Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Καταρρέει το Παλατάκι – «Ο πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση»

Τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί στην ανηλεή φθορά του χρόνου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

«Εμείς θα απευθυνθούμε ψηλά. Θεωρούμε ότι πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πια να πάρει την απόφαση. Χαιρόμαστε που υπάρχει μια στροφή στο να έχει δημόσιο χαρακτήρα, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας», τόνισε η δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Χρύσα Αράπογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Παλατάκι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες για τις εξελίξεις με τα δυο οικόπεδα στο Καραμπουρνάκη και την προστασία του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς.

Η κ. Αράπογλου στην τοποθέτησή της τόνισε ότι ο δήμος Καλαμαριάς αντιμετωπίζει μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα, όπως το στρατόπεδο Κόδρο, η Μίκρα, η μαρίνα, η πλαζ, και το Παλατάκι, για το οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι "καταρρέει". 

Όπως είπε η δήμαρχος για το Παλατάκι, έχουμε δρόμο να διανύσουμε ώστε να αποφασιστεί κεντρικά, εφόσον θέλουν να το κρατήσουν, αν θέλουν να το κρατήσουν με δημόσιο χαρακτήρα, αλλά να έχει λόγο και ο δήμος Καλαμαριάς αναφορικά με τις λειτουργίες, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι το Παλατάκι βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του στρατοπέδου Κόδρα.

Υπενθύμισε ακόμη ότι σε απάντηση σε Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πριν ένα μήνα περίπου, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισύναπτε απάντηση της ΕΤΑΔ, στην οποία επισημαίνεται ότι εξετάστηκαν οι χρήσεις πολυτελούς Ξενοδοχείου και πολυχώρου διασκέδασης & πολιτισμού. "Αντιδράσαμε αμέσως" τόνισε η κ. Αράπογλου.

Χαίρομαι, συνέχισε, που η συζήτηση έχει πάει πια σε άλλα επίπεδα και με τη συνδρομή και τον αγώνα και των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Έκανε συγκεκριμένα αναφορά στους επτά συλλόγους που συγκρότησαν το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων για την Προστασία του Θαλάσσιου Μετώπου του Δήμου Καλαμαριάς.

Ο ενεργός πολίτης κ. Μιχάλης Δήμου που συμμετέχει σε έναν από τους συλλόγους της περιοχής τόνισε από την πλευρά του στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ότι «παλεύουμε και ευτυχώς έχει πάει σε ένα άλλο επίπεδο τώρα η διεκδίκηση και η αντιμετώπιση του προβλήματος», εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα από αυτήν την οδό το Παλατάκι θα έρθει στην περιουσία του Δήμου ώστε να αποδοθεί προς χρήση από την τοπική κοινωνία.

Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη "με αφορμή την πιθανή αξιοποίηση του Κυβερνείου στο Καραμπουρνάκι, από τη Βουλή των Ελλήνων, υπό την Προεδρία του κ. Τασούλα, η Κατερίνα Νοτοπούλου απέστειλε προσωπικά στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή με την οποία επισημαίνει τη σπουδαιότητα του ιδιαίτερου αυτού μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς". 

Στην επιστολή η Βουλεύτρια Θεσσαλονίκης συντάσσεται με κάθε προσπάθεια προστασίας, διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του αλλά και απόδοσής του στην τοπική κοινωνία. Σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αναφέρει: Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει εγκαταλειφθεί στην ανηλεή φθορά του χρόνου, με τη σημερινή εικόνα του ιστορικού αυτού κτιρίου να είναι απογοητευτική. Οι φθορές στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο, εξαιτίας της απουσίας συντήρησης και της επιρροής του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είναι εκτεταμένες σε βαθμό που απαγορεύουν την οποιαδήποτε χρήση του, όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και για λόγους ασφαλείας. Για το λόγο αυτό, έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται, περιστασιακά μόνο, τμήμα του περιβάλλοντος χώρου, ως χώρος εκδηλώσεων, με ευθύνη συντήρησης εθελοντικών φορέων.

"Εικόνες που δεν ταιριάζουν στη Θεσσαλονίκη" 

Η Καλαμαριά είναι μια περίκλειστη πόλη, χωρίς ελεύθερους χώρους, με μόνη "ανάσα" τη θάλασσα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να μας τη στερήσουν, είπε εξάλλου η κ. Αράπογλου, σημειώνοντας πάντως ότι η παραλία είναι σε πολλά σημεία αδιάβατη και δεν μπορείς να περπατήσεις καν. 

Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην συνεχιστεί αυτή η στρεβλή έννοια "ανάπτυξης" που εξαντλείται στο real estate και αυτό, είπε, αφορά και την περιοχή της Σοφούλη αλλά και την Πλαστήρα. Για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς είπε ότι αν περπατήσει κανείς θα δει εικόνες που όχι δεν ταιριάζουν στη Θεσσαλονίκη αλλά "νομίζω ότι δεν υπάρχουν πια ούτε σε τριτοκοσμική χώρα". 

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Καλαμαριά δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο δήμο αλλά ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και το μέλλον της όπως είπε, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε και στην εξαίρεση της περιοχής της Σοφούλη και της μαρίνας από το εμβληματικό έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, που σχεδιάζει η Περιφέρεια, σημειώνοντας ότι η επίσημη αιτιολογία είναι ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια άλλη, παλιά μελέτη του δήμου Καλαμαριάς για την περιοχή και κατά συνέπεια δεν μπορούν να υπάρχουν ταυτόχρονα δυο μελέτες σε εξέλιξη και έτσι δεν μπορούσε να ενταχθεί η περιοχή και σε δεύτερη μελέτη, δηλαδή στη μελέτη του ενιαίου χωρικού σχεδίου. "Την αναζητάμε για να τη διακόψουμε γιατί θεωρούν ότι δεν έχει διακοπή", τόνισε η δήμαρχος.

Σημαντικό πρόβλημα σύμφωνα με τη δήμαρχο είναι το γεγονόςότι από όλη την έκταση συνεχούς ακτής του δήμου Καλαμαριάς μήκους 6,5 χλμ περίπου, δεν ανήκει απολύτως τίποτα, "ούτε τμ" στο δήμο Καλαμαριάς, ούτε ως κυριότητα ούτε ως παραχώρηση χρήσης και κατά συνέπεια δεν υπάρχει δυνατότητα για σχεδιασμό και ένταξη σε προγράμματα όπως ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάπτυξης κλπ για ανάπλαση "μια περιοχής που παρά τη φυσική ομορφιά και το ιστορικό βάρος βρίσκεται στον κίνδυνο ανοικοδόμησης"

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ