Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο έργο πνοής στη Καλαμαριά - Έρχονται 11 πάρκα και συντριβάνια

prasino

Τι προβλέπεται να γίνει για την αναβάθμιση της περιοχής Βότση - Κηφισιάς στην Καλαμαριά

Σύμβαση κατασκευής του μεγάλου έργου αστικής ανάπλασης «Βιοκλιματική Αναβάθμιση και Βιώσιμη Κινητικότητα Δικτύου Οδών ΠΕ 14-15» υπέγραψαν η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μειζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βασίλης Διαμαντάκης και ο ανάδοχος του έργου, Παναγιώτης Στομαχόπουλος.

Η σύμβαση προβλέπει τη βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής Βότση – Κηφισιάς, μιας περιοχής η οποία με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης μεγάλης κλίμακας παρέμβαση, θα αλλάξει πρόσωπο, ενώ οι νέες συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων. «Επιθυμία μας είναι όποιο έργο γίνεται, να αφήνει αποτύπωμα στην Καλαμαριά. Να έχει αξία για τους κατοίκους και για την πόλη. Και προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, θα πρέπει όλα τα έργα να εντάσσονται σε ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σχέδιο» τόνισε η δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προβλέπει η σύμβαση, είναι η δημιουργία 11 πάρκων τσέπης για αναψυχή και περίπατο, η μετατροπή δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας, η επέκταση και η δημιουργία νέων πεζοδρόμων, η κατασκευή κόμβων κυκλικής κίνησης (roundabout), νησίδων και ενός δικτύου κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, όπου θα περιλαμβάνονται εκτός άλλων σιντριβάνια, δημόσιες κρήνες, ενώ όλος ο σχεδιασμός προβλέπει την απρόσκοπτη μετακίνηση ΑμεΑ και ατόμων με κινητικά προβλήματα. Επιπλέον, το έργο προβλέπει τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου και συστήματος στάθμευσης ποδηλάτων.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στη Βιοκλιματική Αναβάθμιση και Βιώσιμη κινητικότητα δικτύου οδών ΠΕ 14- 15. Προβλέπεται, επίσης, η οργάνωση των χώρων στάθμευσης της περιοχής προσαυξάνοντάς τις όπου είναι δυνατόν, ενώ για το σύνολο του έργου και τις επιμέρους κατασκευές θα χρησιμοποιηθούν φιλικά υλικά προς το περιβάλλον. Το συνολικό μήκος του δικτύου των οδών είναι 5.850 μ. και οι επιφάνειες προς διαμόρφωση 27.000 τ.μ. περίπου.

Επιπλέον, το έργο κατασκευής προβλέπει τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών μικροκλίματος, την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής, οπτικής και ακουστικής άνεσης στον υπαίθριο χώρο, την αύξηση των σκιασμένων επιφανειών κατά τη θερινή περίοδο και δημιουργία σκιασμένων χώρων στάσης, τη συγκρότηση σχεδιαστικής ταυτότητας του δημόσιου χώρου ευανάγνωστη από τους χρήστες (κάτοικοι, διερχόμενοι, επισκέπτες) και εύχρηστη ανάπλαση, η οποία υπαγορεύει επιθυμητές και αποτρέπει ανεπιθύμητες συμπεριφορές, τη συγκρότηση της γεωμετρικής χάραξης και ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου μέσω της δομημένης υλικότητας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο δήμος Καλαμαριάς θα προχωρήσει σε μία σειρά δράσεων ενημέρωσης των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής για τις αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν από την έναρξη των εργασιών έως την υλοποίηση του έργου, ενώ στόχος της δημοτικής αρχής είναι η όχληση και τα προβλήματα που αναπόφευκτα θα προκληθούν να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένης έκτασης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα: Η «επιδημία του χορού» που πανικόβαλλε τους κληρικούς και οδήγησε σε... όργια
Η αλλόκοτη πάθηση που ανάγκαζε τους νοσούντες να χορεύουν ανεξέλεγκτα, ενίοτε δε μέχρι θανάτου
Σαν σήμερα: Η «επιδημία του χορού» που πανικόβαλλε τους κληρικούς και οδήγησε σε... όργια
Η συγκίνηση της Όλγας Τρέμη για το τελευταίο δελτίο - Η αγωνία της για ακροδεξιά και δημοσιογραφία
Τι είπε η Όλγα Τρέμη για τελευταίο βράδυ που βρέθηκε στο τιμόνι της παρουσίασης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega
Η συγκίνηση της Όλγας Τρέμη για το τελευταίο δελτίο - Η αγωνία της για ακροδεξιά και δημοσιογραφία