Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άμεση λύση για μεταφορά μαθητών στα σχολεία ζητούν γονείς στη Θεσσαλονίκη

Χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο ΥΜΑΘ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

«Γολγοθάς» έχει καταντήσει το θέμα της μεταφοράς εκατοντάδων μαθητών στα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι οδεύουμε προς το τέλος του Οκτώβρη δεν είναι λίγα τα παιδιά δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που χάνουν μάθημα γιατί φτάνουν με καθυστέρηση τις πρώτες ώρες ή στην περίπτωση των παιδιών ΑΜΕΑ δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο γιατί δεν υπάρχει κάποιος να τα μεταφέρει.

«Προχωρήσαμε χθες το πρωί σε κινητοποίηση της Ομοσπονδίας μας στο ΥΜΑΘ με αφορμή το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία που παραμένει άλυτο. Η κατάσταση είναι τραγική. Κάθε χρονιά έχουμε τα ίδια. Φέτος φτάσαμε μέσα Οκτώβρη και ακόμη δεν έχει λυθεί το θέμα για παραπάνω από 800 παιδιά. Ανάμεσά τους είναι και μαθητές με ειδικές ανάγκες. Πολλά από τα παιδιά μπορεί να μεταφερθούν με γονείς άλλων μαθητών ή να πάνε με το αστικό, όμως συχνά μπορεί να χάσουν την πρώτη ώρα ή στο σχόλασμα να επιστρέψουν αργά στο σπίτι τους. Στην περίπτωση των ΑΜΕΑ μπορεί να μην τα στείλουν καν σχολείο λόγω της προβληματικής μεταφοράς», ανέφερε στον «TyposThes » ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θανάσης Κοκονάς.

Ο ίδιος εξήγησε πως επειδή οι διαγωνισμοί που γίνονται κάθε χρόνο βγαίνουν άγονοι, δημιουργείται αυτή η έλλειψη στις μεταφορές των μαθητών. «Αναλογιστείτε πως κάθε χρόνο ξοδεύονται περισσότερα από 27 εκατ. Ευρώ για μεταφορές. Όμως λύση δεν έχει βρεθεί. Εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι μόνο θέμα της Περιφέρειας αλλά και του υπουργείου Παιδείας. Την Πέμπτη μεταφέραμε τα αιτήματά μας σε εκπρόσωπο του ΥΜΑΘ που μας διαβεβαίωσε ότι θα τα μεταφέρει στον υπουργό. Αν όμως μέχρι την άλλη εβδομάδα δεν υπάρξει εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μεταφορά όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία, θα προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις», σημείωσε.

Το πρόβλημα υπάρχει σε διάφορες περιοχές όπως πχ Θέρμη, Πυλαία – Χορτιάτη, Πεύκα, αλλά και γειτονικούς νομούς πχ Κιλκίς.

Πρόβλημα και με τις εκδρομές

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και θέμα με τις σχολικές εκδρομές λόγω της αύξησης του κόστους και των απαιτούμενων ελέγχων από την τροχαία.

Ο κ. Κοκονάς ανέφερε πως τα τουριστικά πρακτορεία δεν θέλουν να πάρουν τα επίμαχα δρομολόγια γιατί αναφέρουν πως τους φέρνουν ζημιές παρά κέρδη. «Έτσι όμως καταλήξαμε έρμαιο οι γονείς στις διαθέσεις των τουριστικών πρακτορείων. Για τις εκδρομές ισχυρίζονται πως τους επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα που δεν τα αντέχουν και ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις κατά την διάρκεια ελέγχων από την τροχαία. Οπότε κάλεσαν τα μέλη τους να μην εκτελούν εκδρομές. Έτσι όμως έχουν μένει πολλά σχολεία που δεν μπορούν να κάνουν τις εκδρομές τους», σχολίασε.

Εξάλλου συμπλήρωσε πως στα σχολεία υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμη και βασικά μαθήματα όπως πχ τα μαθηματικά, η φυσική και η χημεία, αλλά και σε δασκάλους παράλληλης στήριξης. «Οι προσλήψεις έχουν καθυστερήσει για άλλη μια χρονιά», υπογράμμισε.

Ασύμφορη η μεταφορά μαθητών με τα σημερινά δεδομένα, αναφέρουν τουριστικοί πράκτορες

Για την μεταφορά των μαθητών έχουν μείνει αδιάθετα λίγα δρομολόγια γιατί δεν έχουν βρεθεί ανάδοχοι, εξήγησε στο «TyposThes » ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας- Θράκης Μιχάλης Πεζίκογλου. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «η αποζημίωση που δίνεται δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα και είναι κάτω του κόστους. «Αν πχ ένα δρομολόγιο κοστίζει 60 ευρώ, η πληρωμή του συνοδού 20 ευρώ και 60 ευρώ πρέπει να πληρωθεί ο οδηγός, ποιος θα πληρώσει καύσιμα και την συντήρηση του οχήματος; Ο μαθηματικός τύπος που ορίζει την αποζημίωση θα πρέπει να προσαρμοστεί στο σήμερα. Πρέπει να φροντίσει για αυτό το αρμόδιο υπουργείο. Δεν γίνεται οι οδηγοί να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους», δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται κυρίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές που η πληρωμή για τα δρομολόγια είναι πιο χαμηλή, ενώ εντός της πόλης είναι καλύτερη η κατάσταση.

Σχετικά με τις εκδρομές ανέφερε πως «συχνά οι κοντινές αποστάσεις εντός νομού έχουν καταντήσει να είναι δρομολόγια εισπρακτικού χαρακτήρα με τόσα πρόστιμα που μπαίνουν. Πολλές φορές μάλιστα είναι μεγαλύτερα κι από τον μισθό των οδηγών. Η τροχαία όμως δεν μπορεί να ελέγξει τα φρένα ή το σύστημα πέδησης. Η ουσία των ελέγχων θεωρούμε ότι είναι η ασφάλεια των μαθητών».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους