Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πέλλα: Η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία έδωσε το έναυσμα για τον Μαραθώνιο

Εκδήλωση σήμερα το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο Πέλλας - Η Ειρηνοδρομία θα έχει ως σημείο κατάληξης την παραλία της Θεσσαλονίκης το απόγευμα

Μια ιδιαίτερα συγκινητική και λαμπρή εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Πέλλας και την Αντιδημαρχία Αθλητισμού, σήμερα Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στις 11.15΄ το πρωί, παραμονή των αγώνων του 18ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μ. Αλέξανδρος».

Ο λόγος για την τελετή έναρξης της Αλεξανδρείου Ειρηνοδρομίας, που καλύπτει την απόσταση από την Αρχαία Πέλλα μέχρι την παραλία της Θεσσαλονίκης, διερχόμενη από 13 σταθμούς, συμβολίζοντας την προσπάθεια του ανθρώπου για σωματική και πνευματική ολοκλήρωση και την αέναη αγωνία του για το αγαθό της ειρήνης και τον διάλογο μεταξύ των λαών.

Ειδικότερα, η τελετή έναρξης της Αλεξανδρείου Ειρηνοδρομίας, πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, με την παγκόσμια  πρωταθλήτρια, Πολυνίκη Εμμανουηλίδου που κατάγεται από την περιοχή, η οποία παρέλαβε από τον Δήμαρχο Πέλλας Ευστάθιο Φουντουκίδη το σύμβολο της Ειρήνης, την Ελιά.

eikona_viber_2024-04-20_12-37-13-048.jpg

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πέλλας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το σύμβολο της Ειρήνης που παραδίδουμε σήμερα μεταδίδει σε ολόκληρο τον κόσμο τις αιώνιες αξίες της φιλίας, της συναδέλφωσης των λαών, της αγάπης, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης, τις αξίες του σεβασμού, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Οι χιλιάδες αθλητές που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο στέλνουν από την Πέλλα το ισχυρό μήνυμα ότι μπορεί σήμερα ο άνθρωπος, ο παγκόσμιος πολίτης, να ανταγωνίζονται σκληρά ο ένας με τον άλλον και ταυτόχρονα να ζουν ειρηνικά μαζί, αρμονικά κάτω από την ίδια στέγη της ειρήνης και της αδελφοσύνης.»

Ο κ. Φουντουκίδης ευχαρίστησε θερμά όλους τους φορείς, εργαζόμενους και υπηρεσίες του Δήμου Πέλλας, και -φυσικά- τους εθελοντές, που, όπως είπε, «στέλνουν το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι υγεία, αλλά και προσφορά».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη, του Βουλευτή Λάκη Βασιλειάδη και του υπευθύνου Οργανωτικής Επιτροπής,  Ιωάννη Πανανάκη, ο οποίος παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για τον Μαραθώνιο "Μ.Αλέξανδρος", που, όπως είπε, είναι τέταρτος στην κατάταξη για την ασφάλεια ανάμεσα σε 475 Μαραθωνίους. «Σημαντικό και συμβολικό είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα δύο αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου της εκκίνησης και του τερματισμού σε Πέλλα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, η απόσταση 42.190 μέτρων είναι ακριβώς όση πρέπει να είναι επίσημα μια διαδρομή μαραθωνίου», τόνισε. 

Ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα από 25 μαθητές του δημοτικού σχολείου Πέλλας  που ερμήνευσαν το τραγούδι, «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι»/ Μάνος Χατζηδάκης – Ιάκωβος Καμπανέλης και το τραγούδι «Ειρήνη» /Μίκης Θεοδωράκης – Βασίλης Ρώτας. Επίσης παρουσιάστηκε χορογραφία με το τραγούδι της Ειρήνης του Γιάννη Μαρκόπουλου. 

Στην τελετή συμμετείχε και η Φιλαρμονική του Δήμου Πέλλας.

436578568_1451426859083756_6018670175393597603_n_1.jpg

Η εκκίνηση της Αλεξανδρείου Ειρηνοδρομίας

Ακολούθησε η εκκίνηση της Ειρηνοδρομίας που κατευθύνθηκε μέσα στην Πέλλα. Την Πολυνίκη Εμμανουηλίδου συνόδευαν μαθητές του γυμνασίου Πέλλας μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και στην συνέχεια αφού πέρασαν από την Αρχαία Κρήνη και την Αψίδα εκκίνησης του μαραθωνίου, μπροστά στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρέδωσαν το Σύμβολο της Ελιάς στην Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου. Εκεί υπήρξε μία ακόμη καινοτομία: Παραδόθηκε από την επιτροπή του Μαραθωνίου στον Δήμαρχο Πέλλας κ. Φουντουκίδη αντίγραφο του Συμβόλου Ειρήνης, της Ελιάς, το οποίο θα παραμείνει στο Δημαρχείο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Ευφροσύνη Μερεμητσάκη, Τζένη Δεντσίδου, Θέμης Μάγγος, Εύη Θεοδωρίδου, ο πρόεδρος της κοινότητας Πέλλας Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο  Δντής της Αστυνομίας Πέλλας Ταξίαρχος Πέτρος Περδικάτσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Φώτης Χατζόγλου, μέλη του τοπικού συμβουλίου της Πέλλας, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

«Η Πέλλα Γιορτάζει»

Στο μεταξύ, όλα είναι έτοιμα για την «Γιορτή του Μαραθωνίου, την οποία διοργανώνει ο Δήμος Πέλλας σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Όμιλο Πέλλας «Η Αρχαία Πέλλα» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέλλας «Η Ανατολική Ρωμυλία». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Σάββατο 20 Απριλίου, στις 7.30 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο. Οι σύλλογοι θα παρουσιάσουν τα χορευτικά τους τμήματα, θα επιμεληθούν τα τοπικά εδέσματα που θα προσφερθούν στους επισκέπτες και θα ακολουθήσει χορός για όλους.

 

434459805_1104030677332637_6961207589947692747_n.jpg
436335918_959804685548563_6700292473893787337_n.jpg

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ