Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Όχι» σε πολυόροφη οικοδομή – Νηπιαγωγείο ζητούν οι κάτοικοι

Κινητοποίηση από Πρωτοβουλία Κατοίκων, ενώ το θέμα με το αδόμητο οικόπεδο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος πάει και στη Βουλή, έπειτα από Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Στη Βουλή πάει το θέμα σχετικά με αδόμητο οικόπεδο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, γνωστό και ως «πρώην Μάρμαρα Μόσχου», επί της λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου, που κινδυνεύει να χτιστεί, ενώ στο παρελθόν ήταν χαρακτηρισμένο ως χώρος ανέγερσης σχολικής στέγης.

Σχετική ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Ράνιας Θρασκιά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Παιδείας, την οποία συνυπογράφουν 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία κατοίκων του Ε΄Διαμερίσματος προχωρά σε συλλογή υπογραφών για το θέμα - ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 900-, ενώ ζητά συνάντηση με τον νέο δήμαρχο καθώς και να τεθεί το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Το θέμα που είναι μια ιστορία 35 ετών περίπου έφερε εκ νέου στο προσκήνιο η πρόσφατη δημοπράτηση, από την Εκκλησία της Ελλάδος, του εν λόγω οικοπέδου σε διαγωνιστική διαδικασία που λήγει στις 22 του τρέχοντος μηνός.

Ειδικότερα, η Εκκλησιαστική κεντρική υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, διακηρύττει ότι  προσφέρεται προς αξιοποίηση, μέσω του συστήματος της αντιπαροχής, το οικόπεδο που βρίσκεται στην παραλιακή και συγκεκριμένα επί των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Β. Χατζή, στο ύψος της Ευζώνων και είναι συνολικής επιφάνειας 846,71 τ.μ..

Μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η κ. Ρωξάνη Κωστατζίκη, μέλος της πρωτοβουλίας κατοίκων Ε΄ Διαμερίσματος, τόνισε ότι το εν λόγω οικόπεδο δεν έχει χτιστεί ποτέ γιατί είχε χαρακτηριστεί το 1988 σαν χώρος δημόσιας ωφέλειας, για νηπιαγωγείο. Καθώς δεν είχε δοθεί το ποσό που αξίωνε η εκκλησία, ώστε να συντελεστεί η απαλλοτρίωση, ζητήθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και έτσι αποχαρακτηρίστηκε και έγινε οικοδομήσιμος χώρος. Αυτό έγινε από το 2005. Οι κάτοικοι της περιοχής υπογραμμίζουν την ανάγκη ανέγερσης σχολικής στέγης, κάνοντας λόγο για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και την έλλειψη κατάλληλων χώρων. Σύμφωνα με την κ. Κωστατζίκη, το 2010 το δημοτικό συμβούλιο είχε ζητήσει τον επαναχαρακτηρισμό του οικοπέδου ενώ ένα ποσό είχε γραφτεί στον προϋπολογισμό, ωστόσο και πάλι δεν συντελέστηκε η απαλλοτρίωση, οπότε ήρθε η στιγμή που αυτό άρθηκε και έμεινε ελεύθερο για να οικοδομηθεί με όποια χρήση θέλει η Εκκλησία.

Κατά την ίδια, ο δήμος επικαλείται ότι δεν έχει χρήματα για να ικανοποιήσει την απαίτηση που έχει η εκκλησία για την αξία αυτού του οικοπέδου. Σημειώνεται ότι η αντικειμενική του αξία φέρεται ότι είναι 1 εκατ.  856 χιλ. ευρώ.

«Εμείς ως κάτοικοι της περιοχής δεν σταματήσαμε από το 2018 να δραστηριοποιούμαστε στην κατεύθυνση να μη χτιστεί ακόμη ένας ελεύθερος χώρος και να χρησιμοποιηθεί για τη δημόσια ωφέλεια. Και δικαστικά στραφήκαμε. Δεν κερδίσαμε. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα καταληκτικό σημείο. Μαζέψαμε πάνω από 900 υπογραφές και συνεχίζεται η ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών στην ιστοσελίδα «Πρωτοβουλία κατοίκων Ε΄δημοτικού διαμερίσματος για νηπιαγωγείο στο οικόπεδο πρώην Μάρμαρα Μόσχου», λέει η κ. Κωστατζίκη, αναφέροντας ότι υπάρχουν ψηφίσματα υποστήριξης από ενώσεις, συλλόγους, δημοτικές παρατάξεις κλπ ενώ έγινε προχθές Ερώτηση στη Βουλή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη διαγωνιστική διαδικασία που «τρέχει» αυτήν την στιγμή και εφόσον δεν γίνει κάποια παρέμβαση από το δήμο για να το χαρακτηρίσει σχολική στέγη, το οικόπεδο θα δοθεί με το σύστημα της αντιπαροχής σε εργολάβο προκειμένου να ανοικοδομηθεί πολυόροφη οικοδομή.

«Ζητούμε να ενεργοποιηθεί το δημοτικό συμβούλιο και να επαναχαρακτηρίσει το ακίνητο. Υπάρχει πάντα και το ότι η Εκκλησία είναι δημόσιος οργανισμός και θα έπρεπε να το δώσει δωρεάν στο δήμο προκειμένου να μπορέσει να ανεγείρει σχολική στέγη. Στις 19 Φεβρουαρίου κάναμε μια εκτός ημερησίας διάταξης παρουσίαση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο. Μας υποσχέθηκαν ότι θα μπει κάποια στιγμή στην ημερήσια αλλά ο χρόνος κυλάει και αυτό δεν έγινε ακόμη», επισημαίνει η κ. Κωστατζίκη, τονίζοντας ότι οι ενέργειές τους είναι προς την κοινωνία, προς τη δημοτική αρχή αλλά και προς την Εκκλησία, ζητώντας μάλιστα να έχουν συνάντηση και με τον νέο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για να του εκθέσουν το θέμα, αν και το οικόπεδο δεν ανήκει στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων
Ο Τζον Κίρμπι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την κατάληψη ενός κτιρίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη
Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων