Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Φρούριο» το κέντρο για το Πολυτεχνείο – Κλείνουν δρόμοι σε 2 δόσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για την 50η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Μάλιστα λόγω και της συμπλήρωσης του μισού αιώνα από τα γεγονότα, η αστυνόμευση αναμένεται να είναι πιο έντονη, υπό τον φόβο επεισοδίων.

Στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί πορεία από την Καμάρα προς το Πολυτεχνείο στο ΑΠΘ, όπου και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Στις 5 το απόγευμα σε προσυγκέντρωση έχουν καλέσει οι ΣΦΕΑ, ΠΑΜΕ, ΚΝΕ και ΜΑΣ. Την ίδια ώρα κάλεσμα έχουν κάνει για συγκέντρωση και φοιτητικοί σύλλογοι. Πορεία αναμένεται να ξεκινήσει στις 6μμ από το Πολυτεχνείο προς το κέντρο της πόλης.

Να σημειωθεί ότι υπό συμβολική κατάληψη βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης το κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενόψει της επετείου της 17 Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, περίπου 300 φοιτητές, μέλη φοιτητικών συλλόγων, συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του κτιρίου και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψή του, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973.

Σήκωσαν κάδους – Κλείνει το κέντρο για τα ΙΧ

Αυξημένα αναμένεται να είναι τα μέτρα της αστυνομίας για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση επεισοδίων. Ήδη οι κάδοι απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης έχουν απομακρυνθεί ενώ ισχύουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ως προς την κίνηση αλλά και στάθμευση των οχημάτων.

Συγκεκριμένα σήμερα από 16.00΄ ώρα σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, το κέντρο της πόλης θα αποκλειστεί και δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Ειδικότερα :

–  Από 16.00΄ ώρα σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ.Ντηλ, Βασ.Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

–  Επίσης δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ως εξής:

α. Από την 06.00΄ ώρα της 16-11-2023 και μέχρι την 06.00΄ώρα του Σαββάτου (18-11-2023) στις παρακάτω οδούς:

– Εθνικής Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Σιντριβανίου.

– Εγνατία, από Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι Εθνικής Αμύνης.

– Αγγελάκη, καθ’ όλο το μήκος της.

– Αρμενοπούλου, από την Δημ. Γούναρη μέχρι την Εθν. Αμύνης.

– Γρ.Λαμπράκη, από την Εγνατία μέχρι την Γ’ Σεπτεμβρίου.

β. Την Παρασκευή (17-11-2023), από ώρα 06.00΄ και μέχρι τη λήξη των σχετικών εκδηλώσεων, στις παρακάτω οδούς:

– Εγνατία, από Δωδεκανήσου μέχρι Εθν. Αμύνης.

– Αγ.Δημητρίου, από Λάζου Εξάρχου μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από Προξένων μέχρι την Στεφ. Δραγούμη. Εθν.Αμύνης, στο τμήμα της από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία  Λευκού  Πύργου.

– Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Αγ.Δημητρίου μέχρι Γ. Λαμπράκη.

– Καρ. Ντήλ, από Τσιμισκή μέχρι Βασ.Ηρακλείου.

– Βασ. Ηρακλείου, από Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι Καρ.Ντήλ.

– Κ. Καραμανλή, από Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτανζόγλου.

– Ελ. Βενιζέλου, από Τσιμισκή μέχρι την οδό Εγνατία.

– Ολυμπιάδος, από Ελένης  Ζωγράφου μέχρι Κασσάνδρου.

– Ι. Δραγούμη, από Εγνατία μέχρι Τσιμισκή.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

ΑΠΘ: Το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ, τονίζει μέσα από ανακοίνωσή του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΠΘ έχει ως εξής: «Οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, τιμούν την εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου 1973. Το ΑΠΘ τιμά εκείνους που αγωνίστηκαν ενωτικά και χωρίς αποκλεισμούς για να αναδείξουν το όραμα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Το όραμα για μία κοινωνία με ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση και τον πολιτισμό, για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και υγεία, για μία κοινωνία και οικονομία που ικανοποιεί τις ανάγκες όλων.

Οι αξίες της χώρας μας κλονίστηκαν το βράδυ που το τεθωρακισμένο άρμα κατέρριπτε την πύλη του Πολυτεχνείου. Επρόκειτο για την ύστατη προσπάθειά ενός φαύλου και αυταρχικού καθεστώτος, να καταστείλει διά της βίας τα φρονήματα και τον ιδεαλισμό των φοιτητριών και των φοιτητών, που με σθένος και γενναιότητα στάθηκαν απέναντί του. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την ιστορική τομή που είχε ανάγκη η χώρα, στο δρόμο της επανόδου προς τη Δημοκρατία και διαμόρφωσε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μήνυμά του παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Σήμερα, η δημοκρατία μας, η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών και η ακαδημαϊκή ελευθερία έχουν εδραιωθεί. Τα ιδανικά όμως που οδήγησαν τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας στις πύλες του Πολυτεχνείου, συνεχίζουν να υπάρχουν, με πολλές πτυχές της ακαδημαϊκής μας ζωής να έχουν τις απαρχές τους σε εκείνες τις ημέρες του Νοέμβρη.

Ως το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, τιμούμε τη Μνήμη των θυμάτων, των φοιτητών και των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, τιμούμε τη Μνήμη όλων εκείνων που ενώπιον του φόβου δεν πτοήθηκαν, που τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους. Το Πολυτεχνείο είναι εδώ και αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο ελπίδας και μας υπενθυμίζει ότι ένας καλύτερος κόσμος δεν χαρίζεται, αλλά διεκδικείται».

Σε δικό της μήνυμα η ΕΣΗΕΜΘ αναφέρει: «Η επέτειος της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο είναι για τον δημοσιογραφικό κόσμο σταθερό σημείο αναφοράς στη σημασία που έχει το αγαθό της ελευθερίας για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Η ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού έργου και η προστασία της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού αποτελούν αναντικατάστατους όρους της δημοκρατικής συνθήκης που υπερασπίζεται το πνεύμα του Πολυτεχνείου.

Είναι συλλογική ανάγκη να αγωνιστούμε όσο πιο σθεναρά μπορούμε για να διασφαλίσουμε τους όρους που επιτρέπουν να φτάνει σε όλους ελεύθερη, αξιόπιστη και ποιοτική ενημέρωση (…)».

Τι συνέβη το 1973

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική εκδήλωση λαϊκής αντίθεσης απέναντι στη στρατιωτική δικτατορία, που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια μεταξύ 14 και 17 Νοεμβρίου του 1973. Ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με την κατάληψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από φοιτητές και σπουδαστές. Αυτή κλιμακώθηκε σε αντιδικτατορική εξέγερση στην οποία ενσωματώθηκαν μετέπειτα πολίτες, εργάτες, και διαμαρτυρόμενοι αγρότες.

Κατεστάλη αιματηρά πρωί της 17ης Νοεμβρίου, με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μύδροι Αμβρόσιου κατά Ιερώνυμου – Επειδή συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη
Τον κατηγορεί πως παραβίασε κανόνες της Εκκλησίας και ότι «αποδέχεται τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων ως φυσιολογικούς»
Μύδροι Αμβρόσιου κατά Ιερώνυμου – Επειδή συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη