Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μία νοσηλεύτρια για 30 ογκολογογικούς ασθενείς στο Θεαγένειο

Προσλήψεις προσωπικού ζητούν οι εργαζόμενοι που κάνουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Την υποστελέχωση του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, που αναγκάζεται να λειτουργεί με ολοένα και λιγότερο προσωπικό, την ανασφάλεια που νιώθουν οι συμβασιούχοι του, αλλά και την παραχώρηση λειτουργειών του σε ιδιώτες καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου που θα πραγματοποιήσει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη κινητοποίησή τους, εξήγησε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Σωματείου Βασίλης Μουρατίδης. Ο ίδιος εξήγησε πως το βασικό θέμα που τους απασχολεί είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού. «Η υποστελέχωση στο Θεαγένειο είναι ένα σοβαρό θέμα. Αναλογιστείτε πως στα νοσηλευτικά αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια για 30 ογκολογικούς ασθενείς. Τελευταία έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις και την ίδια ώρα έχουμε δεκάδες αποχωρήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εργασιακή εξουθένωση των εργαζομένων του. Παράλληλα οι ελάχιστες προσλήψεις, και αυτές επικουρικού προσωπικού των τελευταίων χρόνων δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις. Αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν στα όρια με το προσωπικό που τους έχει απομείνει. Οι κενές οργανικές θέσεις υπολογίζονται στο άνω του 25%. Με την προκήρυξη που βγήκε μετά από χρόνια για νοσηλευτικό προσωπικό, θα φύγουν περισσότεροι νοσηλευτές προς άλλα νοσοκομεία,  από αυτούς που θα έρθουν».

Ενδεικτικά ανέφερε πως το παθολογοανατομικό τμήμα, ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του νοσοκομείου, «υπολειτουργεί λόγω σημαντικής έλλειψης γιατρών με αποτέλεσμα να δίνεται μεγάλο μέρος των παρασκευασμάτων σε ιδιωτικό εργαστήριο, κοστίζοντας κάθε μήνα χιλιάδες ευρώ».

Επιπλέον μίλησε για τους επικουρικούς εργαζόμενους που έχουν φτάσει να είναι στο πάνω του 30% των προσωπικού του νοσοκομείου και έχουν κάνει θυσίες ώστε να συνεχίσει την λειτουργία του το Θεαγένειο, όμως όπως τονίζει, «η πολιτεία εμπαίζει προκλητικά δίνοντας τους εξάμηνη παράταση και τρίμηνη για τους ΣΟΧ, παρά την υπόσχεση για ετήσια ανανέωση, επιτείνοντας την εργασιακή ανασφάλεια τους».

Εν τω μεταξύ ο κ. Μουρατίδης έθιξε και το θέμα υπηρεσιών που δίνονται σταδιακά σε εργολάβους. «Πλέον δεν είναι μόνο η φύλαξη, η σίτιση και η καθαριότητα που πέρασαν σε ιδιώτες εργολάβους, αλλά και εργασίες για το αρχείο, τις μεταφορές ασθενών και το τηλεφωνικό κέντρο. Αυτό σημαίνει ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Σχετικά με το μισθολογικό, σημείωσε πως τα 70 ευρώ που θα μπουν στο νέο έτος είναι ψίχουλα μπροστά στις απώλειες που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια «και μάλιστα σε μια περίοδο με τέτοια ακρίβεια και υψηλό πληθωρισμό». Παράλληλα αναφέρθηκε και στην απονομή του ανθυγιεινού επιδόματος το οποίο δεν δίνεται σε όλους του εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν και καθυστερήσεις στην καταβολή του. Ενδεικτικά είπε πως στο Θεαγένειο οι εφημερίες και τα νυχτερινά εξαιρέσιμα έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο.

«Δεν έχουμε άλλες αντοχές»

«Φτάνει πια! Ως εδώ. Δεν έχουμε άλλες αντοχές. Θέλουμε Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (Επικουρικών, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ), πραγματικές αυξήσεις μισθών άμεσα, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζομένους στις δημόσιες μονάδες υγείας χωρίς περικοπές, ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες, να μην παραχωρούνται λειτουργίες στους ιδιώτες και δημόσια δωρεάν υγεία για όλους» σημείωσε ο κ. Μουρατίδης.

Για τους παραπάνω λόγους θα κάνουν σήμερα στις 13.30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον αύλειο χώρο του Θεαγενείου. «Ζητάμε από το υπουργείο στήριξη και νέο προσωπικό. Μην ξεχνάτε πως το νοσοκομείο μας είναι το μοναδικό αντικαρκινικό στη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Θεαγενειου.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

  •  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους