερινότητας και της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του παλαιού Δήμου Σοχού. Ο κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος στο έργο της Περιφέρειας στην περιοχή του ορεινού όγκου του Σοχού τόνισε ότι "προχωρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια σε σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και να είμαστε δίπλα σας με έργα ουσίας. Κατασκευάσαμε την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του Σοχού, βελτιώσαμε την 17η επαρχιακή οδό, που συνδέει τον Σοχό με τον Ασκό, καθαρίσαμε τα ρέματα, πραγματοποιούμε τακτικές συντηρήσεις και αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές, ενισχύσαμε το Κέντρο Υγείας με μέσα και επικουρικό προσωπικό, στηρίξαμε τον πρωτογενή τομέα και ειδικά την κτηνοτροφία, που είναι πυλώνας του παραγωγικού ιστού της περιοχής και συνεχίζουμε, στη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου ανάπτυξης του ορεινού όγκου και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, ώστε να γίνει καλύτερα προσβάσιμος, πιο εξωστρεφής, πιο ελκυστικός".

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η δρομολογημένη πλέον οδική σύνδεση του Σοχού με τη Νιγρίτα, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων της περιοχής, αλλά και ευρύτερα του Δήμου Λαγκαδά. Έργο που πλέον έχει φτάσει στο στάδιο της δημοπράτησης, χάρις στις προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. "Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί μείζον οδικό έργο, έργο απόλυτης προτεραιότητας, η κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου, που θα έχει σπουδαία οφέλη για δυο Περιφερειακές Ενότητες, της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Γι' αυτό και αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε εμείς αυτό το τόσο σημαντικό έργο, που η τοπική κοινωνία το ζητάει εδώ και 20 χρόνια από τους αρμόδιους φορείς. Θυμίζω ότι το 2003, όταν κατασκευαζόταν η Εγνατία Οδός στην περιοχή του Λαγκαδά προέκυψε το αίτημα της κατασκευής κόμβου στο Βαγιοχώρι και δρόμου σύνδεσης του αυτοκινητοδρόμου με τον ορεινό όγκο από το Βαγιοχώρι, στον Ασκό, στον Σοχό και τη Νιγρίτα. Η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε από την 'Εγνατία Οδός ΑΕ' το 2005, ο κόμβος έγινε, αλλά ο δρόμος παρέμεινε ανεκπλήρωτο όνειρο. Σε συνεργασία με το Υπουργείο επικαιροποιήσαμε τις μελέτες, ξεμπλοκάραμε το έργο και αναλάβαμε την πρωτοβουλία να το εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ. Και πλέον, ο δρόμος έχει χρηματοδότηση, εγκρίναμε και τις περιβαλλοντικές μελέτες και είναι έτοιμος να δημοπρατηθεί εντός του έτους και να αρχίσει η κατασκευή του. Επισημαίνω την αξία του συγκεκριμένου δρόμου όχι μόνο για τον ορεινό όγκο του Σοχού, αλλά και για το νοτιοανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, του Δήμου Βισαλτίας. Υπολογίστηκε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος θα εξασφαλίσει πιο γρήγορες, αξιόπιστες και ασφαλείς μετακινήσεις σε περισσότερους από 25.000 συμπολίτες μας, με τους καθημερινούς χρήστες μόνο από την ευρύτερη περιοχή του Σοχού να υπολογίζονται σε περίπου 5.000. Σημαντικά είναι και τα οφέλη για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι ισχυρός στην περιοχή και αποκτά μια υποδομή – θεμέλιο για την ανάπτυξή του, αλλά και για τον τριτογενή τομέα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι παρούσα σε κάθε περιοχή, με πάνω από 8.500 μικρά και μεγάλα έργα και δράσεις, που ολοκληρώθηκαν και υλοποιούνται, και με έργα όπως η σύνδεση Νιγρίτα – Σοχός – Ασκός – Βαγιοχώρι, αποδεικνύει ότι θα συνεχίσει να είναι παρούσα και τα επόμενα χρόνια, με τη δική σας εμπιστοσύνη", τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο επικεφαλής της "Αλληλεγγύης" επισήμανε στους κατοίκους του Σοχού και του Ασκού τα στοιχεία του δρόμου μήκους 32,6 χλμ., που αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή:

-Μείωση κατά 23% του χρόνου μετακίνησης από τη Νιγρίτα στη Θεσσαλονίκη και μείωση της απόστασης μεταξύ των δυο πόλεων κατά περίπου 15 χλμ.

-Μείωση του χρόνου κάλυψης της απόστασης Νιγρίτας – Σοχού στα 13 λεπτά από 30 που είναι σήμερα και μείωση της απόστασης από τα 34 χλμ. στα 18.

-Μείωση της απόστασης και του χρόνου για όσους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής μετακινούνται είτε προς τη Θεσσαλονίκη, είτε προς την Καβάλα.

-Αποφόρτιση του οδικού άξονα Προμαχώνας – Σέρρες – Θεσσαλονίκη.

-Μείωση των κινδύνων πρόκλησης ατυχημάτων και πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, σε σύγκριση με την υφιστάμενη οδό.

Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε τη Χαλάστρα, τα Κύμινα και τα Μάλγαρα του Δήμου Δέλτα, όπου συνομίλησε με κατοίκους των οικισμών, αλλά και με οστρατοκαλλιεργητές, επαγγελματίες και καταστηματάρχες.

"Ο Δήμος Δέλτα αποτελεί μια κομβική περιοχή όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά συνολικά για την Κεντρική Μακεδονία. Είναι ένας Δήμος με έντονη οικονομική δραστηριότητα, τόσο στον πρωτογενή τομέα, ειδικά στους τομείς της αλιείας και της γεωργίας, ενώ ταυτόχρονα είναι και ο βασικός πυλώνας για τον δευτερογενή τομέα. Ταυτόχρονα όμως είναι και ένας τόπος, που διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, το οποίο η Περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να το προστατεύσει, να το αναδείξει και να το φέρει πιο κοντά στον πολίτη της Θεσσαλονίκης. Και ταυτόχρονα στηρίξαμε μέσα από τα προγράμματα leader, νέων αγροτών και σχεδίων βελτίωσης εκατοντάδες αγρότες της περιοχής, υλοποιήσαμε σειρά αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων ενίσχυσης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών υποδομών, βελτιώσαμε το επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και το αγροτικό, όπως στην αγροτική οδό ΝΑΤΟ ΙΙΙ - Δυτικό Αντλιοστάσιο Χαλάστρας, ενώ δημιουργήσαμε σημαντικές κοινωνικές δομές, όπως το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, ενισχύσαμε και τις τοπικές μονάδες υγείας, δημιουργούμε Πράσινο Σημείο και πολλά άλλα έργα, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Και δεν μένουμε εδώ. Στο νέο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, από τον Δήμο Δέλτα δεν θα συμπεριλαμβάνεται μόνο το Καλοχώρι, αλλά όλος ο Δήμος, με την απόφασή μας να διαθέσουμε περισσότερους πόρους και να εντάξουμε περισσότερες περιοχές. Έτσι μια σειρά από σημαντικά έργα για την καθημερινότητα θα γίνουν και στη Χαλάστρα και στα Κύμινα και στα Μάλγαρα. Εξασφαλίζουμε έτσι μια καλύτερη μέρα για την περιοχή και τα επόμενα χρόνια, ένα καλύτερο μέλλον, έναν πιο ελκυστικό, σύγχρονο και ανθρώπινο τόπο, που είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας διαρκώς, έναν τόπο στον οποίο αξίζει να ζεις και να δημιουργείς", υπογράμμισε ο επικεφαλής της "Αλληλεγγύης".

Επίσης ο κ. Τζιτζικώστας παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού και συνεχάρη για την πρωτότυπη εκδήλωση τους διοργανωτές, καθώς στο εικονικό φαρμακείο που είχε στηθεί παρείχαν συμβουλές υγείας και ευεξίας στους πολίτες φαρμακοποιοί της πόλης. Σε συνομιλία του με τους φαρμακοποιούς, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη σημασία του ρόλου τους ειδικά τα χρόνια της υγειονομικής κρίσης, όπου όπως τόνισε "στάθηκαν αρωγοί της κοινωνίας και απέδειξαν ότι αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της πρόληψης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας των πολιτών, με τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα. Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας στην κοινωνία και για τη στενή συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία απέδωσε καρπούς, ειδικά στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που διοργανώσαμε από κοινού. Αυτή τη συνεργασία θα τη συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, με ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες και δράσεις".

Τέλος ο κ. Τζιτζικώστας παραβρέθηκε στη φιλανθρωπική συναυλία, που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Μονή Λαζαριστών, στο πλαίσιο της δράσης "Βραδιές Πολιτισμού", με τον Κώστα Μακεδόνα και άλλους καλλιτέχνες. "Η συναυλία έχει έναν ιερό σκοπό: Να στηρίξουμε τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδας. Είναι ακόμα μια απόδειξη για το πώς σκεφτόμαστε εμείς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον σύγχρονο ρόλο του Πολιτισμού. Πώς φέρνουμε τον Πολιτισμό ακόμα πιο κοντά στην κοινωνία, σε κάθε συμπολίτη μας όλα αυτά τα χρόνια, συνδέοντάς τον με εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Αποδεικνύουμε ότι το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι ένας οργανισμός – βιτρίνα, αλλά ένας οργανισμός προσφοράς στην κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας. Με 400 δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, με 1.050 πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων 550 με ελεύθερη είσοδο, με τη συμμετοχή 5.000 καλλιτεχνών και δημιουργών, το 90% των οποίων είναι από την περιοχή μας, με 300 παραγωγές του ίδιου του Κέντρου, με 55 live streaming εκδηλώσεις την περίοδο της πανδημίας, τις οποίες παρακολούθησαν διαδικτυακά ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, με νέους πολιτιστικούς θεσμούς, όπως το Φεστιβάλ Επταπυργίου, με την ανάδειξη μνημείων μέσα από τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις, με υποστήριξη του ερασιτεχνικού θεάτρου. Και τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Ο πολιτισμός είναι για εμάς αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής προόδου και ευημερίας, είναι πόλος ανάπτυξης και φορέας αλληλεγγύης και προσφοράς. Είναι πολιτισμός για όλους", επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δείτε τις φωτογραφίες από την επίσκεψη Τζιτζικώστα στους δύο δήμους:

tzitzikostas_dimos_delta_2.jpeg
tzitzikostas_dimos_delta_1.jpeg
tzitzikostas_dimos_delta_3.jpeg
tzitzikostas_dimos_delta_4.jpeg
tzitzikostas_dimos_delta_5.jpeg
tzitzikostas_dimos_delta_6.jpeg
tzitzikostas_dimos_delta_7.jpeg
tzitzikostas_dimos_delta_8.jpeg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκυλακάκης: Εκ του πονηρού οι αντιδράσεις για τα πράσινα τιμολόγια για ρεύμα
Το «πράσινο» τιμολόγιο δεν πλήττει τον ανταγωνισμό πλήττει εκείνους που δεν θέλουν τον ανταγωνισμό, δήλωσε ο Θ. Σκυλακάκης
Σκυλακάκης: Εκ του πονηρού οι αντιδράσεις για τα πράσινα τιμολόγια για ρεύμα
Αυγενάκης: Επιπλέον 26 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς που δεν έλαβαν προκαταβολή
Ο υπουργός παρουσίασε παράλληλα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου
Αυγενάκης: Επιπλέον 26 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς που δεν έλαβαν προκαταβολή