Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πόσο θα πληρώσουμε φέτος για μελομακάρονα - κουραμπιέδες

Υποτονική ακόμη η κίνηση - Το εύρος των τιμών και πού οφείλεται

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα, τα παραδοσιακά γλυκά που έχουν την τιμητική τους την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στις προθήκες των φούρνων της Θεσσαλονίκης, ωστόσο η κίνηση δεν έχει «ζεσταθεί» ακόμη για τα καλά, ενώ σε ότι αφορά τις τιμές είναι κατά μέσο όρο ακριβότερες κατά 7% περίπου συγκριτικά με πέρυσι εξαιτίας κυρίως του ενεργειακού κόστους. Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς ένα εύρος τιμών ανάλογα με το αν το γλυκό είναι απλό ή με σοκολάτα κλπ, ενώ, σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνουν οι αρτοποιοί είναι ότι ο καταναλωτής επιλέγοντας τον φούρνο της γειτονιάς του ξέρει ότι θα αγοράσει ένα φρέσκο και ποιοτικό προϊόν.

Οι τιμές

Ειδικότερα, όπως είπε μιλώντας στο «ΤyposThes» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης κ. Έλσα Κουκουμέρια, οι τιμές στα μελομακάρονα φέτος στην αγορά της Θεσσαλονίκης ξεκινούν από τα 12 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι τα 14 ευρώ, ανάλογα με το αν είναι απλά, με σοκολάτα, γεμιστά κλπ.

Αντίστοιχα στον κουραμπιέ οι τιμές ξεκινούν από τα 14 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι τα 17 ευρώ το κιλό. Και σε αυτήν την περίπτωση το εύρος της τιμής έχει να κάνει με το αν είναι απλοί, με σοκολάτα κλπ.

Σε σύγκριση με πέρυσι, οι τιμές είναι αυξημένες ποσοστιαία κατά 7% περίπου, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια. Έτσι, πέρυσι τα μελομακάρονα κόστιζαν 11-13 ευρώ το κιλό και οι κουραμπιέδες 12-16 ευρώ το κιλό. «Πρόκειται για τη μικρότερη δυνατή αύξηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε γιατί μας ταλαιπωρεί ακόμη το ενεργειακό κόστος», λέει η κ. Κουκουμέρια. Όπως έχει εξηγεί, το ενεργειακό κόστος έχει μεν μειωθεί αλλά δεν έχει επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. «Κάποτε παίρναμε την κιλοβατώρα στα 6,5 λεπτά έφτασε μέχρι και τα 35 λεπτά και τώρα έχει πέσει στα 17 λεπτά. Σε βάθος χρόνου μπορεί να μην είμαστε στο +170% που είχε φτάσει κάποια στιγμή ωστόσο είναι αυξημένη η ενέργεια κατά 100%», επισημαίνει ενώ προσθέτει ότι, παράλληλα, όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των παραδοσιακών γλυκών των Χριστουγέννων, όπως το μέλι, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το βούτυρο, είναι αυξημένες. «Τσιμπάνε λίγο παραπάνω, κάθε χρόνο γίνεται αυτό, είναι λογικό όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση για αυτά τα προϊόντα να υπάρχει και αύξηση στις τιμές», δηλώνει και εκφράζει την πεποίθηση ότι και με αυτές τις τιμές ο κόσμος θα συνεχίσει και φέτος να επιλέγει τον φούρνο. «Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν φθηνότερες τιμές σε σουπερ μάρκετ», όπως λέει αλλά καλεί τους καταναλωτές να σκεφτούν ότι το μελομακάρονο στο σούπερ μαρκετ «κάθεται» στο ράφι εδώ και καμία 10αριά μέρες. «Η διαφορά η δική μας είναι ότι δεν αποθηκεύουμε προϊόντα, μιλάμε για φρέσκα προϊόντα που παράγοντα ι κάθε μέρα και νομίζω ότι ο κόσμος το εκτιμά αυτό όπως και την τιμή που από ότι τουλάχιστον βλέπω εγώ τη θεωρεί λογική», αναφέρει η κ. Κουκουμέρια επισημαίνοντας ότι σίγουρα υπάρχουν και «υπερβολικές» τιμές στην αγορά, όμως ο καθένας βλέπει, συγκρίνει και επιλέγει.

Υποτονική ακόμη η κίνηση

Πάντως προς το παρόν η κίνηση είναι υποτονική με τους καταναλωτές να δοκιμάζουν και να συγκρίνουν τιμές. Από τη μία έχουμε ακόμη κάποιες μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα από την άλλη ο καιρός δεν βοήθησε ιδιαιτέρως, ενώ κάποιοι περιμένουν να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις πρώτα και μετά να κάνουν αγορές γλυκών. Έτσι κι αλλιώς ο φούρνος της γειτονιάς είναι ένα μαγαζί που μπορεί να επισκεφθεί κανείς και την τελευταία στιγμή. Πάντως οι αρτοποιοί έχουν ήδη κάνει τις προετοιμασίες τους. Καλύτερα πάντως το μελομακάρονο λόγω και του ότι είναι περίοδος νηστείας.

Έμειναν εκτός από το «Καλάθι των Χριστουγέννων» και φέτος

Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» που θα κάνει πρεμιέρα από Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και θα εφαρμοστεί έως την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου δεν θα περιλαμβάνει τελικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες παρά μόνο τσουρέκι και βασιλόπιτα και σοκολάτα, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα γλυκά. Ούτε πέρυσι βρίσκονταν αυτά τα δυο προϊόντα στο καλάθι. Πάντως, οι αρτοποιοί τονίζουν ότι για τα συγκεκριμένα είδη δεν περιμένει κάποιος κάποιο «Καλάθι», καθώς τα αγοράζει μια φορά το χρόνο και όχι σε μεγάλες ποσότητες. Είναι ζήτημα να καταναλώσει ένα νοικοκυριό ένα κιλό μελομακάρονα, οπότε δεν είναι κάτι που ρίχνει έξω τον οικογενειακό προϋπολογισμό, επισημαίνουν.

Επίσης, για μια ακόμη φορά τονίζουν τις διαφορές που έχει ένα φρέσκο μελομακάρονο από ένα μελομακάρονο που βρίσκεται στο ράφι και έχει παρασκευαστεί 20 μέρες πριν.

Επίσης σχολιάζοντας τις διαφορετικές τιμές  μελομακάρονου και κουραμπιέ που κυκλοφορούν στην αγορά, η κ. Κουκουμέρια τονίζει ότι όλα έχουν να κάνουν και με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται. Στο μεν μελομακάρονο, όπως το λέει και η λέξη, πρέπει να υπάρχει μέλι και όχι σιρόπι μελιού ενώ ο κουραμπιές φρέσκο βούτυρο και ολόκληρο αμύγδαλο και όχι μαργαρίνη και κομμάτια αμυγδάλου. Σε κάθε περίπτωση οι αρτοποιοί τονίζουν ότι και φέτος ο κόσμος θα επιλέξει να αγοράσει κάτι ποιοτικό έστω και σε μικρότερη ποσότητα.

Στα ίδια επίπεδα η τιμή του ψωμιού

Σε ό,τι αφορά το ψωμί, η τιμή του -μετά την αύξηση που έγινε τον Μάρτιο του 2022- παραμένει σταθερή και δεν προβλέπεται αυτήν την στιγμή να αυξηθεί, εκτός και αν υπάρξει κάποια αλλαγή στα τιμολόγια του ρεύματος.

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα τιμολόγια του ρεύματος, αναμένουμε. Αν δεν υπάρχει κάτι που να επηρεάσει την παραγωγή του ψωμιού, είτε αυτό λέγεται ενέργεια, είτε τιμή των αλεύρων δε θα έχουμε διαφοροποιήσεις στις τιμές», επισημαίνει η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης κ. Έλσα Κουκουμέρια.

Η ίδια τονίζει ότι δεν έχει επηρεαστεί η ποσότητα του ψωμιού που αγοράζουν οι καταναλωτές, καθώς, όπως λέει έναν οικογενειακό προϋπολογισμό δεν τον ρίχνει έξω η τιμή του ψωμιού, ωστόσο αναγνωρίζει ότι οι τιμές λειτουργούν αυξητικά καθώς οι καταναλωτές έχουν να πληρώσουν και για άλλα είδη και υποχρεώσεις. Επισημαίνει επίσης ότι ο κόσμος έχει καταλάβει ότι αυτήν την στιγμή ο φούρνος είναι φθηνότερος από οποιαδήποτε άλλη αγορά. «Αυτήν την στιγμή η μέση τιμή στο φούρνο είναι γύρω στα 3 ευρώ το κιλό, αυτό σημαίνει πρακτικά 1,10 ευρώ η φρατζόλα, όταν η αντίστοιχη τιμή ενός διατηρημένου ψωμιού που είναι συσκευασμένο και έχει ημερομηνία λήξης στα σούπερ μάρκετ ξεκινά πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό», αναφέρει.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ