Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι αφανείς ήρωες των δρόμων στη Θεσσαλονίκη

«Μόνο ωφέλιμο να είναι περισσότεροι αυτοί που κάνουν κοινωνική εργασία στο δρόμο», ανέφερε κοινωνικός λειτουργός με αφορμή ημερίδα για το streetwork

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Από το 1950 στις ΗΠΑ κοινωνικοί λειτουργοί προσπάθησαν μέσω της κοινωνικής εργασίας να προσεγγίσουν νέους που βίωναν κοινωνικό αποκλεισμό.

Έκτοτε αυτή η μορφή προσέγγισης σε άτομα που έχουν ανάγκη, έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία. Στη χώρα μας δράσεις τέτοιου τύπου και ειδικότερα στους δρόμους, έχουν αρχίσει να γίνονται από την δεκαετία του ’90 και στις μέρες μας όλο και πιο συχνά.

«H κοινωνική εργασία στους δρόμους είναι ένα μοντέλο που λέγεται και streetwork και έχει βάση στην κοινωνική κοινοτική εργασία. Στην ΑΡΣΙΣ που λειτουργεί από το 1992 στο χώρο των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και νέων που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, έχουν αναπτυχθεί δράσεις στο δρόμο από το 1995. Η πρώτη ήταν στην Αθήνα για τους άστεγους. Έπειτα, το 1997 άρχισαν οι πρώτες δράσεις εθελοντών που έβγαιναν στο δρόμο και εντόπιζαν ανθρώπους που είχαν ανάγκη», ανέφερε ο κοινωνικός λειτουργός, κ. Νίκος Κωτούλας στο «ΤyposThes» με αφορμή την Ημερίδα με θέμα: «Η κοινωνική Εργασία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης – Μεθοδολογία και Εμπειρίες» που διοργανώνει η ΑΡΣΙΣ -Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων την Τρίτη 28 Μαΐου από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 16.00 το απόγευμα, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Αίθουσα Θεάτρου (Βαφοπούλου 3, περιοχή Ντεπό).

koinoniki_ergasia.jpg

Όπως εξήγησε, εστιάζουν σε τέσσερις κατηγορίες στις αποστολές τους στο δρόμο: α) σε παιδιά και οικογένειες, β) σε ασυνόδευτα ανήλικα, γ) σε πιθανά θύματα εμπορίας από ΝΑ Βαλκάνια και δ) για αστεγία. «Στο τελευταίο προσπαθούμε να βρούμε άτομα που είναι σε αυτή την συνθήκη, να τα καταγράψουμε, να χαρτογραφήσουμε τα σημεία που βρίσκονται, να συζητήσουμε μαζί τους και να δούμε αν έχουν κάποια βοήθεια ή αν υπάρχει δυσκολία στο να ζητήσουν βοήθεια. Προσπαθούμε να τους φέρουμε σε επαφή με την κοινωνική μας υπηρεσία. Εκεί με το ολιστικό και ανθρωποκεντρικό μοντέλο που ακολουθούμε, θα τους υποστηρίξουμε πχ με εργασιακή συμβουλευτική, θα τους παραπέμψουμε σε υπηρεσίες που μπορεί να χρειάζονται πχ για εξετάσεις, εκπαίδευση κλπ. Επίσης στο χώρο  «Σύμπραξης» ( Βενιζέλου 70) συλλέγουμε είδη ρουχισμού και ιμάτια και τα δίνουμε σε αυτούς που τα χρειάζονται. Στο δρόμο προσπαθούμε να παρέμβουμε όπου υπάρχει δυνατότητα. Στο ψύχος παρείχαμε sleeping bags, στο θέρος νερά και καπέλα με στόχο πάντα την ανακούφιση των ανθρώπων στο δρόμο».

Ποιες οι προκλήσεις που συναντούν; «Στην δουλειά αυτή βρίσκεσαι σε συνθήκη δρόμου, στο πεδίο, και όχι στο προστατευμένο περιβάλλον ενός γραφείου. Υπάρχει το απρόβλεπτο των καιρικών συνθηκών, ενώ μπορεί να σου συμβούν πολλά απρόβλεπτα γεγονότα. Για παράδειγμα να υπάρξει μια διαμάχη με έναν περαστικό ενώ κάνεις μια παρέμβαση. Αυτό δεν διευκολύνει την εργασία σου. Οπότε χρειάζεται προσοχή και του κάθε ατόμου που συμμετέχει, αλλά και των μελών της ομάδας του», ανέφερε ο κ. Κωτούλας.

Πρόσθεσε πως «οι εργαζόμενοι στο δρόμο είναι χρήσιμοι και όσο περισσότεροι βρίσκονται έξω τόσο καλύτερη εικόνα μπορούμε να έχουμε για το τι συμβαίνει. Ανάλογα με μέρα και ώρα αλλάζουν οι πληθυσμοί. Πχ σε ένα σημείο που θα δούμε στις 2 το μεσημέρι 3 ανθρώπους, στις 2 το βράδυ μπορεί να έχει 13. Οπότε όσο περισσότεροι εθελοντές ή επαγγελματίες βρίσκονται στο δρόμο, αυτό μόνο ωφέλιμο μπορεί να είναι».

Σχετικά με το τι θα γίνει στην ημερίδα σημείωσε πως θα αναπτυχθεί η μεθοδολογία τους για την κοινωνική εργασία στο δρόμο. «Ακολουθούμε ένα μοντέλο προσιτό και αποτελεσματικό. Σκεφτείτε πως αρκετοί από τους ανθρώπους αυτούς με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή και ζουν χρόνια στους δρόμους, έχουν χάσει της κοινωνικές τους δεξιότητες και χρειάζεται προσπάθεια για να ανακτηθούν αυτές».

Για την ημερίδα

Στην ημερίδα, που διοργανώνεται και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν με εισηγήσεις τους στελέχη που εργάζονται στο δρόμο (streetworkers) των φορέων, ΑΡΣΙΣ, Γιατροί του Κόσμου, Δήμος Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας), Θετική Φωνή, ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, ΟΚΑΝΑ, PRAKSIS.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν η μεθοδολογία, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η αποτελεσματικότητα των Ομάδων Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) με βάση τις εμπειρίες της ΑΡΣΙΣ και των άλλων συμμετεχόντων Οργανισμών στον τομέα της κοινωνικής παρέμβασης στο πεδίο για την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν οι Οργανώσεις και οι φορείς της πόλης στις παρεμβάσεις τους στον δρόμο.

Επιδίωξη όλων είναι να αναδειχθεί η σπουδαιότητα της δικτύωσης και της συνεργασίας των επαγγελματιών στο πεδίο, προκειμένου να μοιραστούν εμπειρίες, πληροφορίες και καλές πρακτικές.

Κοινό μέλημα όλων είναι η κοινωνική εργασία στο δρόμο να συνεισφέρει ουσιαστικά στην κοινωνική φροντίδα και την ψυχοκοινωνική στήριξη συμπολιτών μας, που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην πρόσβασή τους σε κοινωνικά αγαθά (κατοικία, υγεία, εκπαίδευση, εργασία κλπ) και απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρήσκευμα, φύλο και πολιτιστική / κοινωνική ταυτότητα,

Το πρόγραμμα της ημερίδας  αναπτύσσεται σε τρεις άξονες: «Προσέγγιση και υποστήριξη άστεγου πληθυσμού», «Παιδική Προστασία», «Εντοπισμός και Υποστήριξη Ανθρώπων σε Χρήση και Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων».

Στην ημερίδα θα παραβρεθούν και θα χαιρετήσουν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του Δήμου Θεσσαλονίκης Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Παύλου Μελά, Συλβάνα Καρασαββίδου και ο Αντιδήμαρχος Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης Θεόδωρος Σιδηρόπουλος.

Φωτογραφίες: Νίκος Πολιτίδης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Στίβεν Φράι κατηγορηματικά υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα
"Είναι σαν να λέμε ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία οι Ναζί είχαν το δικαίωμα να αφαιρέσουν την Αψίδα του Θριάμβου από το...
Ο Στίβεν Φράι κατηγορηματικά υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα