Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχονται 10 νέες δημόσιες βρύσες στη Νέα Παραλία – Μπήκε η πρώτη

Τοποθετήθηκε και λειτουργεί στη Νέα Παραλία από συνεργείο της ΕΥΑΘ η πρώτη από τις δέκα δημόσιες βρύσες σε μια κίνηση που στηρίζει και ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Greenpeace

Της Λεμονιάς Βασβάνη,

Πιο προσβάσιμο γίνεται το πόσιμο νερό στους πολίτες και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Σήμερα το πρωί τοποθετήθηκε στη Νέα Παραλία, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η πρώτη από τις δέκα συνολικά δημόσιες βρύσες που θα δίνουν σε κάθε περαστικό την δυνατότητα να ξεδιψάσει.

Οι πρώτοι που γέμισαν τα παγούρια τους ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο πρόεδρος της εταιρείας Άγις Παπαδόπουλος, εγκαινιάζοντας σήμερα (Παγκόσμια Ημέρα Νερού), την κοινή δράση που «τρέχουν» με την Greenpeace. Παράλληλα μοιράστηκαν και 2.000 παγουράκια… πολλαπλών χρήσεων σε πολίτες με το σλόγκαν της ημέρας «Ραντεβού στις δημόσιες βρύσες!».

vrises.jpg

Στο πρόγραμμα «Ραντεβού στις βρύσες», που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, αναδεικνύεται η σημασία και αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό παντού και να υπάρχει πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους.

«Με δέκα νέες, συνολικά, βρύσες που θα τοποθετηθούν σε όλο το μήκος του κορυφαίου τοπόσημου της πόλης μας εξασφαλίζουμε καθαρό, πόσιμο νερό, προστατεύουμε το περιβάλλον, αναβαθμίζουμε τον δημόσιο χώρο και την καθημερινότητα των δημοτών μας» επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Μέσα από τη σελίδα του προγράμματος της Greenpace, στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 537 δημόσιες βρύσες, οι πολίτες μπορούν να δουν σε χάρτη πού υπάρχουν αυτές, ποιες λειτουργούν και ποιες όχι, ενώ μπορούν να προσθέτουν και οι ίδιοι όσες εντοπίζουν.

«Πιστεύουμε ότι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό στον δημόσιο χώρο είναι ένα αυτονόητο δικαίωμα σε μια σύγχρονη πόλη. Σε συνεννόηση με τον δήμο Θεσσαλονίκης επιλέξαμε αυτές τις βρύσες που είναι αισθητικά και λειτουργικά έτσι όπως πρέπει να είναι. Η ΕΥΑΘ προμηθεύει τις βρύσες, το Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας τις τοποθετεί στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, ενώ με τη δημοτική αρχή εξετάζουμε και άλλες δραστηριότητες που μπορούμε από κοινού να "τρέξουμε", έτσι ώστε να προωθήσουμε τη διαθεσιμότητα και τη χρήση του νερού σε όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της πόλης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άγις Παπαδόπουλος.

vrises1.jpg
Από αριστερά, η Β. Μαγκλάρα της Greenpeace, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, ο διευθυντής Οικονομικών της ΕΥΑΘ Δ. Αλεξανδρής, ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, ο πρόεδρος του ΣΕΕΥΑΘ Γ. Αρχοντόπουλος και ο Μπερνάρ Κουόμο, αρχιτέκτονας από τον Σύλλογο Φίλων Νέας Παραλίας

Δημόσιες βρύσες και σε άλλα σημεία – Ακόμη και Οθωμανικές κρήνες να λειτουργήσουν ξανά

«Η ΕΥΑΘ είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για να βάλει δημόσιες βρύσες πριν δύο χρόνια. Όμως η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε δρομολογήσει το ζήτημα. Έγινε πρόταση στη νέα διοίκηση την οποία και δεχτήκαμε. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Θέλουμε να έχουμε λιγότερα πλαστικά μπουκάλια. Οι δημόσιες βρύσες θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε καθαρό νερό. Εγώ ποτέ δεν αγοράζω εμφιαλωμένο, δεν υπάρχει λόγος. Και είναι βασικό ο κάθε πολίτης να μπορεί να πιεί πόσιμο νερό, ειδικά σε μια πόλη που έχει αρκετούς μήνες θερμό κλίμα», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Μάλιστα πρόσθεσε πως υπάρχει πρόθεση μετά την τοποθέτηση των υπόλοιπων εννέα δημόσιων βρυσών που θα μπουν κατά μήκος της νέας παραλίας, να υδροδοτηθούν κρήνες στην Άνω Πόλη, και σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης πχ πλατείες. Ειδικά για την Άνω Πόλη ο κ. Νικηφορίδης ανέφερε πως πρόκειται για παραδοσιακές οθωμανικές κρήνες που είναι και μνημεία. Για να δρομολογηθεί η επαναλειτουργία τους θα έρθουν σε επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να πάρουν την έγκριση και έπειτα να προχωρήσει η ΕΥΑΘ στην αποκατάσταση της λειτουργίας των υδραυλικών μηχανισμών. Όσο για το κόστος είπε πως για τις πρώτες δέκα δημόσιες βρύσες καλύπτεται από την ΕΥΑΘ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως θα υπάρχει και στην συνέχεια μια συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

«Ξέρετε η προσβασιμότητα στο πόσιμο νερό, πέρα από μια πρόνοια για το περιβάλλον, αποτελεί και υποχρέωση των δήμων. Η ΕΥΑΘ μέσα από την πρωτοβουλία που ανέλαβε αναδεικνύει το ενδιαφέρον της για τον τόπο. Όχι μόνο θα κάνει την τοποθέτηση  των βρυσών, αλλά θα βοηθήσει και στην συντήρηση και λειτουργία τους».

Στο σημείο αυτό σχολίασε πως «δυστυχώς υπάρχουν και συμπολίτες μας που προβαίνουν σε βανδαλισμούς και δεν μεριμνούν για τον δημόσιο χώρο. Εμείς προσπαθήσαμε να επιλέξουμε μια βρύση μαντεμένια, που να είναι ανθεκτική, να αντέχει σε καιρικές συνθήκες και να μην σκουριάζει. Να είναι βιώσιμη με δεδομένο ότι υπάρχουν και πολίτες που μπορεί πχ να κάνουν και άθελά τους μια ζημιά όταν δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί κάτι».

Να προστατέψουν τις βρύσες κάλεσε τους δημότες και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γιώργος Αρχοντόπουλος, προσθέτοντας: «Η καμπάνια ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια, με αφορμή την υποχρεωτικότητα των δήμων για δημόσιες βρύσες. Η νέα δημοτική αρχή υιοθέτησε αμέσως αυτή την πρόταση. Εμείς αυτό που κάνουμε ως Σωματείο είναι το ελάχιστο απέναντι στους πολίτες της Θεσσαλονίκης».

vrises2.jpg

 

Από την πλευρά της, η Βίκυ Μαγκλάρα, υπεύθυνη Εθελοντών του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, δήλωσε: «Ενώσαμε  τις δυνάμεις μας με την ΕΥΑΘ, σε μια εκδήλωση για να υπερασπιστούμε μαζί το αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας σε καθαρό, πόσιμο νερό. Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάσαμε μια βρύση μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ενημερώσαμε τους πολίτες για το πρόγραμμα “Ραντεβού στις βρύσες”, που σκοπό έχει να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό παντού και πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους, αλλά και μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των απορριμμάτων, όπως και ορθολογική χρήση του νερού. Μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να απευθυνθούμε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην εγκατάσταση νέων βρυσών στο κέντρο της πόλης».

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024 αφιερώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη στην ανάγκη συνεργασίας για την ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε υδάτινους πόρους, ώστε το νερό να γίνει ο καταλύτης για έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι το νερό μπορεί να γίνει μέσο για την ειρήνη, όταν οι κοινότητες και οι χώρες συνεργάζονται αρμονικά για αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο, μπορεί όμως και να προκαλέσει συγκρούσεις, όταν δεν είναι προσβάσιμο από όλους και δεν διανέμεται με δίκαιο τρόπο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ξεκινά η απολογητική διαδικασία της δεύτερης ομάδας κατηγορουμένων
Σε εγκληματική οργάνωση οπαδών αποδίδεται η δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη τον περασμένο Δεκέμβριο
Δολοφονία Λυγγερίδη: Ξεκινά η απολογητική διαδικασία της δεύτερης ομάδας κατηγορουμένων